Professor Jan Brouwer: “Kledingverbod Het Hogeland kan helemaal niet!”

Hoogleraar Jan Brouwer
Hoogleraar Jan Brouwer
Foto: Youtube

HET HOGELAND – Het college van burgemeester en wethouders van Het Hogeland wil het dragen van kleding van motorclubs verbieden. Een voorstel om dit verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) is naar de gemeenteraad gestuurd, maar prof. dr. mr. J.G. Brouwer, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is heel duidelijk dat een gemeente géén kledingvoorschriften mag opstellen. “Ik kom uit een dorp waar de gemeente het dragen van broeken door vrouwen wilde verbieden, dat kan natuurlijk niet!”

In opinieprogramma Man, man, man.. betoogt prof. Brouwer: “Zou de gemeente dit wel doen en er komt een rechtszaak van, dan zal de bestuursrechter niet anders kunnen dan de verordening van Het Hogeland onverbindend verklaren, met ander worden “niet rechtsgeldig””.

Professor Brouwer adviseert de gemeenteraad dan ook niet voor deze aanpassing te stemmen: “Als je verwacht dat je burgers zich aan de regels houden, doe dat dan als gemeente zelf ook!”

Verbod op gebruik lachgas is ook spierballentaal

In hetzelfde voorstel wil het college ook het gebruik van lachgas verbieden, maar daar geldt volgens professor Brouwer hetzelfde voor: Daar gaat de gemeente niet over!

Om het gebruik van lachgas te verbieden zal het Rijk deze stof eerst tot verboden moeten maken. Het enige wat de gemeente kan doen is afspraken maken met de horeca en eventuele straatverkoop aanpakken.

Cookieinstellingen