Gemeente Het Hogeland krijgt ‘Centrum voor Kunst en Cultuur’

Foto: Muziekschool Noordakkoord

BEDUM/WINSUM – Nadat de drie cultuurorganisaties eind vorig jaar hun plannen bekend maakten om samen één nieuwe organisatie te vormen, zijn de voorbereidingen voor een fusie van Muziekschool Hunsingo, Theaterschool Wonderboom en Muziekschool Noordakkoord succesvol afgerond. Per 1 januari 2021 moet het nieuwe Centrum voor Kunst en Cultuur Het Hogeland een feit zijn.

“We zijn hier heel blij me”’, aldus een tevreden Hunsingo-voorzitter Peter Barthel namens de drie fusiepartners. “Het Hogeland verdient een breed cultuurcentrum waar jong en oud terecht kan voor allerlei soorten vrijetijdsbesteding en het ontplooien van zijn of haar talenten.”

Met het ontstaan van de nieuwe gemeente Het Hogeland werd het verzorgingsgebied van Muziekschool Hunsingo (Bedum), Theaterschool Wonderboom (Winsum), en Muziekschool Noordakkoord (De Marne) in één klap enorm vergroot.  Met Theaterschool Wonderboom werd al enkele jaren nauw samengewerkt en met Noordakkoord bestonden al geruime tijd goede contacten. In oktober 2019 ondertekenden de drie instellingen een intentieverklaring om te komen tot één kunstcentrum met een breed aanbod aan lessen, cursussen en workshops.

Vanwege de uitgestrektheid van het gebied krijgt het nieuwe Centrum voor de Kunsten in hun visie meer dan één standplaats. Bij het loket Toukomst van het Nationaal Programma Groningen hebben zij een plan ingediend om een aantal markante erfgoedgebouwen, verspreid over Het Hogeland, daarvoor geschikt te maken. Zo willen zij zoveel mogelijk mensen in staat stellen om creatief bezig te zijn met muziek, dans, theater, fotografie, film, beeldende kunst, enzovoorts. Die gebouwen zouden daarbij ook een sociale functie moeten krijgen voor de directe omgeving. Te denken valt bijvoorbeeld aan de schaakclub en de historische vereniging, maar ook aan taal- en inburgeringscursussen en politie-spreekuur.

Met de gemeente is uitgebreid gesproken over de plannen, o.a. omdat in de visie van de fusiepartners een gemeentelijke cultuurcoach daarin een belangrijke rol kan vervullen. Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Wij zijn als gemeente erg blij dat niet alleen de fusie is geslaagd, maar dat tegelijkertijd dit kunstencentrum in ambitie is gegroeid om in Het Hogeland het culturele verschil te maken.”

Als alles volgens plan verloopt, krijgt het Hogeland per 1 januari een nieuw kunstencentrum. Hunsingo-voorzitter Barthel ziet in het centrum en de locaties een enorme aanwinst voor het gebied: “Wij willen het culturele veld verbinden en zoeken de samenwerking met alle partijen. Ons Toukomstplan behoudt bestaande markante gebouwen en geeft ze een nieuwe invulling om de leefbaarheid en de aantrekkingskracht van Het Hogeland te vergroten.”

Cookieinstellingen