Mooiste Katsu Gala in jaren

De 17de editie van het Katsu Gala Winsum was er weer één om in te lijsten. In al die jaren is het Gala uitgegroeid tot een volwaardig vechtsportevenement met een goede organisatie van Dojo Katsu, onder de vlag van de overkoepelende bond IBK International Budokai, en sterke deelnemers uit binnen- en buitenland.

Kijk maar eens wie er zaterdagavond in de sporthal rondliepen, Sem Schilt, o.a. vier keer winnaar van de K-1, Sensei Aslan Sarac, drievoudig Wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen karate en Hanshi Nico Gordeau, 8ste dan Kyokushinkai Karate. Daarnaast zeer goede sensei van gerenommeerde dojo’s die hun vechters bijstaan in de hoek, zoals onze eigen Dimitri Sennema en Shian Lammert Meinema.

Scheidsrechters

Hanshi Nico Gordeau heeft, zo staat in zijn biografie, zich vaak groen en geel geërgerd over incompetente, ongeïnteresseerde scheidsrechters. Dit was voor hem een extra motivatie om het na zijn vecht-carrière goed te doen als scheidsrechter, zo ook bij het Katsu Gala.

Ook de eerder genoemde Sensei Aslan Salac was afgelopen zaterdag hoofdscheidsrechter, evenals Shihan Peter Voogt (7e dan), een internationaal bekende karate specialist.

Dat al deze kopstukken zich verbonden voelen met Katsu, zegt natuurlijk ook heel wat over het Gala en de deelnemers. Dit jaar was er o.a. een afvaardiging uit Hongarije. Drie technisch zeer begaafde, sterke knapen met de zo gekenmerkte Oost-Europese hardheid en de wil om te winnen.

Het talrijke publiek kreeg een prachtige avond voorgeschoteld, de sponsors zelfs drankjes en borrelnootjes aan de VIP-tafels. De deelnemers moeten zich in een ware vechtsportarena hebben gewaand. Tijdens de gang naar de ring was er rook, felle lampen en opzwepende muziek voor iedere deelnemer.

Deelnemers van Dojo Katsu Winsum 

Drie leden van Katsu behoorden tot de deelnemers, Wouter van der Veen, Thomas Bos en Ivan Landman. Laatstgenoemde kon gelijk aan de bak in de eerste partij van de avond. De jonge Winsumer nam het op Jimmy Roskam en begon volop in de aanval. Roskam leek de iets sterkere vechter, maar de 1,2 en 3-combinaties zoals coach Dimitri Sennema die vanuit de hoek toeriep werden door Ivan goed uitgevoerd. In de tweede ronde bleek dat de stoere Winsumer zijn kruit verschoten, hij moest de overwinning aan Roskam laten.

In de vierde partij kwam Wouter van der Veen uit Baflo in actie, en hoe!! Tegenstander Kyran Royers uit Veendam deed er alles aan om Wouter van zich af te houden, maar de fanatieke vechter uit Baflo luisterde goed naar coach Dimitri, begon laag met series lowkicks om vervolgens met twee geplaatste trappen naar het hoofd de partij te winnen. Een mooie partij van de altijd vrolijke, vriendelijke Bafloër.

Thomas Bos uit Zoutkamp verdedigde als laatste de eer van Dojo Katsu. Zijn tegenstander Delano Lamain kwam van Fight Game Academy uit ZuidLaren, de dojo van Sem Schilt.

Thomas liet er vanaf het begin geen onduidelijkheid over bestaan wie deze partij zou gaan winnen. De hard slaande en trappende Thomas maakte dat tegenstander Delano geen enkele kans had. Een paar keiharde lowkicks op het dijbeen werden Delano te gortig, hij gaf op.

Andere partijen die opvielen

In de tweede partij kwamen Abe Dam(11) uit Raamsdonkveer en Steffan Super uit ZuidLaren tegen elkaar uit. De jonge Abe had al 24 partijen op zijn naam staan, de 10-jarige Steffan maakte zijn debuut. Dam ging gretig van start en wisselde zijn stoten en trappen prima af. Na een zuiver geplaatste hoge trap was de lol voor Steffan er wel af. Mooie overwinning voor Abe Dam!

In de partij tussen Manuel Ridder en Rick Adema ging het er erg hard aan toe. Beide vechters kwamen fel uit de startblokken en hielden het hoge tempo heel lang vol. De technische Ridder leek een kleine voorsprong te hebben genomen, maar de Fries knokte zich terug in de partij. Er moest een verlenging aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. De ringrechters gaven de overwinning aan de technisch net iets betere Manuel Ridder.

Duncan Horvath tegen Sander Ridder was ook al zo’n mooie partij. Vooral Horvath maakte indruk met mooi overzicht, technisch goed uitgevoerde stoten en snoeiharde lowkicks. Hij won dan ook de mooie partij met 2 keer een half punt.

Een groot compliment voor de 16-jarige krijger Dirk Adema uit Sneek. Dirk moest aantreden tegen de 17-jarige Máté Lipták Galló uit Hongarije, van wie al bekend was dat het een harde, goede vechter was, en dat klopte!

Als een wervelwind ging de Hongaar door de ring. Met koproltechnieken, harde stoten en keiharde traptechnieken bracht Máté de handen van het enthousiaste publiek op elkaar, maar Dirk gaf zich niet zomaar gewonnen, de Fries kon een tijd in het hoge tempo mee en wist de Hongaar een paar keer goed te raken. Dirk sleepte er zelfs een verlenging uit, maar daar ging het mis. Met een prachtige roltechniek plantte Máté zijn voet in de nek van Dirk, die groggy naar het canvas ging en een tijdje voor apegapen lag. De EHBO verzorgde Dirk in eerste instantie, maar de dappere Fries ging ook nog even naar het ziekenhuis.

Pascal de Mol van dojo Osaka uit Katwijk toonde in zijn partij tegen Frans Kooistra uit Veendam ook over een leeuwenhart te beschikken. Onverschrokken ging de Katwijker zijn tegenstander te lijf. Met mooie combinaties 1,2, lowkick dwong Pascal de Veendammer tot opgave. 

De damespartij tussen de Belgische Céline McClymont en Jessie van der Warf uit Veendam was een beetje eenzijdig. De technisch zeer bedreven Belgische wist de hele haar wil op te leggen aan de moeizaam vechtende Jessie. Met een mooi uitgevoerde highkick scoorde Céline in de eerste ronde een half punt, een resultaat dat tot de laatste gong bleef staan.

De tweede Hongaar in de ring was Zoltán Kotulu. Zijn tegenstander was Stef Blankers van karatevereniging Musashi uit Raamsdonkveer. Het werd een fantastische partij!

img_3903
WN-verslaggever zat te trillen achter z’n tafel

Zoltán bleek een enorme kracht in zijn stoten en trappen te kunnen leggen, maar Stef bleek over een goed incasseringsvermogen te beschikken. Twee keer werd Blankers rust gegund door scheidsrechter Nico Gordeau, maar dat was om bij te komen van onreglementaire stoten op het strottenhoofd. Mooi om te zien hoe de fantastische scheidsrechter de kemphanen resoluut bij de revers pakte en uit elkaar trok, daarbij een gezicht trekkend waarvan uw verslaggever zat te trillen op zijn stoel. Deze mooie partij werd gewonnen door de Hongaar, maar de sterke Blankers gaat zijn partijen nog wel winnen.

In de laatste partij van de avond kwam de derde Hongaar Gabor Rabai in de ring tegen een oude bekende van het Katsu Gala, Michel Meuldijk uit Bergschenhoek. De 35-jarige hovenier vocht vorig jaar een zeer solide partij in Winsum, maar wat de Hongaar liet zien was geweldig. De beste man van het toernooi: technisch, spijkerhard en flitsend snel! De lowkicks op het dijbeen van Michel klapten door de hele sporthal heen en deden Meuldijk een paar keer in elkaar krimpen van de pijn. Eenmaal op stoom toverde Gabor nog een paar fantastische beentechnieken uit de karatebroek, tijd voor Meuldijk om het laatste beetje verzet te stoppen en op te geven.

Een super mooi gala kwam ten einde, het was weer fantastisch!!

Naast de foto’s in de galerij, staan veel meer foto’s van Katsu Gala 2016 op de website van Dojo Katsu (foto’s Tina Lantink Fotografie). 

Reacties