‘Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig’, bel voortaan 0900-0904

Geen 112 meer bellen om de brandweer uit te laten rukken om poes Nana uit een boom te halen.
Geen 112 meer bellen om de brandweer uit te laten rukken om poes Nana uit een boom te halen.
Foto: Ingmar Vos

NEDERLAND – Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties, maar vanaf vandaag – maandag 12 oktober – is het  nieuwe telefoonnummer voor ‘geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig’ landelijk gelanceerd. Het telefoonnummer hiervoor is 0900-0904. 

Heeft een inwoner de brandweer nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan belt de inwoner vanaf 12 oktober 0900-0904. Op die manier blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende situaties. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer.

Situaties waarvoor dit telefoonnummer bedoeld is, zijn geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan: een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt, een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan of een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen. Zeker bij storm- en wateroverlast kan dit telefoonnummer helpen om 112 vrij te houden voor noodsituaties.

Cookieinstellingen