Het borden mysterie van Ulrum

Foto: Berto Merx

ULRUM – Wie Ulrum benadert vanuit Leens, bemerkt dat er een nieuw plaatsnaambord hangt. Zonder de tekst Gem. Het Hogeland. Schijn bedriegt, in Ulrum verdwijnen zelf allerlei bordjes.

Het was vlak na de samenvoeging van de oude gemeenten dat wethouder Harmannus Blok op de oude plaatsnaamborden een stikker met de tekst toevoegde waaruit bleek dat een plaats als Ulrum niet meer tot de gemeente De Marne behoorde maar tot Het Hogeland. Deze ondertekst was met een stikker aangebracht, want de operatie om alle plaatsnaamborden in de hele gemeente te vernieuwen, zou later komen. Het kost nogal we een cent, die borden.

Zo ver zo goed. Maar, de afgelopen tijd zijn de toevoegingen op de blauwe borden in Ulrum systematisch verdwenen. Bij eerste nadere inspectie van een van de borden blijkt zeer vakkundig of uiterst netjes zelfs de lijmsporen van de stikkers te zijn verwijderd. Tenminste, dat zou men kunnen concluderen. Wat weer kan duiden op een hoge mate van vakmanschap.

Genoeg gespeculeer. Wat is er aan de hand? Is het Ulrumer Bevrijdingsfront, een ondergrondse organisatie die decennia geleden actief was tegen de opname van Ulrum in de gemeente De Marne, weer tot leven geroepen? Die lui moeten inmiddels toch hoogbejaard zijn. Gelukkig passeert net op zijn fiets Roelof Noorda, actief in de dorpsbeweging in Ulrum en doorgaans zeer goed geïnformeerd over Ulrum. “Wat er aan de hand is, ik zou het niet weten. Ik heb een tijdje geleden het gemeentebestuur een lijstje gestuurd met elf, twaalf borden waar wat mee aan de hand is. Er is één straatnaambord verdwenen, en dat is op Facebook gezet. Drie dagen later hing het er weer,” zegt hij./BM

 

Cookieinstellingen