Kerkje Wetsinge en Kunstvloed lanceren ‘Het Sauwerder ommetje’ in boekvorm

Foto: Auwert Postmus

KLEIN WETSINGE – Op vrijdag 3 juli om 17.00 uur presenteren Kunstvloed en het Kerkje van Klein Wetsinge de wandelroute Het Sauwerder ommetje in boekvorm. Patty Wageman, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken neemt, in het bijzijn van een kleine groep genodigden, het eerste exemplaar in ontvangst bij de Wetsingerzijl.

Het boekje omvat 75 pagina’s die naast de route ook verhalen vertellen over de geschiedenis van het gebied en haar (huidige) bewoners. Daarnaast wordt er in het boekje stilgestaan bij de Kunstvloed-manifestatie en de beelden op de route van het Sauwerder ommetje. De wandeling is 7,5 kilometer lang en voert door Klein en Groot Wetsinge, De Raken, Hekkum en Sauwerd. Omdat Kunstvloed is ontstaan vanuit het kerkje van Klein Wetsinge, begint juist daar het ommetje. Onderweg komen wandelaars over het Oude Diepje, langs het Reitdiep en passeren ze vele imposante boerderijen en bijzondere huizen.

Kunstvloed en het kerkje Klein Wetsinge

Kunstvloed is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie die in september 2018 voor het eerst plaatsvond in Sauwerd, Groot Wetsinge en Klein Wetsinge. Naast een compleet programma met muziek, theater, exposities en voorstellingen was er aan beeldende kunst in de buitenruimte een speciale plek toebedacht. Tijdens iedere editie van Kunstvloed wordt er één kunstwerk gekozen dat een vast plekje krijgt op het Sauwerder ommetje, tot in totaal vijf kunstwerken deze wandelroute verbinden. In september 2019 is het eerste kunstwerk: Mij Dorst van Gert Sennema permanent in Groot Wetsinge geplaatst. Het ommetje zal nu tot 2021 moeten wachten op een tweede kunstwerk omdat Kunstvloed een jaar is uitgesteld vanwege Corona.

Zelf wandelen

Het boekje is voor € 7,50 te koop in het kerkje van Klein Wetsinge en in de Dorpswinkel in Sauwerd. Vrienden van Kunstvloed krijgen het boekje gratis.

Vele handen maken licht werk

Dit boekje is uitgegeven door Uitgeverij Vliedorp en kwam tot stand dankzij de medewerking van Nicolaas Geenen die het grootste gedeelte van de tekst schreef, Bé Kuipers die enkele interviews afnam en onderdelen schreef, bewoners van enkele markante panden die een bijdrage leverden, Pieter Duijser die over Kunstvloed schreef en de foto’s hiervan aanleverde, Mark Schuurman die de vele nieuwe foto’s maakte en Lammert Joustra die de vormgeving begeleidde. Hannes Companjen heeft in de voorbereiding veel energie in het boek gestopt. Jessica Hoekstra, PR- en communicatiemedewerker van Kunstvloed, heeft het proces aandachtig gevolgd en advies gegeven.

De Kunstvloed-groep wil de relatie tussen het landschap, de dorpen, de boerderijen en de bewoners van het Reitdiepdal versterken waar ze is verslapt, vastgrijpen waar ze ons ontglipt en repareren waar zij kapot dreigt te gaan. De Kunstvloed-groep gebruikt hiertoe hedendaagse kunst als gereedschap en zoekt vooral samenwerking met en betrokkenheid van de bewoners in het gebied.  

Cookieinstellingen