Geen publiek bij sportwedstrijden

Voetbal zonder publiek: Usquert 1 is het gewend
Voetbal zonder publiek: Usquert 1 is het gewend
Foto: HogelandNiews

DE HAAG – Met ingang van dinsdag 29 september 18.00 uur is er bij sportwedstrijden geen publiek meer toegestaan. Dat heeft het kabinet maandag aangekondigd nadat het aantal coronabesmettingen in Nederland de afgelopen tijd fors was toegenomen. De maatregel geldt voor zowel profduels als amateurwedstrijden en daarmee ook voor jeugdwedstrijden.

Het verbod op publiek geldt voor drie weken; in die periode blijven sportkantines gesloten. Na drie weken wordt er geëvalueerd.

Veelgestelde vragen

Kunnen wedstrijden en competities nu nog wel doorgaan?

Het is aan de sportsector om te bepalen welke consequenties de maatregelen hebben voor het doorgaan van wedstrijden en competities.

Mogen sporters die klaar zijn met hun wedstrijd of training blijven kijken naar een andere training of wedstrijd?

Nee. Sporters die klaar zijn met hun eigen wedstrijd of training worden gezien als toeschouwers. Zij moeten zo snel mogelijk de sportaccommodatie te verlaten.

Ik rijd mijn kind (t/m 17 jaar) naar een uitwedstrijden. Ben ik dan een toeschouwer?

Nee. Bij uitwedstrijden van jeugdleden t/m 17 jaar vallen de benodigde chauffeurs onder teambegeleiding. Zij vallen dus niet onder de regel voor toeschouwers en mogen blijven kijken naar de wedstrijd.

Ik rijd mijn kind (t/m 17 jaar) naar een training of thuiswedstrijd. Mag ik blijven kijken?

Nee. Als uw kind sport op de eigen sportaccommodatie, dan vallen chauffeurs niet onder teambegeleiding. Zij worden dan als toeschouwer gezien en mogen dus niet blijven kijken.

KNVB: “Voetbal gaat de komende 3 weken door !” 

De KNVB heeft dinsdag benadrukt dat al het amateurvoetbal in de komende drie weken doorgaat, ook al werden de coronamaatregelen maandagavond flink aangescherpt door de overheid.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) lieten weten dat contactsporten blijven toegestaan, al is er geen publiek welkom en gaan kantines op slot. De KNVB heeft nu besloten geen streep te zetten door het amateurvoetbal.

De voetbalbond laat weten dat het veilig en verantwoord is om te blijven sporten en dat sportkoepel NOC*NSF en alle andere sportbonden in Nederland – ook zij hebben laten weten dat er gewoon gesport kan blijven worden – er hetzelfde overdenken.

“We zijn blij dat we kunnen blijven voetballen, maar dit heeft wel enorme financiële consequenties voor de clubs en doet het verenigingsleven onwijs veel pijn”, zegt Jan-Dirk van der Zee namens de KNVB. “We ontkomen helaas niet aan deze maatregelen. We gaan ervan uit dat, als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek.”

Veel sportverenigingen worden financieel flink getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. NOC*NSF is van plan om opnieuw een beroep te doen op overheidssteun.

Cookieinstellingen