Feestelijke opening van beweegterrein voor jong en oud in Zoutkamp

Joyce Horneman (links), Esther van der Broek en wethouder Blok hijsen de vlag.
Joyce Horneman (links), Esther van der Broek en wethouder Blok hijsen de vlag.
Foto: Berto Merx

ZOUTKAMP – “De aanhouder wint, af en toe tegenslag gehad en uiteindelijk ligt de speeltuin en beweegtuin er. Niet voor de sier maar ook voor ouders, opa’s en oma’s,” zei sportwethouder zaterdag bij de feestelijke opening van het laagdrempelig beweegcomplex in Zoutkamp.

De speeltuin lag er verlopen bij. Er was een geschikter terreintje van de voetballers van VV Zeester. Er deed zich de gelegenheid voor een subsidie binnen te halen ter verbetering van de leefbaarheid. Partijen gaan bij elkaar zitten en het resultaat is dat Zeester en de speeltuinvereniging De Regenboog een stukje land ruilen, een ruil waar ieder beter van wordt. Sportdorp Zoutkamp komt erbij en dan is het plan bijna geschetst. Een beweegtuin, een speeltuin, een pannakooi en de kantine van Zeester er tegenaan. Het programma Werken aan de Dorpen biedt dan het perspectief op financiering. Joyce Hornema, ze vertegenwoordigt Sportdorp Winsum, blikt terug: “Het moeilijkste afgelopen 2,5 jaar was het bij elkaar krijgen van de centjes.” Het geheel heeft een kleine twee ton gekost. “Dat is inclusief alles, ook de uren vrijwilligerswerk, ook de subsidies van bedrijven uit Zoutkamp en inzamelacties,” aldus Joyce.

Een kerngroep van zeven inwoners hield de vaart erin, bijgestaan door een grote groep mensen die hand- en spandiensten verleenden. Esther van den Broek is voorzitter van de speeltuinvereniging De Regenboog: “Het was een spannende tijd. Het plan moest groter, dan weer kleiner, dan weer wat erbij. Het is een luxe dat we het gehaald hebben. De speeltuin lag er zo slecht bij dat we tegen de leden hebben gezegd: betaal maar geen contributie. Je kon dat niet met goed fatsoen vragen. Vanaf vandaag gaat het lidmaatschap weer in, zegt ze met een glimlach. “Ik reken op 200 leden,” voegt ze er aan toe.

Zoutkamp telt zo’n 150 kinderen in de leeftijdsklasse tussen peuter en nog net niet jeugdsoosbezoeker. Met de sympathisanten erbij -je bent in een dorp haast vanzelfsprekend lid van een speeltuinvereniging – moet de 200 haalbaar zijn.

Wat was het grote moment in dit project? Joyce: “Na heel hard werken, het allerlaatste stukje van de financiering rond krijgen en dan tegen de leverancier kunnen zeggen: Ja, doe maar, dat is de opdracht, leveren maar. Dat was fantastisch.” Esther zegt: “Heel mooi is dat we de voetbalclub, de speeltuin en de beweegtuin zo bij elkaar hebben gekregen. Het is een beweegterrein voor jong en oud.”

De steltenloper van Santelli.

Met het hijsen van de vlaggen van de speeltuin en Sportdorp werd de tuin officieel geopend. Met op de achtergrond zachtjes het zaterdaglawaai van de voetbalclub, vandaar dat hun vlag er al hing. Leden van Jeugdcircus Santelli verzorgen vrolijke acts, en de aanwezige jeugd wordt op lekkere versnaperingen getrakteerd.BM

 

Cookieinstellingen