Zeiljachten in de problemen

Reddingsboot 'Jan en Titia Visser'
Foto: HogelandNieuws

EEMSHAVEN – Woensdagochtend moest de KNRM in actie komen nadat een zeiljacht met vier opvarenden ten westen van de Eemshaven was vastgelopen op het Uithuizerwad. Het schip raakte daarbij beschadigd aan het roer, zo meldt RTV Noord.

Mogelijk heeft de stuurman een markeringsboei over het hoofd gezien en is het jacht daardoor buiten de vaargeul beland.

Gebroken mast

Maandagmiddag gingen bij de KNRM ook al de pagers (semafoons) af. Een 9 meter lang Duits zeiljacht was in de problemen geraakt op de Eems. De complete mast was afgebroken en alles lag overboord. De opvarenden hadden het jacht voor anker gelegd langs de vaargeul. Aan boord van reddingsboot ‘Jan en Titia Visser’ kreeg de bemanning alle benodigde informatie van het Kustwachtcentrum, waarna het zich naar de opgegeven positie spoedde.

Eenmaal ter plaatse werd een van de opstappers overgezet om te helpen de mast en alle tuigage aan boord van het jacht te krijgen. Een zware klus waarbij extra hulp van nog een opstapper nodig bleek. Toen alles aan boord getrokken was werd het jacht sleepklaar gemaakt.

Het Duitse zeiljacht ‘op de sleep’

Het jacht werd naar Emden gesleept, waar het na overleg met ‘Emden Port’ tot voor de ‘Nesserlander Schleuse’ werd gebracht. Hier werd het jacht losgemaakt en kon het op eigen kracht de sluis invaren. Aan de andere zijde van de sluis werd het jacht meteen uit het water gehaald.

Reacties