Ronde van Usquert dit jaar zwaarder door parkoerswijziging

Foto: WinsumNieuws

Behoudt Peter Merx a.s. zondag de leiderstrui in de wielerronde ‘Rondom de Bult van Usquert’? Zet topper Jeff Vermeulen de koers naar zijn hand? De Bult van Usquert is de Bult niet meer, want de renners rijden het heuveltje omlaag in plaats van omhoog. 

Het zal even wennen zijn tijdens ‘Rondom de Bult Usquert’ dit jaar. De renners van de klassen elite en amateurs starten zondag om 15.00 uur en rijden ‘de bult van Usquert’ in omgekeerde richting. Dat wil zeggen: niet de kleine bult – hoe noem je dat, bultje, heuveltje? – omhoog maar juist omlaag. De start en finish is 200 meter verplaatst, vlak bij de windmolen.De organisatie wil hiermee de wedstrijd aantrekkelijker maken. Deze ingrepen maken het parkoers technisch wat moeilijker. Meteen na de start rijden de renners over een lang stuk  bochtige weg van rode spoorsteentjes, licht afdalend tot aan de spoorweg. En zelfs geringe vochtigheid maakt van die steentjes een glijbaan. Traditiegetrouw heeft de organisatie, de Vereniging Volksvermaken, de pot met prijzen en premies goed gevuld voor dit laatste criterium in Noord-Nederland.

Op dit moment staan er zo’n vijftig coureurs  op de startlijst. Voor renners als Joachim Zuidema uit Dokkum, Mischa Groen uit Assen en de in Drachten wonende Bonne Aans (districtskampioen amateurs) zal het een koers worden van afzien en een redelijke uitslag rijden. Dat geldt ook voor de gebroerders Niels en Olav Potze uit Aduard. 

Topfavoriet is natuurlijk de Emmenaar Jeff Vermeulen van het semi-professionals team Jo Piels. Als hij volledig hersteld is van een ontsteking, is het een machtsbeest en zal hij de wedstrijd naar zijn hand zetten. Peter Merx, de Kolibrie van Warfhuizen, hij zette afgelopen twee maanden een mooie reeks overwinningen op zijn naam, hoort ook bovenaan het lijstje met favorieten te staan. Björn Bakker uit Wijnjewoude en Adrie Lindeman (Assen), ploeggenoten van Merx, wie nog weddenschappen wil afsluiten, moet zeker aan deze namen denken. 

Gevaarlijke buitenstaander is Gyasi Sulvaran, rijdend voor de Stormvogels uit Veendam. Hij is naar verluid hersteld van een blessure. Marijn Velt uit Oude Pekela behoort tot die aanstormende jonge renners die graag het bordje van iemand anders leeg eten als je niet oplet. Jochum Hoekstra zou wel eens een verrassing kunnen laten zien. Deze renner uit Haren liep vroeg in het seizoen een zware blessure op en maakt op dit moment een goede indruk. 

De Ronde van Usquert maakt deel uit van het regionale klassement, met de wedstrijden van Bedum, Winsum en Delfzijl. Voor de winnaar van dit klassement hebben de vier organisatoren een goed gevulde envelop gereed liggen. Op dit moment heeft de Kolibrie uit Warfhuizen de gele trui van dit klassement om zijn schouders. Of hij dit leiderschap behoudt, is nog maar de vraag. Want voor een pot prijzengeld  willen elite-renners wel tot het uiterste gaan. 

Bij de vrouwen die om 12.30 starten, mogen we op Nynke Pellikaan rekenen. De schaatster uit Den Andel rijdt in grote wedstrijden verdienstelijke uitslagen, in kleinere ronden zit ze bij de eerste tien. In de ronde van Kloosterburen pakte zij vanuit de kopgroep de derde plaats. Andere rensters waar men op letten moet zijn Nicole Clerx uit Groningen, Anne Marijn van der Graaf, Janieke Kalsbeek uit Leeuwarden, de sluwe  Paulien Koster en zeker ook Mareille Meijering uit Stadskanaal.

Cookieinstellingen