Versterkingswet voor het bevingsgebied is eindelijk klaar

Foto: FBRB

DEN HAAG – Het wetsvoorstel Versterking Groningen is met flinke vertraging klaar. Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanneemt, is de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied definitief in handen van de overheid. De NAM betaalt dan alleen nog de kosten van de versterkingen, maar heeft verder geen invloed meer.

Dat stellen de minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken) en Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel zorgt voor een transparant versterkingsproces en een stevige juridische basis voor de publiekrechtelijke afhandeling van de versterking,” zo zeggen de ministers in een persverklaring.

Het wetsvoorstel werd al tijden verwacht, maar liet lang op zich wachten. In januari van dit jaar stelde het Groninger Gasberaad dat de wet er helemaal niet meer zou komen. De SP-fractie in de Tweede Kamer eiste vlak voor de zomer nog dat Wiebes zijn belofte na zou komen.

De wet was ook een voorwaarde om te beginnen met de voorbereidingen van de parlementaire enquête, maar omdat het zo lang duurde met de wet Versterken Groningen, besloot de Tweede Kamer niet langer te wachten en alvast te beginnen met een tijdelijke enquêtecommissie.

Proces is vereenvoudigd

De afgelopen maanden werkten Wiebes en Ollongren aan aanpassingen van de wet naar aanleiding van een advies van de Raad van State. Onderdelen van de wet zijn daarom nu vereenvoudigd, aldus de twee bewindspersonen.

“De Wet versterken maakt het juridisch mogelijk dat huiseigenaren de versterking in eigen beheer uitvoeren, of hun eigen wensen betrekken bij de versterking. Nieuw is dat eigenaren dankzij de wet in beroep kunnen gaan tegen besluiten,” aldus de ministers.

In het wetsvoorstel staan onder meer de basis van de versterkingsprocedure en de rollen van de betrokken partijen. De Nationaal Coördinator Groningen heeft als uitvoerder een cruciale rol, schrijven Wiebes en Ollongren: “Hij biedt uitleg en begeleidt bewoners in het proces.”

Reacties