OPINIE: “Hoe de gemeente Het Hogeland het paard achter de wagen spant”

Foto: FBB&DH

Faalt het beleid rond de jeugdsozen? Onrustige groepen jongeren, geweld en overlast steekt de kop op. Als we het bedrijf Barkema & De Haan mogen geloven. Zij gooien de knuppel in het hoenderhok in deze bijdrage. Het zei opgemerkt dat Barsema & De Haan voorheen jongerenwerk verzorgde en daar afstand van moest doen bij de aanbesteding ervan in de gemeente Het Hogeland.

Het wordt onrustiger op straat in Het Hogeland. Er zijn steeds meer groepen jongeren die het tegen elkaar opnemen. Drugsnetwerken worden sterker. Geweld en overlast nemen toe. Met name in de grote kernen is dit al zichtbaar. Deze straatcultuur verspreidt zich over steeds meer dorpen, komt de jeugdsozen binnen en de scholen in.

Er wordt te weinig in deze jongeren geïnvesteerd. Jeugdsozen worden binnen de gemeente ook niet meer als partner gezien om problemen op te lossen. In het verleden hielden jeugdsozen cursussen (jongeren helpen jongeren), maakten preventiefilmpjes over drugs, loverboys, GHB. Meidenclubs werden opgericht. Hanggroepen werden in de soos uitgenodigd en kregen hun eigen plek. Jongerenwerkers werkten samen met jongeren en gingen samen in overleg met gemeenten.

Beginnende dealertjes werden doorgegeven aan jongerenwerkers, aangesproken en een laatste kans geboden om toch normaal te doen. Expresstv (jongereninternettv) maakte verslagen van festivals, ging de straat op en maakte de leukste reportages voor en door jongeren. Jongeren vertelden hun jongerenwerkers wat er speelde op straat, ook omdat ze wisten dat hun jongerenwerkers er goed mee om gingen.

Zijn er dan geen goede jongerenwerkers meer? Jawel, er lopen nog steeds goede jongerenwerkers rond. Maar niet genoeg en met onvoldoende slagkracht en middelen.

Als Jongerenwerk Barkema & De Haan zitten we nu in een rare situatie. Eerst waren we tot 2018 als Jongerenwerk op straat en in jeugdsozen. Maakten we ons hard voor het feit dat onze jongeren met problemen ook gelijk door ons geholpen konden worden. Organiseerden we van alles, zowel op internet als in real life om in contact te blijven. Én gewoon omdat het leuk was Het Hogeland met zijn allen leefbaar te houden.

Nu we niet meer op straat zijn en de nieuwe jongerenwerkers ook niet de tijd en de middelen hebben om effectief te zijn, zien we de straatcultuur toenemen. Geweld neemt toe, drugs neemt toe, respectloos gedrag neemt toe, groepsdruk zorgt voor veel ellende. Veel jongeren nemen hun straatcultuur de school mee in, zorgen daar voor problemen en worden soms doorverwezen als onhandelbaar naar …..Jongerenwerk Barkema & De Haan. Voor ons aan één kant mooi, zo houden we ook nog steeds contact met “onze” jongeren. Onze reputatie bij jongeren en ouders blijft overeind. Jongeren die bij ons belanden kunnen weer vooruit.

Ook scholen zien de resultaten en sturen graag naar ons door. Toch blijft het wrang de jongeren pas terug te zien als ze echt in de problemen zitten, in plaats van ze juist te behoeden voor alle ellende en te werken met hun talenten en organisatievermogen. Als er niks gebeurd, zullen de scholen het steeds zwaarder krijgen, worden er steeds meer jongeren doorverwezen, worden de tekorten op jeugdzorg steeds groter en blijven we achter de feiten aan rennen.

Ons idee: Investeer in alle jongeren, wees op straat aanwezig, maak plannen samen met jongeren, signaleer op tijd de problemen en betrek jongeren bij de oplossing. Dit scheelt later heel veel zorg en heel veel kosten.

Jongerenwerk Barkema & De Haan

Cookieinstellingen