Winsum wint titel mooiste dorp van Nederland

Tina Lantink, Henk Sok, Peterina Geertsema  en Joop Veldhuis toasten op de overwinning.
Tina Lantink, Henk Sok, Peterina Geertsema en Joop Veldhuis toasten op de overwinning.
Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Winsum is dit jaar de winnaar van de ANWB-competitie voor de verkiezing van het mooiste dorp van Nederland. “Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad,” zo stelt de jury in de bekendmaking vanochtend. “We zijn gigantisch trots, zegt ondernemersbestuurder Joop Veldhuis, tijden het bescheiden feestje op het dorpsplein van Winsum. Waar wethouder Harmannus Blok de champagne feestelijk liet spuiten op de overwinning.

“Heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep als een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp,” aldus de jury. “Dat we gewonnen hebben is een geweldige beloning voor de inspanning die we met zijn allen geleverd hebben. Het bestuur, werkgroepen, de individuele ondernemers, we hebben met zijn allen afgelopen jaren er aan gewerkt om zo ver te komen. Uiteindelijk is het een gigantische injectie voor de verdere ontwikkeling van Winsum als een toeristisch aantrekkelijke plaats. De ambities die we hadden om het dorp nog mooier te maken voor de toeristen is gewoon gelukt,” aldus Veldhuis.

De spanning is er vanaf. De champagne stond koel.

Hij stelt dat het behalen van de eerste plaats in de top vijf van de allermooiste mooiste dorpen van de ANWB-competitie een gigantisch effect zal hebben. “We krijgen er onbetaalbare bekendheid door. We merken dat nu al, en de verdere publiciteit rond deze competitie zal Winsum nog steviger op de kaart zetten.”

De feestelijke huldiging van Winsum door de voorzitter van de ANWB Frits van Brugge, zal donderdag 20 augustus plaats vinden. Die dag krijgen de bejaarden van Winsum een traktatie en de schoolkinderen krijgen een surprise, Veldhuis: “We zijn het aan de ouderen van Winsum verschuldigd dat het dorp gemaakt is zoals het nu is. De jeugd, dat zijn de Winsumers van morgen.”

Berto Merx

Cookieinstellingen