Ronde van Usquert wordt spannendste en vermakelijkste koers ooit: gehele wielertop aan de start

Björn Bakker pakte eerder al de overwinning in Usquert.
Björn Bakker pakte eerder al de overwinning in Usquert.
Foto: Archief HogelandNieuws.

USQUERT – Het goede nieuws. De 52-ste aflevering van de wielerkoers komende zondag in Usquert wordt de spannendste en meest vermakelijke wedstrijd ooit op De Bult gehouden. Het slechte nieuws: Peter Merx, de Kolibri van Warfhuizen zal niet aan de start verschijnen.

De Stichting Wielercomité Usquert mag in zijn handen knijpen. De deelnemerslijst staat vol met 120 man aan de start bij de elites op een rondje van ongeveer één kilometer. De koers in Usquert wordt spectaculair. We moeten niet vergeten dat door de coronacrisis de grote bazen in het peloton hunkeren naar koers, om er nog wat van te maken, dit seizoen. Na de Ronde van Groningen, vroeg in het voorjaar, is er in onze regio geen wedstrijd meer geweest. De voorspelling. Het gaat gelijk volle bak, het peloton zal onmiddellijk op het lint gaan, ijzer vreten om de positie die men heeft, te behouden. De mindere goden zullen gaten laten vallen omdat ze het niet houden waardoor er in de tweede of derde ronde al drie groepen zullen ontstaan die meedogenloos op elkaar zullen gaan jagen. In iedere groep zitten sterke mannen die ten onrechte op die plek zitten en wie in de eerste groep zit, zal doorgaan omdat die concurrenten al zijn afgeschud. Usquert is één van de weinige gelegenheden om nog een mooie uitslag achter je naam te krijgen, en voor elke plak worst zal er geknokt worden. En dat levert voor het publiek spectaculair wielrennen op.

Het peloton dendert over de Raadhuisstraat. 

Als sportwethouder Harmannus Blok om 15.00 het startschot lost, stuurt hij de gehele top van het nationale wielrennen de baan op. Weddenschappen moet men afsluiten op Björn Bakker van het team Vlasman. Bakker weet hoe hij Usquert moet aanpakken. Hij schreef Usquert al in 2018 op zijn naam en afgelopen weekend won hij overtuigend de wedstrijd over 80 km in Hank. Bakker is ongetwijfeld topfavoriet. Het team Vlasman is heel sterk in de breedte, dat is het altijd al, en er is juist komende zondag behoefte aan mannen die alle kaarten kunnen spelen.

Het noordelijke team NWVG John Deere heeft een paar troeven in handen. De zeer rappe  Sebastiaan Vester, de tactisch zeer sterke Harry Sweering zijn gasten om in de gaten te houden. Speciale aandacht verdient de thuisrijder Sjoerd Hollander uit Garrelsweer. Hij rijdt als eerstejaars elite bij het John Deere team. Sjoerd is een renner waarvan de kenners zeggen dat hij over de juiste instelling beschikt – een vechtjas dus –  en het  gevoel heeft om zich op het juiste moment in het goede groepje te nestelen.

Peter Merx: geblesseerd door ongeluk. 

Het slechte nieuws is dat Peter Merx, de Kolibri uit Warfhuizen, zijn rugnummer – nummer 50 – niet zal ophalen. Een paar weken geleden werd de lokale favoriet van het John Deere team door een auto aangereden. Merx: “Met dit gebroken seizoen had ik van Usquert een doel gemaakt. De vorm was goed gezien mijn zegereeks op de wielerbaan in Groningen. Helaas ben ik buiten mijn schuld geschept door een auto  waar ik een hersenschudding aan heb overgehouden en rust moet houden. Usquert is een ronde die een speciale plek in mijn hart heeft. Ik vind het erg jammer dat ik niet aan de start kan verschijnen. Zoals ik Usquert heb leren kennen in de loop der jaren, denk ik dat dit weleens een van de mooiste edities wordt.

Merx voegt er nog aan toe: “Petje af voor het wielercomité dat ze de organisatie nog voor elkaar hebben gekregen.” Een terecht compliment voor Klaas Smith en de anderen van de Stichting wielercomité Usquert die onder zeer moeilijke organisatorische en financiële omstandigheden de 52-ste aflevering van deze koers voor elkaar hebben gekregen. “Alles met inachtneming van de RIVM-voorschriften en de corona-protocols,” benadrukt Klaas Smith. Dat kan niet sterk genoeg worden benadrukt.

Om 13.00 uur schiet wethouder Eltjo Dijkhuis het peloton vrouwen de wedstrijd in.

Reacties

Cookieinstellingen