Ernstige kritiek gemeenteraad op ‘boekhoudkundige jungle’ van De Tirrel

Een kunstzinnige verbeelding van De Tirrel.
Een kunstzinnige verbeelding van De Tirrel.
Foto: Team-4 architecten

HET HOGELAND – Zoals te verwachten lag wethouder Blok lag gisteren op de pijnbank. “Een overschrijding van 9,3 miljoen is gewoon belachelijk,” zei Stefan van Keijzerswaard van de VVD over de prijs voor de aanbesteding van De Tirrel.

Het al jaren slepende project De Tirrel beoogt een multifunctioneel gebouw. Twee scholen, een sporthal en een verpleeghuis moeten er in komen. Het plan werd in 2019 op de lijst van grote projecten voor de nieuwe gemeente in de wacht gezet voor 22 miljoen euro. Uiteindelijk blijkt het gebouw dat op de plek van het huidige verpleeghuis De Twaalf Hoven in Winsum moet komen uiteindelijk 34 miljoen gaat kosten in de aanbesteding, 9 miljoen méér dan gepland.

De gemeenteraad was gisteren niet te spreken over deze financiële tegenvaller. De kwestie was een bal voor opendoel voor de fractievoorzitter Stefan van Keijzerswaard, die stelselmatig er op hamert dat de financiële verrassingen van het college – de voortdurende tegenvallers – niet acceptabel zijn. “Een overschrijding van 9,3 miljoen is gewoon belachelijk. Na tijden van stilte blijkt dat het project miljoenen duurder is. Deze extra kosten zijn niet uit te leggen aan de bewoners van de gemeente. Wat is er fout gegaan in het proces?” aldus de VVD-er.

Linda Visser van Lokaal Sociaal noemde het Tirrel-project een “boekhoudkundige jungle”. Het CDA stelde dat  b. en w. het proces niet onder controle heeft. “We zijn de kluts wel een beetje kwijt. Hoe uniek het project ook is, het is financieel niet in orde,” aldus fractievoorzitter Kor Berghuis. “Wij hebben grip nodig om goede besluiten te kunnen nemen,” zo stelde Bernd de Jong, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Roelf Torringa, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, wilde dat er een extern onderzoek naar hoe dit project zo kon mislopen. Een aantal partijen steunde het idee van dit onderzoek. Joop Bergman (SP) was van mening dat er onderzocht moet worden of er goedkopere manieren van bouwen zijn.

GroenLinks en de PvdA waren wat milder in hun oordeel. Paul Steenman (GroenLinks): ‘Als we nee zeggen, dan zeggen we nee tegen scholen, ouderenzorg en een sportvoorziening. Er wordt een groot bedrag wordt gevraagd maar ik zie wel mogelijkheden om dit te financieren.” De PvdA “is zich doodgeschrokken en we hebben twijfels,” aldus PvdA fractievoorzitter Jan Willem Nanninga. De PvdA vond de bouw van De Tirrel echter van zo’n groot belang voor onderwijs, sport en zorg dat men met die twijfels toch akkoord zal gaan met het voorstel.

Wethouder Harmannus Blok (ChristenUnie) bood namens het college excuses aan voor de gang van zaken. “Er hadden zaken anders gemoeten. Die conclusie trekken we als college ook. Een nieuwe doorrekening en herijking van de bouwkosten had gedaan moeten worden nadat de bouw uitgesteld was. Dat is destijds niet gebeurd. Dat dit door de drukte van de herindeling niet is gedaan is een verklaring maar geen rechtvaardiging,” zo stelde hij. Ook had de raad eerder op de hoogte moeten worden gesteld dat de kosten van de grond hoger uitvielen dan verwacht.

Blok deelde de mening dat de raad beter betrokken had moeten worden in het proces. “Daarvoor voel ik mij als wethouder verantwoordelijk,” zei Blok. “De tegenvallers kwamen op verschillende momenten en steeds hebben we gezegd: dat kunnen we nog wel opvangen. Maar de tegenvallers stapelden zich op en de hoge bouwkosten waar de gemeente nu mee geconfronteerd is had niemand voorzien. Hierdoor is de raad op belangrijke momenten niet is staat geweest belangrijke keuzes te maken. volgens de wethouder. “De koers die gelopen is, kan ik niet veranderen. Wat is het beste voor Het Hogeland. Ons antwoord is: doorgaan met De Tirrel.” De wethouder beloofde beterschap en hoopte goedkeuring van de raad voor de bouw te krijgen.

Over twee weken stemt de gemeenteraad over de aanbesteding van De Tirrel.

 

Cookieinstellingen