Lichte stijging werkloosheid op het Hogeland

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Het aantal WW-trekkers op Het Hogeland bedraagt op dit moment 713. In de maand juni waren dat 698 personen.

Het effect van de coronacrisis op de werkloosheid begint sterk merkbaar te worden. Vorig jaar juli waren er 561 inwoners met een uitkering van het UVW. De stijging naar 713 van afgelopen maand komt neer op een sprong van 152 personen of 27 procent op jaarbasis. Wat verstorend kan werken in de interpretatie van de cijfers is de factor seizoensarbeid. De werkgelegenheid in de horeca en landbouw doet zich in dit seizoen sterk gelden. Uit de cijfers van het maandelijks overzicht van het UVW is deze invloed niet scherp te identificeren.

Ten opzichte van vorige maand is het aantal werklozen in de landbouw, de bouw, de horeca, de schoonmaak en de overheid hier en daar procentueel stevig gedaald. In de agrarische sector met 12 procent, met voor de bouw 17 en de horeca 7 procent. Met deze percentages mag men zich niet rijk rekenen. In absolute aantallen valt het wel mee.

Van de geregistreerde werklozen op het Hogeland Zijn er 97 jonger dan 27 jaar. In de leeftijdsgroep van 27 tot 50 jaar zijn dat 307 personen. 327 werklozen zijn ouder dan 50 jaar.

Landelijk steeg het aantal werklozen in een jaar tijd met 28,6 procent. Hiermee is 3,2 procent van de beroepsbevolking – 300.801 persoenen – werkloos. In de provincie Groningen is 3,3 procent van de beroepsbevolking – 10.148 personen – afhankelijk van een uitkering van het UVW./bm

Cookieinstellingen