Briljanten echtpaar op Meij

De 'Briljantjes' met locoburgemeester Mariette de Visser
De 'Briljantjes' met locoburgemeester Mariette de Visser
Foto: HogelandNieuws

UITHUIZERMEEDEN – Vandaag, maandag 20 juli 2020, zijn Bernard Juk en Gretha Sikkema uit Uithuizermeeden 65 jaar getrouwd. Namens de gemeente kwam locoburgemeester Mariette de Visser het briljanten Meister echtpaar feliciteren.

Het huwelijk werd in 1955 in het gemeentehuis van Warffum voltrokken door burgemeester Molly Geertsema. De datum werd destijds niet zomaar gekozen, het was namelijk ook de verjaardag van de bruid. Na het gemeentehuis volgde de kerkelijke bevestiging door ds. A. van Wijngaarden uit Groningen in de onlangs gesloten Gereformeerde kerk van Warffum. Het feest werd gehouden in de schuur van het schildersbedrijf van de ouders van de bruid.

Bernard Juk is afkomstig uit Uithuizen. Hij was de oudste uit een gezin van vier kinderen, allemaal jongens. Zijn vader was kapper aan de Schoolstraat in Uithuizen. Twee van zijn broers werden later ook kapper, de een in Uithuizen en de ander in Haren. Na de middelbare school en het vervullen van de militaire dienstplicht werkte Juk van 1951-1954 bij de Amro-bank in Amsterdam-Zuid om vervolgens terug te keren naar het Hoogeland. Hij ging werken als boekhouder bij houthandel Ubbens in Uithuizermeeden. In 1979 kreeg hij de zilveren gedenkpenning van de Vereniging van Handelaren in bouwmaterialen in Nederland. Dit ter gelegenheid van zijn 25-jarig dienstverband. Hij bleef bij dit bedrijf werken hij tot aan zijn pensionering op 1 december 1988.

Gretha Sikkema is in Warffum geboren als jongste dochter ineen gezin van één jongen en vier meisjes. Haar vader Karel Sikkema washuisschilder in Warffum. Na de lagere school volgde zij een opleiding in Groningen aan de Nijverheidsschool. Vervolgens ging zij werken in de bakkerszaak van haar zus en zwager in Groningen, bakkerij Wolters aan de Veemarktstraat. Hier stond zij in de winkel en deed zij werkzaamheden in de huishouding. Toen haar oudste zoon werd geboren, stopte zij met werken. Dat was de norm in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het stel ontmoette elkaar op een Pinkstermaandag in 1948.Bernard Juk ging op die dag met een groepje jongens uit Uithuizen op de fiets naar het Paterswoldsemeer.  Gretha Sikkema uit Warffum deed hetzelfde met een groepje vriendinnen. Veel jongeren deden dat in die tijd. In Paterswolde werd een roeibootje gehuurd en de jongelui gingen naar een van de eilandjes in het meer om te verpozen. Hier sloeg de vonk over en die is nooit weer uitgegaan. Wat de verkeringstijd gemakkelijk maakte was dat Bernard in Warffum de Rijks HBS bezocht.

Het echtpaar Juk-Sikkema heeft vier getrouwde kinderen en 10 kleinkinderen. De eerste maanden van hun huwelijk woonden ze in bij de ouders van Gretha Sikkema aan de Torenweg in Warffum. In villa Vriezenstein werd hun oudste zoon geboren. In 1957 vertrokken ze naar een nieuwbouwwoning aan de Hoofdstraat 18 in Uithuizermeeden. Hier werden hun overige drie kinderen geboren. In 1980 verhuisde het gezin naar Hoofdstraat 123 in Uithuizermeeden.Sinds een paar jaar wonen ze in het zorgcomplex van De Mieden, eveneens aan de Hoofdstraat.

Het echtpaar is dankbaar dat ze elkaar nog hebben. Zo lang samen is immers niet iedereen gegund.

Cookieinstellingen