Amsterdammer organiseert petitie voor spoorlijn Winsum – Lauwersoog

Station Eenrum, zo'n 100 jaar geleden, aan de spoorlijn Winsum - Zoutkamp
Foto: FBEA

LAUWERSOOG – Een toeristisch revolutionair idee heeft Tim Sekac. Leg een spoorlijn aan tussen Winsum en Lauwersoog. Dat is goed voor duurzaamheid, voor het toerisme, voor het openbaar vervoer en voor de economie.

Tim Sekac is een 22-jarige inwoner van Amsterdam: “Ik ben voor een duurzamer Nederland met onder andere méér spoorlijnen in plaats van snelwegen. Ik richt daarvoor weleens een petitie op. Zo heb ik er onlangs ook een opgericht om een spoorverbinding tussen de stad Groningen en Lauwersoog te verwezenlijken.

Beter vervoer van/naar Schiermonnikoog

De Havens van Den Helder en Harlingen zijn allebei goed te bereiken per trein, en er is goede aansluiting op de veerboten naar Texel, Vlieland en Terschelling,” zo zegt Tim. “De eilanden Ameland en Schiermonnikoog hebben dat helaas niet meer .Daar zou eens verandering in moeten komen, dat dat wel weer het geval is. Als men in Groningen nou eens de 27 km oude spoorlijn van Winsum tot Zoutkamp herbouwd, maar dan in plaats van Zoutkamp naar Lauwersoog Haven bouwt, kan men weer super snel met de trein vanaf Groningen en elders in het land naar de boot richting Schiermonnikoog reizen.” Het reanimeren van de in 1934 gesloten spoorlijn Winsum-Zoutkamp, en even iets verder, het is een eenvoudig doch ook schitterend idee.

De Amsterdammer heeft een sterk kaart in handen: “Het zou flink verduurzamen, de economie en bereikbaarheid verbeteren. In 2018 was dat ook een groot succes, toen ze de trein van Groningen naar Roodeschool vijf kilometer doortrokken naar de Eemshaven voor aansluiting op de boot naar Borkum. Hoewel het voor Schiermonnikoog om 27 kilometer nieuw spoor gaat, zal dit net zo succesvol worden, en hoeven mensen nooit meer per se die vervuilende auto’s te gebruiken voor het bereiken van deze toeristische bestemmingen.”

Tim roept iedereen op de petitie Beter vervoer van/naar Schiermonnikoog – Petities.nl te ondertekenen om zijn initiatief te steunen: “Zodra de petitie 1.000 of meer ondertekeningen bereikt heeft, zal ik hem overhandigen aan de provincie Groningen, Prorail en alle andere partijen die erover gaan, in de hoop dat ze dan mee willen werken aan onderzoek naar haalbaarheid, wenselijkheid en kosten.”/BM

Reacties