Noord Nederlands Toneel 3 x genomineerd met ‘De Poolse Bruid’

Foto: Polle B Willemsen

AMSTERDAM – Zondagavond 13 september werden tijdens slotavond van het Theaterfestival de nominaties bekend gemaakt voor de theaterprijzen. De Poolse Bruid, een productie van het Noord Nederlands Toneel en tgECHO, is door de jury genomineerd als één van de beste tien voorstellingen van afgelopen seizoen en Lotte Dunselman is genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Jibbe Willems is daarnaast genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020.

In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld.

Guy Weizman: “Ik ben super trots op deze groep makers. Ik ben blij dat Lotte Dunselman met het initiatief voor deze voorstelling bij ons kwam. Verhalen vertellen met wortels in onze eigen regio is van grote waarde.”

Lotte Dunselman: “Wat een erkenning! Ik had een sterke overtuiging dat dit verhaal nog eens vertelt moest worden. Ik heb dit kunnen maken met een fantastisch team, alles is op z’n plek gevallen. En deze waardering is geweldig!”

“Een imponerende performance” – NRC ⭐⭐⭐⭐⭐

“Adembenemend minimaal” – Dagblad van het Noorden

Cast & crew

Concept en idee: Lotte Dunselman, tekst: Jibbe Willems, regie: Lies van de Wiel, spel: Lotte Dunselman en Paul van der Laan, live muziek: Bert Hadders en Joost Dijkema.

De Poolse Bruid speelt van 9 juni t/m 4 juli 2021 opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in beheer van het Groninger Landschap. De kaartverkoop start is maandag 14 september gestart, voor kaarten ga naar www.poolsebruid.nl

 

Reacties