Besluit over nieuwe brandweerkazerne Baflo valt in het najaar

Het Ichtus-terrein.
Foto: HogelandNieuws

BAFLO – Het voormalige schoolgebouw van de Ichtusbasisschool aan de Gebr. Gootjesweg ligt er keurig netjes bij. Het schoolgebouw is afgebroken, maar het plan om er een nieuwe brandweerkazerne te bouwen, is even in de ijskast geparkeerd.

Na de verhuizing van de school naar de Marciaborg aan de Meijmaweg in Rasquert ontstond het plan om de brandweerkazerne te verplaatsen naar dit vrijkomend terrein. De brandweer zit op dit moment aan de Laurentiusstraat. Het is geen comfortabele situatie gezien de plaats minden in het dorp. Het plan om het onderdak van de brandweer te verplaatsen in een nieuw gebouw is uitgesteld. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen die daar over gaat, zegt desgevraagd: “De huidige status van de nieuwbouw van de kazerne in Baflo, is dat deze voorlopig ‘on hold’ is gezet. Dit heeft ons dagelijks bestuur  op 26 februari besloten, omdat wij voor een verkenning staan van mogelijke kostenbesparingen waarvan wij nog niet weten hoe die exact er uitgaan zien. Als Veiligheidsregio worden wij gefinancierd met publiek geld dat van de gemeenten komt en dat kunnen wij maar één keer uitgeven.”

De kazerne aan de Laurentiusstraat.

Afgelopen februari was de situatie zo dat dat het algemeen bestuur (alle Groningse burgemeesters) zouden praten over de investeringsagenda en hoe die zich verhoudt tot mogelijke kostenbesparingen en de visie op de organisatie van deze hulpdienst. “Maar door de eerder geldende maatregelen vanwege het coronavirus indertijd is besloten deze bijeenkomst na de zomer te organiseren,” aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio: “Tot die tijd nemen wij vooralsnog geen besluiten over grote investeringen. We begrijpen dat we onze ploegleden en inwoners om meer geduld vragen, maar naar verwachting kunnen wij hen in het najaar meer duidelijkheid geven. De eerste reactie van de ploegleden van Baflo was dat ze teleurgesteld waren, maar ze snappen goed waarom dit besluit is genomen,”/BM

 

Reacties