Voormalig directeur Heiploeg gaat in beroep tegen boete van 13 miljoen

Foto: HogelandNieuws

GRONINGEN – Oud-directeur Hendrik Nienhuis van garnalenbedrijf Heiploeg moet een boete van dertien miljoen euro betalen. De rechter stelt dat de inmiddels 83-jarige verantwoordelijk is voor illegale prijsafspraken die garnalenhandelaren onderling en met vissers maakten tussen 2000 en 2009.

Deze aansprakelijkheidsprocedure is het slotstuk in het faillissement van Heiploeg  in2014 en maakt onderdeel uit van het bankroet waarvoor de curatoren Nienhuis aansprakelijk stelden. voor het faillissement van de garnalenhandel in 2014.

Heiploeg kreeg een boete van 27 miljoen door de Europese Commissie opgelegd vanwege kartelvorming. Heiploeg kon deze financiële last niet dragen en na het bankroet werd het bedrijf overgenomen door de Katwijkse visverwerker Parlevliet & Van der Plas. De razendsnelle doorstart – na het flits faillissement – van Heiploeg liet schuldeisers gedupeerd achter.

Behalve Nienhuis werden door de curatoren nog acht Heiploeg-bestuurders en -commissarissen verantwoordelijk gehouden voor de kartelvorming en het faillissement. Met deze acht andere verantwoordelijken troffen de curatoren een schikking van bij elkaar drie miljoen euro.

Omdat de curatoren Nienhuis zien als het brein achter het marktbederf, wilden ze met hem niet schikken. De dertien miljoen euro die op Nienhuis wordt verhaald is gebaseerd op de kartelboete van 27 miljoen gedeeld door ongeveer twee, omdat Nienhuis in pakweg helft van de kartelperiode – tot 2004 – Heiploeg-bestuursvoorzitter was.

Nienhuis gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Reacties