Steunactie tampons en maandverband voor Voedselbank begonnen

Mädi Cleerdin krijgt van Myra Eelken (l.) de tas .
Mädi Cleerdin krijgt van Myra Eelken (l.) de tas .
Foto: Berto Merx.

GARNWERD – Op de grens, ongeveer, tussen Westerkwartier en Het Hogeland, op de brug in Garnwerd nam Mädi Cleerdin een tas met tampons en maandverband in ontvangst. Als symbolische start van de actie Bloedserieus in Het Hogeland om deze artikelen in te zamelen voor de Voedselbank.

Waar het om gaat is wel bekend. Het blijkt dat meisjes en vrouwen  in een financieel kwetsbare positie niet altijd in staat zijn de nodige producten voor de vrouwelijke hygiëne te kunnen aanschaffen. In het Westerkwartier nam Myra Eelken het initiatief deze spullen in te zamelen voor de Voedselbank waar het niet vanzelfsprekend was aandacht hiervoor te hebben bij de samenstelling van de steunpakketten. Jan Oomkes, voorzitter van de Voedselbank in Westerkwartier: “Onvoorstelbaar, in zes maanden hebben we zo’n 20 kratten binnen gekregen. Bij het inzamelen van goederen voor de steunpakketten waren we niet op het idee gekomen dat tampons en maanverband daar ook bij horen. Naast rijst, pasta, afwasmiddelen en noem maar op, staan ook de tampons en maandverbanden op de lijst waarmee we bekend maken wat we graag als donaties ontvangen. Dat is het goed van deze actie, je moet je er bewust van zijn dat het probleem bestaat.”

Cleerdin, ze is ook bekend als raadslid voor de PvdA, nam het stokje vanochtend op de Garnwerder brug van de Westerkwartierders over. Bijgestaan door Hans Versteeg van de Hogelandster bibliotheken. Versteeg: “De bibliotheken in Uithuizen, Bedum, Leens en Winsum worden inzamelpunten.” Stagiaires van het project, vertegenwoordigers van de twee betrokken Voedselbanken en vrijwilligers woonden de overdracht bij.

Cleerdin had de actie eerder willen beginnen. “Door de coronacrisis was het niet goed mogelijk op een netwerk op te bouwen van mensen die zich hiervoor inzetten. Dat gaat nu gebeuren. De eerste tas vol hebben we al.”/bm

Cookieinstellingen