Amerikaanse ambassadeur: “Winsum, het echte Nederland”

De ambassadeur, met echtgenote (links) op stap met dorpsgids Rixt van Gosliga.
De ambassadeur, met echtgenote (links) op stap met dorpsgids Rixt van Gosliga.
Foto: Berto Merx

WINSUM – “Ik heb veel gezien in Winsum dat ik niet kende. Het mooiste zijn de smalle winkelstraatjes in het dorp,” zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra complimenteus vanochtend bij zijn bezoek aan Winsum. Met zijn echtgenote Diane deed hij onder begeleiding van dorpsgids Rixt van Gosliga een wandeling door het dorp.

Hoekstra, geboren en getogen in de stad Groningen, emigreerde op driejarige leeftijd met zijn ouders naar de Verenigde Staten. “De laatste drie dagen voor ons vertrek hebben we bij mijn oma op Schilligeham doorgebracht. Het was wel ontroerend omdat huis te bezoeken,” zegt hij. “Ik heb overal hier in de buurt nog familie wonen.”

In augustus verbleef zijn vrouw in Amerika. “Ik dacht, laat ik mooi Nederland gaan bezoeken. Ik heb in talloze plaatsen gefietst en dan kan ik uiteindelijk het mooiste dorp van Nederland niet overslaan. Dit is het mooiste dorp omdat de Nederlanders dit gekozen hebben. Het op een na mooiste dorp is Idskenhuizen in Friesland. Maar ja, daar is mijn vader geboren.”

Opmerkelijk is dat Hoekstra door Nederland trekt. Het is gebruik en gewoonte dat diplomaten laag onder de radar blijven en niet publiekelijk naar buiten treden. Hoekstra “Dit bezoek aan Winsum is een activiteit in mijn vrije tijd. Ik wil mijn geboorteland beter leren kennen en het bezoek aan Winsum is daar net wat bijzonder in door de verkiezing tot mooiste dorp.”

Maakt het ook deel uit van een charme-offensief, tegen de kritiek vanuit Nederland op het huidige Amerika? Hoekstra: “Ik ben 18 jaar actief geweest in de politiek. En eerlijk gezegd, wij leven als politici in Washington in een bubbel. Het echte Amerika vind je daar niet. Nederland is meer dan de Randstad, het echte Nederland vind je buiten de grote steden. Ik heb tijdens mijn fietstochtjes in Nederland veel mensen ontmoet met veel sympathie voor de VS. Men herinnert zich heel goed de bijdrage die de VS hebben geleverd aan de bevrijding 75 jaar geleden en ook de hulp bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het zijn voornamelijk de media die negatief over de VS oordelen. ’s Ochtends zie ik de koppen in de dagbladen en denk, nou ja. Een voorbeeld. Er werd gemeld dat een Nederlands cruiseschip niet in Florida mocht aanmeren. Ja, dat klopt. Het moest een dag wachten omdat Florida niet in staat was op tijd coronamaatregelen te nemen. En dan lees je niet dat de cruise-gangers de volgende dag gewoon van boord mochten.”

Eerder hebt u de Nederlanders als zuinig beoordeeld. Vindt u dat nog? “Dat is niet zo belangrijk. We hebben een hele lange, diepe vriendschap met elkaar, sinds de eerste emigranten uit Nederland vierhonderd jaar geleden die mede New York hebben gesticht. De belangen van de VS vallen samen met die van Nederland en de EU. Dat is een politiek oordeel.”

Berto Merx

Cookieinstellingen