GGD: Cijfers coronavirus in de provincie Groningen

Foto: Pixabay

In navolging van het RIVM meldt GGD Groningen niet dagelijks meer de toename van het aantal positief geteste COVID-19 patiënten en het aantal overleden COVID-19 patiënten. De updates verschijnen voortaan 3 keer per week, namelijk op maandag, woensdag en vrijdag. Elke woensdag (dit keer donderdag) plaatsen wij een uitgebreidere update online. Hierin worden de totalen vermeld van de COVID-19-besmettingen en -overlijdens en het totaal aantal afgenomen testen vanaf 1 juni 2020.

Hieronder in de grafiek vind je het totaal aantal personen met bewezen COVID-19 sinds het begin van de corona-epidemie in de provincie Groningen. Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt hoger, omdat niet alle inwoners met klachten worden getest. Ook zie je in de grafiek het aantal overledenen uit de provincie Groningen dat is overleden aan (bewezen) COVID-19.

De updates van de cijfers van GGD Groningen verschijnen 3 keer per week, namelijk op maandag, woensdag en vrijdag.

Elke woensdag plaatsen wij een uitgebreidere update online. Hierin worden de totalen vermeld van de COVID-19-besmettingen en -overlijdens en het totaal aantal afgenomen testen vanaf 1 juni 2020.

Coronabesmettingen en -overlijdens

Sinds het begin van de epidemie is bij 1.997 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld. De afgelopen week zijn er 630 besmettingen bij gekomen, waarvan ruim de helft (54%) tussen de 18 en 24 jaar oud. 24 besmette personen zijn jonger dan 18 jaar (waarvan 5 jonger dan 12 jaar) en 20 personen zijn ouder dan 70 jaar.

Nu het aantal besmettingen in Groningen oploopt, is lang niet altijd meer duidelijk waar het virus is opgelopen. Bij meer dan de helft van de nieuwe besmettingen waarbij een vermoedelijke bron bekend was, lag deze in de thuissituatie (huisgenoten). Andere vermoedelijke bronnen lagen bij kennissen en vrienden, horeca, vrijetijdsbesteding zoals sport, en studentenactiviteiten.

Het aantal besmettingen in Groningen blijft stijgen (figuur 1). Vooral in de groep jong volwassenen (18-24 jaar) worden veel besmettingen gezien. In de groep van nieuwe besmettingen van de afgelopen week zijn geen grote clusters, maar wel vele kleine clusters gerelateerd aan de hierboven genoemde vermoedelijke besmettingsbronnen. Meer dan de helft van de personen bij wie een nieuwe besmetting werd vastgesteld in de afgelopen week is woonachtig in de stad Groningen. Het aandeel jongeren tussen 18 en 24 jaar oud is onder de nieuwe besmettingen hoger in de stad dan daarbuiten.

Het is van groot belang dat personen die positief getest zijn op het coronavirus, contact met anderen vermijden (isolatie) en dat personen die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt zich aan de quarantaine-adviezen (10 dagen thuisquarantaine gerekend vanaf het laatste contactmoment) houden. Op deze manier wordt verspreiding van het virus voorkomen.

* Deze cijfers worden wekelijks op woensdag geactualiseerd; de weken in deze figuur lopen dan ook van woensdag t/m dinsdag. Op 1 en 2 juni waren er 0 nieuwe besmettingen.

Niet alle personen met een coronabesmetting zijn via de GGD-testlocatie getest. Ook zorginstellingen en huisartsen testen op het coronavirus. Deze figuur toont het totaal aantal positief geteste personen in de provincie.

Het werkelijke aantal besmettingen dat we tot nu toe in onze provincie hebben gehad, ligt overigens hoger dan 1.997, omdat:

  • Tot 1 juni 2020 niet alle inwoners met klachten konden worden getest, en
  • Mogelijk niet iedereen met klachten zich laat testen, en
  • Een besmetting ook zonder klachten (dus ongemerkt) kan verlopen.

Er is in de afgelopen week één nieuw overlijden ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 20 in de provincie Groningen.

Afgenomen coronatesten door GGD Groningen

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laten testen.

Coronatesten per week

5-11 aug: 3.054

12-18 aug: 3.983

19-25 aug: 4.525

26-1 sept: 4.600

2-8 sept: 5.129

9-15 sept: 5.257

16-22 sept: 5.630

23-29 sept: 5.613

Van 1 juni t/m 29 september 2020 zijn 55.730 personen getest op de GGD-testlocatie bij het UMCG in Groningen, op de GGD-testlocatie in Veendam, en op de testlocatie aan de Europaweg te Groningen (figuur 2). De afgelopen week werden er 5.613 mensen getest op deze testlocaties, waarvan 486 positief (8,7%).

* Deze cijfers worden wekelijks op woensdag geactualiseerd; de weken in deze figuur lopen dan ook van woensdag t/m dinsdag.

Houd je aan de aangescherpte maatregelenom de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Laat je testen bij klachten en wacht thuis de uitslag af. Positief? Ga in isolatie en vermijd contact! Is je uitslag negatief, dan pas kun je weer naar buiten. Contact gehad met COVID-19-patient of op reis geweest naar oranje of rood gebied? Blijf dan 10 dagen thuis!

Vanaf volgende week presenteren wij deze cijfers in een coronadashboard. De huidige weergave van coronabesmettingen loopt niet gelijk met de cijfers van het RIVM. Dit komt door administratieve vertraging. Vanaf volgende week zullen wij op deze website in het dashboard RIVM-data gebruiken.

 

 

 

 

Cookieinstellingen