Torens van de spuisluizen op Lauwersoog krijgen verfbeurt

De Cleveringsluis.
De Cleveringsluis.
Foto: Berto Merx

LAUWERSOOG – De R.J. Cleveringsluizen in Lauwersoog gaan in de stijgers. Weer en wind hebben de coating op het betonen deel van de sluizen aangetast.

Tijdens de werkzaamheden wordt de coating die de betonnen constructie beschermt tegen betonrot vervangen. De beschermlaag die is aangebracht in de jaren negentig laat los door jarenlange inwerking van zout, zon en wind. Zowel de buiten- en de buitenkant van het complex zijn voorzien van de coating. Op z’n vroegst medio september wordt een van de torens onder handen genomen. Volgend jaar de andere twee.

Een indruk van de toestand van de coating.

De Cleveringsluizen voeren water uit Groningen, Drenthe en Friesland af naar de Waddenzee. Het beheer en onderhoud wordt gedaan door Noorderzijlvest. Wetterskip Fryslân draagt voor de helft bij in de kosten die zo’n half miljoen bedragen.

Het jaarlijkse onderhoud aan een van de twaalf zogeheten ‘spuikokers’ is net afgerond. Dit is nummer 7; volgend jaar is nummer 8 aan de beurt. Door die twaalf kokers stroomt het water van het Lauwersmeer naar de Waddenzee. De deuren zitten in geleiders en daarin hopen zich dode oesters op. De schelpenlaag verhindert een soepele bediening. Daarom zet het waterschap elk jaar in april een van de kokers droog om de schelpen te kunnen verwijderen./BM

Cookieinstellingen