Leve de verhoging van de OZB van 0,1714 naar 0,1799 procent! (of 1,843)

Foto: Pixabay

Ja natuurlijk moet de OZB omhoog. En onze politici moeten het volk niet misleiden met belastingpraatjes.

In dat helse moeras van meninkjes, opinietjes, zelfs standpunten en verontwaardiginkjes over de OZB, dat miniscule belastinkje dat dat de gemeente ons oplegt op de huizen, is er één ding dat nooit gehoord wordt. Het antwoord op de vraag: waar gaat dit over?

Zoals bekend bewoont Uilenspieghel de residentie Malperthuus, diep verscholen in het Hogelandse Hinterland met waarlijk weidse luchten en binnenkort wijds wuivend graan op de velden en vooral: héél weinig mensen. Afijn, die hut staat voor 150 duizend op de WOZ-waarde, dat is niet veel en dat bewijst dat weidse luchten, wuivende korenaren en geen lastposten in de buurt heel goedkoop zijn.

In 2017 betaalde ik 295 euro OZB. In  2018 zo’n 299 euro. En hoera, in 2019 ben ik toegetreden tot het inwonerschap der gemeente Het Hogeland en prompt moest ik 257 euro betalen. De OZB op Huize Malpertuus daalt naar 257 euro. Let even op: in 218 zou ik in Bedum voor dezelfde hut 257 euro hebben betaald, in Winsum 316 en in de Eemsmond 373. Viva GemeenteBelangen, viva hun wethouder Dijkhuis die over de centen van de gemeente gaat. Hij is de ware vriend van de eigenhuizenbezitters want hij heeft alles gelijk getrokken.

Let wel, lotgenoten, ik betaal 0,1714 procent van 150 duizend WOZ-waarde aan die gemeentebelasting. Uilenspieghel, is er niks ernstigers aan de hand in de wereld dan die 0,1714 procent?

Ja, het gemeentebestuur moet krabben, hakken, schuren in de begroting. En dat gaat ons in het eenvoudige scenario een verhoging van de OZB met vijf procent kosten. Lees dit goed: de OZB gaat van 0,1714 met vijf procent daarvan omhoog. Daar moet een rekenmachientje bij. Dus naar 0,1799 procent. Dat wordt dan een stijging van 257 euro naar 269. In het andere scenario komt daar nog eens een OZB-stijging van 2,5 procent bovenop en dat wordt dan 276.

Die dramatische, ongekende, onacceptabele, verwerpelijke – ik moet er zelf om lachen – opvoering van de OZB kost me maximaal een slordige twee tientjes. Per jaar, met behoud van het voorrecht om in een dunbevolkt gebied te wonen, met weidse horizon en wijdse luchten, immer zwanger van altijd mist, wind en regen.

Lotgenoten, die paar euro (twee kratten bier in de aanbieding en bier is altijd wel in de aanbieding) zorgen ervoor dat Mariette de Visser niet drastisch hoeft te bezuinigen op de sociale steun. Dat zijn die activiteiten van de gemeente die ons aller mensen die net niet kunnen meekomen, een steun in de rug geven.

Huiseigenaren in Het Hogeland verenigd U, betaal met plezier voor twee kratten bier extra OZB. Of beter nog: betaal de OZB- rekening met een tientje extra o.v.v. donatie voor de Voedselbank/Maxima/Jeugdfonds/Tampons voor arme meisjes/Sportfonds/Cultuurfonds (maak een keuze, een tientje is het minimum). Als je een huis hebt van 150 duizend WOZ-waarde, kan dat er best wel af, in deze beroerde tijden. En luister niet naar die politici die valse deuntjes spelen op aftandse blokfluiten. Het liedje dat de OZB een heel zware lastenverzwaring voor de bevolking zou zijn.

Thijl Uilenspieghel

 

 

 

Cookieinstellingen