Jubileumboek Handelsvereniging Uithuizen wordt feestelijk gepresenteerd

Vlnr: Jan Ekema, Chris Bakker en Jan Buurman met ‘Mien Goud is Goud, vóór een in het boek beschreven pand.
Vlnr: Jan Ekema, Chris Bakker en Jan Buurman met ‘Mien Goud is Goud, vóór een in het boek beschreven pand.
Foto: Dixtoppels.nl

UITHUIZEN – Ruim 13 jaar zijn de oud HVU bestuursleden Chris Bakker (Bakkers Drukkerij), Jan Buurman (architect) en Jan Ekema (elektricien en Uithuizen-historicus) bezig geweest met het jubileum boek van de Handels Vereniging Uithuizen (HVU).

‘Ruim 100 jaar Handelsvereniging Uithuizen’ is de titel van het boek, welke op 3 oktober gepresenteerd zal worden. Het jubileum was al in 2008, maar door de uiterst nauwkeurige research voor het boek en de overstelpende hoeveelheid informatie hebben ze het pas dit jaar kunnen afronden.

Na een uitgave in 1933 (ter ere van het 25 jarig bestaan van de HVU) werd het weer tijd voor een nieuw boekwerk wat ook meteen een standaardwerk moest worden. Doordat er altijd zorgvuldig genotuleerd werd tijdens de bestuurs- en ledenvergaderingen is er veel bewaard gebleven.

Dat heeft er aan bijgedragen dat het een uiterst informatief en leesbaar boek is geworden, voorzien van vele foto’s en afbeeldingen. Prachtig om te lezen wat de HVU al die jaren aan opzienbarende evenementen heeft georganiseerd en met het organiseren van o.a. de Winkelweek aan de basis heeft gestaan van de Grunneger Week. Maar ook aan grote tentoonstellingen uit het verleden (UTO en Uthil) worden hoofdstukken geweid. Tegelijkertijd geeft het een prachtig tijdsbeeld van de verschillende besturen die de HVU heeft gekend door de persoonlijke verhalen die ook in het boek te vinden zijn. Bijna 200 pagina’s telt dit boek wat op zijn eigen manier ook de geschiedenis van het winkeldorp vertelt.

Als opdrachtgever heeft de HVU samen met uitgeverij Profiel (Bedum) een feestelijke boekpresentatie gepland op zaterdagavond 3 oktober in hotel het Gemeentehuis in Uithuizen. Nadat o.a. de samenstellers en Carola van de Burch (Profiel) aan het woord zijn geweest zullen er drie exemplaren van dit boek overhandigd worden aan Patriek Knot (voorzitter HVU), Bernard Paping (oud lid en oud bestuurslid van de HVU) en wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente het Hogeland. Vanwege de Corona- maatregelen kunnen er deze avond slechts 50 mensen aanwezig waarbij men zich ook in de zaal dient te houden aan deze maatregelen.

Na afloop kan het boek worden afgehaald door de mensen die al een boek hebben besteld. Vanaf 5 oktober is het boek ook te koop bij Bloemenhuis Krijgsheld, Lambeek Electro, Lietmeijer Tweewielers, Noorderwind Computers, Wereldwinkel Uithuizen en Pearle Opticiens in Uithuizen.

 

Cookieinstellingen