Veevoermaatregelen onacceptabel voor boeren

Foto: HogelandNieuws

NIEZIJL/GRIJPSKERK/HET HOGELAND – Veelzeggend: het NOS- nieuws startte vanmiddag met een bericht over een actie van boeren bij een distributiecentrum van Albert Heijn, de meeste grote zenders brengen dit ‘nieuws’. In het Bakkerscafé te Grijpskerk geeft Sieta van Keimpema, voorvrouw van Farmers Defence Force een persconferentie. De opkomst stelt bijna niets voor, een ANP- fotograaf, een journalist en cameravrouw van RTV Noord en uw verslaggever van HogelandNieuws.

Dat is precies wat voorvrouw Van Keimpema stoort, bij acties is de pers massaal aanwezig, maar wanneer er uitleg gegeven wordt over het hoe en waarom de acties plaatsvinden geeft het journaille niet thuis: niet interessant genoeg, geen ferme uitspraken op te vangen of misdragingen van enkelen vast te leggen.
Het persbericht wordt door Sieta van Keimpema voorgelezen. De stem van de doorgaans zeer welbespraakte voorvrouw stokt enigszins wanneer ze de passage over de verwaarlozing van dieren door de veevoermaatregelen uitspreekt, dat doet pijn.
 
In het verzamelpunt in Niezijl, waar een 60-tal boeren door veevoederexperts en dierenartsen zijn geïnformeerd heersen vooral zorgen, zorgen om het vee, zorgen om de bedrijfsvoering, zorgen om de toekomst. Uw verslaggever kan een kleine lach niet onderdrukken. De noeste, harde boeren die met hun imposante trekkers worden afgetekend als keiharde actievoerders zitten op gepaste Corona- afstand bij elkaar, dat dan weer wel. 
De mannen en vrouwen voelen zich niet begrepen. Het was maanden rustig, ze konden tijdens die maanden doen wat ze het liefste doen, een boerenbedrijf runnen, maar de veevoermaatregelen die minister Schouten heeft voorgeschreven om de stikstofuitstoot te verminderen zijn onacceptabel en daarom zijn de laatste acties noodzakelijk, dit kunnen de boeren niet accepteren.
 
Nadat Sieta van Keimpema en Eddie van Marum verslag hebben gedaan van de persconferentie verlaten de boeren het verzamelpunt. Buiten wordt een sigaretje gerookt en nog even bijgepraat. “We kunnen beter nu vertrekken,” zegt de boer met de allerkleinste trekker, “de spits is voorbij,  dan heeft het overige verkeer geen last van me.” Lees hier de volledige tekst van het persbericht.
 
Voor HogelandNieuws legde  Sieta van Keimpema nog een keer uit waarom de veevoermaatregelen onacceptabel zijn.

Tekst, interview: Cees van de Meent
Montage: Ard Torrenga
Cookieinstellingen