“Megastal in Tinallinge wettelijk niet tegen te houden”

De veehouderij van de fam. Verweij
De veehouderij van de fam. Verweij
Foto: Tinallinge

TINALLINGE – Wethouder Eltjo Dijkhuis was er vrij pertinent over. “Al besluit de raad nu om geen grote veebedrijven meer toe te laten, dan moet de gemeente in het geval van Tinallinge toch positief besluiten voor de uitbreiding.”

Jan Willem Nanninga (PvdA) stelde de onrust in Tinallinge over de uitbreiding van de boerenhof aan van Verweij aan Abbeweersterweg aan de zuidkant van Tinallinge van 600 naar 950 stuks vee in een bredere context, zoals hij zei. Hij schetste – met trefwoorden – dat rood vlees schadelijk is voor de gezondheid; driekwart van de productie van landbouw naar het buitenland, gaat, het gesleep met een groot overschot aan mest als gevolg van te veel vee, de stikstofproblematiek mede veroorzaakt door teveel vee en de noodzaak om boeren nabij natuurgebieden uit te kopen. De verontrustende afname van de  biodiversiteit, het ontstaan van een saai en uniform Groninger grasland. Een schets van de problematiek van de veeteelt in Nederland en ook in Tinallinge.

“In deze context begrijpen we niet dat uitbreiding noodzakelijk is. Is het college in deze context ook verbaasd over deze aanvraag? Mogen we naast een goede planologische afweging ook een goede en zorgvuldige afweging op het gebied van milieu-aspecten, ammoniakemissie en ook vervoersbewegingen verwachten? Is het college bereid om zich bij het onderzoek hiernaar bij te laten staan door experts?” zo voerde hij aan. “Ziet het college hierin mogelijkheden om de aanvraag niet te honoreren?” Hij kreeg bijval van Annemarie Smits (GroenLinks) die aanvoerde dat de raad en het gemeentebestuur de gezondheid van mens en dier hoog in het vaandel hebben staan en dat juist deze uitbreiding daar haaks op staat. “Kan toestemming voor de uitbreiding geweigerd worden?”  vroeg ze. “Ik vrees dat deze uitbreiding een aanzuigende werking zal hebben op andere plannen voor megastallen,” aldus Smits.

Wethouder Dijkhuis stelde dat hij de zorg om de situatie begrijpelijk vindt. “Helaas is het zo dat het bestemmingsplan van de oude gemeente Winsum het mogelijk maakt deze aanvraag voor een vergunning in te dienen. Uiteindelijk zal het college daar een besluit over nemen en dan komt de vergunningsaanvraag in de reeks van ontwerp-vergunning, zienswijzen, beslissing, bezwaarprocedure. Dit zijn de juridische kaders waar we aan gehouden zijn. Vanzelfsprekend zullen we de aanvraag toetsten aan milieu-eisen en veiligheidseisen. Ik schat de situatie zo in dat er weinig redenen zijn om de vergunning te weigeren.” Als de raad nu zou beslissen dat er op het Hogeland geen megaboerderij meer erbij mag, dan is met de bestaande regels het plan in Tinallinge niet tegen te houden, zou hield hij de raad voor./bm

Cookieinstellingen