Ezinge deelt dreun uit in Baflo

Rood Zwart Baflo kan de kampioensaspiraties eerst wel weer even in de koelkast zetten. In de openingswedstrijd van het seizoen ging het team van trainer Jan Potma verrassend onderuit tegen het zwakker geachte VV Ezinge. Na 90 minuten + extra tijd floot scheidsrechter Westerloo af en stapten de gasten met een 2-1 overwinning en een brede grijns van het veld.

En het begon nog zo goed voor de Bafloërs. Vanaf de aftrap was het eenrichtingsverkeer en kwam de thuisploeg over links binnen vijf minuten vier keer goed door. De eerste drie keer was er niemand voor het doel om het speeltuig binnen te schieten, maar bij de vierde voorzet was het wel raak. Melvin Folkerts kapte Jan Henk Hoekstra uit en gaf voor. Waar de verdedigers van Ezinge de bal misten, was het Jordi Potma die het speeltuig onder controle bracht en hard binnenschoot, 1-0. Een heerlijk begin voor de thuisploeg, die de Ezingers bij de nekvel had.

De druk bleef en na ruim 10 minuten had Melvin Folkerts de voorsprong moeten verdubbelen, toen hij oog in oog kwam met Ezinge-doelman Ben Douwsma. De Bafloër vergat de bal te plaatsen en schoot recht in de handen van de sluitpost, waar een balletje breed op de meegelopen Marc van Zanten de beste optie was geweest. Zo bleef het 1-0 en kwam Ezinge beter in z’n spel. Rood Zwart Baflo liet Ezinge veelvuldig aan de bal en zakte zelf in op eigen helft. In de omschakeling kregen de Bafloërs een aantal mogelijkheden om te counteren, maar de scherpte ontbrak om de definitieve knock out uit te delen.

Halverwege de eerste helft was het Ezinge dat voor het eerst gevaarlijk werd. Vanuit een hoekschop werd de bal voor het doel gebracht en slecht weggewerkt door de Rood Zwart-verdedigers. De bal werd opnieuw hard, laag ingebracht en was het William de Roo die de bal wegroeide, voordat een Ezinger van dichtbij de bal in het doel kon werken.

Kort hierna kreeg Rood Zwart Baflo een 3 tegen 1 situatie, maar was de eindpass van Duncan Torrenga niet goed, waardoor een goede mogelijkheid op een doelpunt om zeep werd geholpen en Ezinge in de race bleef.

Na een half uur spelen kwam dan de eerste echte grote waarschuwing voor de Bafloërs. Jasper Dijkstra kwam over links goed door en gaf voor. Door slecht uitverdedigen kwam de bal nogmaals voor de voeten van Ezinge-aanvaller. Dit keer was de voorzet op maat, maar was de kopbal van de geheel vrijstaande Ewart Gerritsen zwak en recht in de handen van RZ-goalie Rick Folkerts. De doelman had daarop direct z’n aanvallers, die 1 op1 stonden, aan het werk kunnen zetten. Folkerts treuzelde weer eens te lang, waarop de Ezingers alle tijd kregen om de boel te organiseren. Miscommunicatie tussen diezelfde Folkerts en z’n verdedigers op ‘randje 16-meter’ was een minuut later de aanleiding tot de gelijkmaker. De bal bleef zomaar liggen voor de voeten van Ewart Gerritsen, die de bal in het verlaten doel kon schieten, 1-1.

Het was Ezinge dat de wedstrijd in handen nam en in de 37ste minuut dichtbij de 1-2 was. Een splijtende pass van Wiebe Leistra bereikte Dennis Abbas, maar diens inzet werd gekeerd door Rick Folkerts. Aan de andere kant kreeg Rood Zwart Baflo namens Marc van Zanten nog een 100% kans toen hij moederziel alleen op Ezinge-sluitpost Douwsma af mocht gaan. De RZ-spits liet zich echter makkelijk achterhalen, waarop z’n schot nog door Jelle Huizing geblokt kon worden.

De laatste grote kans voor rust was dan nog voor de gasten. Een simpele pass van Arjen Potma op William de Roo werd door Jasper Dijkstra onderschept. Vanaf de achterlijn bereikte Dijkstra ploeggenoot Ewart Gerritsen, maar diens inzet verdween langs de kansloze RZ-doelman Folkerts op de paal. Zo werd er met 1-1 gerust.

Rood Zwart Baflo kwam goed uit de kleedkamer en kreeg al na 3 minuten in de tweede helft een grote kans. Het was Marc van Zanten die vanaf links langs z’n mannetje ging en vanaf de achterlijn voorgaf op Jordy Potma. Die had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot vanaf 3 meter tegen Ezinge-doelman Douwsma aan. Ezinge werd nu wel op eigen helft gehouden en er werd iets meer druk gezet op de verdediging van de gasten. Dit resulteerde in de 58ste minuut in een terugspeelbal die werd onderschept door Marc van Zanten. Alleen voor Douwsma wist de RZ-spits niet wat te doen en schoot de bal recht in de handen van de Ezinger sluitpost. Weer een 100% kans op een doelpunt om zeep geholpen.

Twee minuten later gaf invaller Justin van Solkena vanaf rechts voor en kwam de bal voorbij de tweede paal, waar Duncan Torrenga de bal uit de lucht plukte, z’n tegenstander uitkapte en direct uithaalde. Zijn inzet, tussen een aantal verdedigers door, leek in de korte hoek binnen te gaan, maar het was doelman Douwsma die nog net met de voet wist te redden. In dezelfde minuut werd broer Sil diep gestuurd op links, maar er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Bafloërs. Douwsma, in kansloze positie, dook daarop tussen twee RZ-verdedigers door en kreeg tot ieders verbazing van scheidsrechter Westerloo een vrije schop mee. Ewart Gerritsen draaide de bal hoog richting tweede paal en het leek een simpele prooi voor RZ-doelman Folkerts. Die bleef echter staan, waarop de bal voor het doel kon worden gewerkt en Dennis Abbas het beslissende tikje kon geven, 1-2.

Met nog een half uur op de klok stond Ezinge verrassend op voorsprong en kon het gaan inzakken en counteren. Rood Zwart Baflo probeerde te blijven combineren, maar dat was in het eerste uur niet gelukt, dus waarom nu ineens wel. Er kwamen nog wel een paar mogelijkheden, zo zag Duncan Torrenga een lobje over gaan en verdween ook een afstandsschot van Justin van Solkena hard over het doel. Daarvoor had Jordy Potma nog een grote mogelijkheid om z’n tweede goal van de middag te maken, maar ook nu strandde hij van dichtbij op de uitstekend keepende Douwsma.

De laatste kans van de wedstrijd was dan nog voor Ezinge. Het was de geheel vrijstaande Jasper Dijkstra die prima werd ingespeeld door Jordy Huizing en de ver voor z’n doel staande Rick Folkerts met een lob probeerde te verrassen, maar de inzet van de Ezinger verdween naast het doel.

Zo won Ezinge verrassend en verdiend bij Rood Zwart Baflo, dat door velen als titelkandidaat wordt getipt. Zoals er zaterdag werd gespeeld, hoeft echter geen ploeg met knikkende knieën naar Baflo te gaan.

Voor Jan Potma is het te hopen dat z’n ploeg weer snel dezelfde instelling als in de beker tegen Noordwolde laat zien. Alleen dan lijkt promotie haalbaar.