Woning in Houwerzijl genomineerd voor Duurzaamste Huis van Nederland

Foto: Duurzame Huizenroute

HOUWERZIJL – De woning aan de Hoofdstraat 16 in Houwerzijl is genomineerd voor de titel ‘Duurzaamste huis van Nederland’. Een jury heeft uit bijna 100 inzendingen 42 woningen genomineerd, verdeeld over zes categorieën – op basis van bouwjaar en woonoppervlakte. Het huis in Houwerzijl doet met 6 andere woningen uit het land een gooi naar de titel in de categorie ‘Woningen vóór 1945 – oppervlakte groter dan 150 vierkante meter’.

Uiteindelijk kiest de jury in elke categorie één winnaar. Ze beoordeelt de woningen op criteria als toekomstbestendigheid, gebruik van materialen, energieverbruik, creativiteit en comfort. De verkiezing is ingesteld door de website Nationaal Duurzaam Huisbezit die verduurzaming stimuleert,

De jury staat onder leiding van Ad Straub, hoofddocent aan de TU Delft. Andere juryleden zijn Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact), Linda van Dongen (Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken). De uitslag wordt 20 november bekendgemaakt.

Het huis in Houwerzijl huis is gebouwd in 1907 en tijdens de laatste verbouwing in 2003 gemoderniseerd. Het huis kende vele authentieke elementen zoals luiken binnen, ronde verdiepte vensterbanken, een fraaie schouw, beschilderde plafondpanelen die echter eind jaren 60 als ouderwets beschouwd werden en dus waren weggewerkt of vernietigd. Het huis was niet geïsoleerd en had nog een dak gedeeltelijk beschoten en gedeeltelijk met dakleer en kippengaas en daarop pannen. “Onze eerste plannen waren het maken van een warm comfortabel huis met vloerverwarming. Alles is aangepakt naar de standaard van 2003. In 2009 ontstond het idee om van het gas af te gaan. We zagen steeds meer problemen door gaswinning in de media en onze gasrekening bestond niet alleen uit gas maar zoveel bijkomende kosten dat het ons angst aanjoeg. Hoe hoog zou de rekening nog worden. Na uitvoerig onderzoek en informatie ingewonnen te hebben leek een grondgebonden warmtepomp voor ons de beste optie. Ons huis was goed geïsoleerd, had vloerverwarming en we hadden ruimte in de tuin,” aldus de eigenaren.

“En dan ga je door, zonneboiler (heatpipes) en zonnepanelen. Helaas is ons huis niet ideaal gesitueerd voor zonnepanelen, het dak staat haaks op het zuiden. Maar door slim gebruik komen we een heel eind. De zonneboiler is aangesloten op de wasmachine zodat water van 30 graden binnenkomt. We hebben een warmtepompdroger maar meestal hangt de was buiten. Door grote glaspartijen op het zuiden wordt de keuken gemakkelijk verwarmd en een wasrekje voor het raam laat de was snel drogen,” zo stellen de eigenaren.

Buiten vangen ze zoveel mogelijk regenwater op voor de tuin. In een van de bronnen van de aardwarmte hangt de aanzuigbuis voor het aardwater dat d.m.v. een hydrofoor wordt aangezogen en op druk wordt gebracht en gefilterd waardoor de ramen of auto er prima mee gewassen kunnen worden en ook beide toiletten worden er mee doorgespoeld. Zij gebruiken nu zoveel minder water dat het waterbedrijf de meter heeft vervangen omdat het verschil zo groot was dat de meter wel stuk moest zijn.

“Onze voornaamste reden om mee te doen aan de duurzame huizensite is dat wij willen laten zien dat je met een oud huis ook heel veel kunt doen om het aan de buitenkant een karakteristiek oud pand te laten zijn maar binnenin een energiezuinige, comfortabele woning zonder gas en voldoet aan de eisen van de moderne tijd. Kortom: een nieuw huis in een oud jasje, aldus de bewoners./BM

Cookieinstellingen