Rood Zwart Baflo in slotminuut onderuit

Rood Zwart Baflo leek lang een puntje over te houden aan de beker-confrontatie met derdeklasser Noordwolde. In de 89ste minuut ging het dan toch nog mis; het was Ewoud Boersema die de gasten aan de toch wel verdiende overwinning hielp, 1-2.

Het begon allemaal zo goed voor de thuisploeg. In de 4de minuut zetten combineerden Duncan Torrenga en Melvin Folkerts op het middenveld, waarna laatstgenoemde Jordy Potma op links wegstuurde. Die snelde langs z’n man en gaf met links goed voor. Torrenga leek de bal binnen te kunnen koppen, maar kreeg een duw in de rug van Marco Vos. Scheidsrechter Rozema uit Leens twijfelde geen moment en wees naar de stip. Vanaf 11 meter liet Melvin Folkerts doelman Benjamin van Aurich kansloos, 1-0.

Drie minuten later leek Noordwolde gelijk te gaan maken toen Dannick Meima op zo’n 20 meter van het doel een vrije bal mocht nemen, nadat Patrick Rutgers Antonie Buist onderuit had geschoffeld. De inzet van Meima kon door RZB-doelman Rick Folkerts niet in een keer onder controle worden gebracht, maar in tweede instantie voorkwam hij dat Laurens Groeneveld alsnog kon binnen tikken.

Noordwolde was de bovenliggende partij, wat vooraf ook verwacht werd. Immers, de geel-zwarten speelden vorig seizoen fantastisch goed en deden tot de laatste speelronde mee om het kampioenschap. Uiteindelijk ging SV Marum er met de titel vandoor, door op de laatste speeldag Noordwolde te kloppen. Promotie via de nacompetitie was nog mogelijk, maar bleek te veel van het goede.

Arjen Potma zet een Noordwolder de voet dwars

Zaterdag was Noordwolde beter, maar kon moeilijk ruimtes vinden in de goed georganiseerde verdediging van Rood Zwart Baflo. Kansen voor de gasten kwamen er dan ook door grove fouten in de achterste linie van de Bafloërs. Zo was het doelman Folkerst die zomaar een bal in de voeten van Silvan Havinga schoof, maar door z’n attente verdedigers werd gered. Verder gaf Chris ten Boer nog een cadeautje weg, waarna Kimko Drost vanaf de achterlijn de geheel vrijstaande Havinga vond. De spits van de gasten presteerde het om de bal over het lege doel te werken.

Aan de andere kant kwam Rood Zwart Baflo zo nu en dan tot speldenprikken. In de 24ste minuut werd Melvin Folkerts onderuit gehaald. Duncan Torrenga nam de toegekende vrije bal en vond het hoofd van Arjen Potma. Hij kopte prima in, maar zag zijn inzet op de doellijn gekeerd.

Hierna moest Jordi Potma, de oudere broer van Arjen, licht geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was de jonge, ijverige Rick Danhof.

Duncan Torrenga in luchtduel met Yoni van der Velde (14)

De eerste helft leek zo met een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg te eindigen, maar ver in de extra tijd viel dan zomaar de gelijkmaker. Een totaal mislukte voorzet van Noordwolder Laurens Groeneveld leek richting de cornervlag te gaan. De, voorbij de tweede paal, geheel vrijstaande Rick Danhof had de bal gewoon kunnen laten lopen en dan was het rust geweest. Echter, Danhof werd niet gecoacht en ging met een geweldige krachtsinspanning voor de bal en kopte deze diagonaal over doelman Folkerts in eigen doel, 1-1.

De tweede helft zette Noordwolde aan en de thuisploeg kwam steeds moeilijker onder de druk uit. Toch wist Noordwolde niet echt kansen te creëren en bleef de verdediging van Rood Zwart Baflo toch vrij eenvoudig overeind. Pas in de 71ste minuut kwam er weer een goede mogelijkheid voor Silvan Havinga, maar ook dit keer was de prima keepende Folkerts een sta in de weg.

RZB-goalie Rick Folkerts was goed op dreef

Even daarvoor had Rood Zwart Baflo nog een kans via de counter gehad. Het was Duncan Torrenga die loskwam van zijn plaaggeest Groeneveld, op snelheid over de linkerkant doortrok en breed legde op de meegelopen Arjen Potma. Die leek rond de ’16’ uit gaan halen, maar werd op het laatste moment zwaar gehinderd, waardoor het schot werd geblokt.

De wedstrijd kabbelde naar het einde en een gelijkspel zou voor het team van trainer Jan Potma mooi zijn geweest, maar in sommige gevallen is er soms ook nog iets van gerechtigheid. Hoe vervelend ook voor Rood Zwart Baflo, ze kunnen met vertrouwen de competitie in, was het Noordwolde dat in de 89ste minuut toch nog de welverdiende overwinning naar zich toe trok. Daarbij moet gezegd worden dat er alle medewerking werd verleend door de Bafloërs, die Ewoud Boersema geen strobreed in de weg legden. Alleen de rode loper ontbrak er nog aan. Hij kreeg vrije doortocht, kon rechtdoor langs drie niet ingrijpende Bafloërs, om vervolgens de bal in de hoek te plaatsen, 1-2. Zo makkelijk zal Boersema dit seizoen niet weer een goal maken.

Boersema (tweede van links) na de 1-2