Noordelijke toppers aan de start in Winsum

Foto: WinsumNieuws

De organisatie van de Ronde van Winsum die volgende week woensdag wordt verreden, is er in geslaagd de toprenners van noordelijk Nederland aan de start te krijgen. Een voorbeschouwing aan de hand van de startlijst.

Er een betrekkelijk grote groep als topfavorieten voor de overwinning aan te wijzen. Van de renners die woensdag 23 augustus om half zeven op het startschot staan te wachten, is Björn Bakker uit Wijnjewoude er zo een. Hij rijdt dit jaar mooie uitslagen in alle grote wedstrijden en werd zevende in het criterium in Bedum. De startlijst alfabetisch verder overziend, mogen we zeker Patrick  van der Duin niet over het hoofd zien. De renner uit Roden  werd geteisterd door een burn-out. Hij wist zijn herstelperiode af te ronden met een overwinning in Lus van Roden.  Als de vechtjas Van der Duin zijn dag heeft, veeg de straten maar aan. Paul de Haan uit Meedhuizen, met een overwinning in de Meerdaagse van het Westerveld, moet men in de gaten houden. Als hij in een kopgroep terecht komt, dan wordt  ijzer zo hard als staal. Zeker als daar Adrie Lindeman uit Assen bij zit. Lindeman is een zeer ervaren renner die kan meegaan en dan het verschil kan uitmaken door zijn vermogen om lang keihard te kunnen beuken.  Met een reeks uitslagen onder de tien, behoort Johan Knol uit Bakkeveen zeker tot die renners waar in het peloton op gelet wordt. Met een 20e plaats in de Hel van Voerendaal – het heet niet voor niks Hel – heeft hij een paar weken geleden laten zien  zich in een van de zwaarste wedstrijden van Nederland voorin te kunnen handhaven. En dan hebben we Cor van Leeuwen, de routinier uit Veendam die dit voorjaar de Omloop van de Veenkoloniën op zijn naam zette. Een van de talloze grote overwinningen in zijn loopbaan. Als van Leeuwen zijn dag heeft en het komt op een sprint aan op de Geert Reindersstraat,  zijn de bloemen voor Van Leeuwen. Komt hij  in de kopgroep terecht  dan is de uitslag van de wedstrijd als betekend en wordt het een rustige dag voor de juryvoorzitter  Koos Feike.

Dan zijn we alfabetisch bij Peter Merx, de Kolibri van Warfhuizen die gisteren in de meerdaagse ‘Tour of Kosovo’  in de eerste etappe de derde plaats behaalde, vlak na een ploeggenoot die de overwinning pakte. In de Voerendaalse Hel  op 13 augustus eindigde hij als 22e wat iets zegt over de staat van de conditie op dit moment. De Kolibri heeft dit jaar een mooie reeks uitslagen bij elkaar gereden en heeft met de overwinning in de Gouden Pijl van Emmen op 8 augustus laten zien dat hij in de sprint van een kopgroep zich niet de kaas van het brood laat eten.

Jeff Vermeulen uit Hoogvliet is zonder meer de man met de sterkste papieren. De uit Emmen afkomstige renner heeft dit jaar een indrukwekkende reeks podiumplaatsen verzameld waaronder de overwinning in de Ronde van Bedum.  Komt er volgende week woensdag een kopgroep die die koers gaat maken, dan zit Vermeulen daarbij.  Zit hij er niet bij dan zal hij de achtervolging leiden en de boel aan flarden rammen. Komt het op een sprint aan, dan zit Vermeulen geheid bij de eerste drie.

Richard Beerenboom van het wielercomité Winsum is zeer tevreden over de startlijst. ‘De toppers van de Noord-Nederlandse elite staat bij ons aan de start. We staan als wielerronde bij de renners  bekend als een plaats waar je wezen moet. Daar zijn we als organisatie wel trots op.’ Beerenboom maakt er zelf ook een thuiswedstrijd van. Als directeur van het in Winsum gevestigde bedrijf SportsCom verzorgt hij met zijn medewerkers de jury-bus, de elektronische  tijdwaarneming en de geluidsinstallatie van de wedstrijd.

Ruim zestig renners, zullen woensdag door het centrum van Winsum denderen over een tamelijk moeilijk parcours. Met alle kleuren van de regenboog op de schitterende wedstrijdtruitjes. Wielrennen is ook wel bling-bling. Let op de mooie blauw-rode pakjes van FIDA NWVG (Lindeman en Merx).  Het geel-groen van  Baby Dump (Van der Duin). En de blauw-witte natuurlijk van de wielerclub van Veendam (De Haan en Van Leeuwen). WinsumNieuws sponsort de rondeprijs voor de renner die het vaakst  als eerste over de streep komt van de 40 ronden. Daarnaast heeft WinsumNieuws de prijs voor een  sprintklassement over drie ronden ingesteld.

Cookieinstellingen