Krediet voor plan woningbouw Wolderinghstraat in Zoutkamp

Foto:

ZOUITKAMP – B en W van Het Hogeland vragen de raad een bedrag van 65 duizend euro om het groene terrein aan de Wolderinghstraat te ontwikkelen om er woningbouw op mogelijk te maken.

Het college van de voormalig gemeente De Marne heeft op 16 oktober 2018 besloten om het perceel aan de S.H. Wolderinghstraat te Zoutkamp in de verkoop te zetten. Daarbij zijn voor het realiseren en toevoegen van woningen een aantal nieuwe regels vastgesteld in relatie tot het Woon- en Leefbaarheidsplan. De aanleiding om het perceel in de verkoop te zetten waren concrete verzoeken om nieuwbouwwoningen vanuit het dorp, die bij de gemeente waren binnengekomen. Om antwoord te kunnen geven op deze verzoeken is er voor Zoutkamp onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van nieuwbouw in relatie tot krimp ( 1 nieuwbouw is 1 woning elders eraf) en de kwaliteit van de huidige woningmarkt. Het college van de voormalige gemeente De Marne heeft na onderzoek besloten onder bepaalde voorwaarden nieuwbouwwoningen toe te willen voegen aan de markt van Zoutkamp. Een plaatselijke ondernemer Onno Nienhuis van Hendrikson Holding BV heeft vervolgens zijn plannen kenbaar gemaakt. Dit heeft geleid tot overeenstemming over de verkoop van de kavel en de bouw van 8 2 onder 1 kapwoningen. De afspraken zijn vastgelegd in de koopovereenkomst.

De gemeente is verantwoordelijk voor het herinrichten van de openbare ruimte. Hier wordt onder verstaan, het herstraten van het trottoir, het aanleggen/ aansluiten van inritten en riool tot de erfgrens en eventueel het verplaatsen van lichtmasten. Daarnaast bevindt zich in deze straat een bushalte. Deze bushalte dient verplaatst te worden. De gemeente zal voor deze verplaatsing in overleg treden met het openbaarvervoersbedrijf (OV) en de benodigde verkeersbesluiten nemen. Er bevindt zich voor de 8 woningen geen groenstrook. Om toch eenheid te krijgen in het straatbeeld worden er afspraken gemaakt met koper over het inrichten van de voortuin, zoals het aanleggen en in stand houden van een haag grenzend aan het trottoir. Aangezien in de voortuin diverse kabels en leidingen liggen wordt er nog nader bekeken of het planten van bomen wenselijk en mogelijk is.

Om deze ontwikkeling en verkoop mogelijk te maken dienden de volgende kosten gemaakt te worden: aanleggen inritten en huisaansluitingen, herstellen trottoir en asfalt, eventueel verplaatsen van lichtmasten en de bushalte. Daarnaast dienen er plankosten en verkoopkosten gemaakt te worden zoals taxatie, bodemonderzoek, notaris en kadaster kosten etc. De te verkopen kavel heeft overigens geen boekwaarde. Het benodigd krediet voor deze ontwikkeling bedraagt € 65.000,-.

Cookieinstellingen