Koploper vv Winsum O17-1 verliest topper

Dit weekend spelen de aanvoerders van de betaalde voetbalclubs met de regenboogband om hun arm. Een mooi gebaar. De bedoeling is kenbaar te maken dat geaardheid geen enkel probleem hoeft te zijn, en dat wanneer dit wel het geval is wij ons daarvan afwenden. In mijn ogen zou het niet alleen om de geaardheid moeten gaan, maar om de waardering van de mens als mens. Waarbij het niet uit mag maken hoe, wat, wie, waar, welke,  waarom……… helaas zijn we nog lang niet zo ver.

Onze eigen aanvoerder is, op last van de school, een midweek weg richting Barcelona. In zijn kielzog neemt hij direct drie andere spelers mee (…en bedankt!) Een behoorlijke aderlating zo bedachten wij van tevoren. We informeerden bij Bedum of zij open stonden voor een andere datum. Dat stonden ze niet. We kunnen het hen ook niet kwalijk nemen, de uitdaging ligt immers bij ons. Nu spelen we wel vaker in een andere samenstelling en tot dusverre niet zonder succes. Sterker, vaak zelfs beter. Afgelopen woensdag werd nog geoefend in de beoogde samenstelling voor vandaag. Gelukkig speelde de tegenstander vol overgave, waardoor de geleerde les mooi toegepast kon worden. Vandaag was het warm en grijs.

De scheidsrechter riep om even voor halfelf de aanvoerders bij zich. Aan onze kant nam Leroy de honneurs waar. Bedum mocht de kant kiezen en speelde graag eerst tegen de wind in. De scheidsrechter floot en snel werd het duidelijk dat Bedum vooral afwachtend speelde. Loerend op fouten, loerend op de counter. Het duurde lang voor er überhaupt iets gebeurde. De organisatie bij Winsum was goed en werd steeds beter. Het voetballen kwam ook van onze kant, er werden kansen gecreëerd en Bedum werd tot overmaat van ramp (voor henzelf) ver teruggedrukt richting het eigen strafschopgebied, of was dit tactiek? Op de helft van Bedum was het druk en werd het drukker. Bedum kwam niet aan voetballen toe en Winsum speelde alsof hun leven ervan af hing. Nee … ik doe ze tekort. Ze speelden als team, met en voor elkaar. Eén keer wist Bedum iets te doen, maar meer dan een speldenprik was het niet. Aan de kant van Winsum wilde het scoren ook niet lukken. Drie doelpogingen wisten de jongens te bewerkstelligen. Ranja. De trainer hield terecht een lofzang. Het was mooi om te zien, het team streed als leeuwen en liet mooi voetbal zien. Natuurlijk werden de vier gemist, maar meer dan dat was het niet. De tweede helft begon wat aarzelend en wederom was het vooral Bedum die meer achteruit speelde, dan drang naar voren had. In de tweede minuut volgde de eerste serieuze aanval van Winsum en bijna met succes. Bedum leek wakker te worden, toch hield het daar ook weer mee op. Buiten wat storen was het volstrekt onduidelijk wat Bedum nu echt wilde. Op het middenveld heersten Max, Roy en Stan en centraal hadden Timo en Niek de boel goed voor elkaar. Met links Sam (ingehuurd van O15-1,) en rechts Rob, hadden we ook ook snelle backs die graag naar voren gingen. Voorin zorgde Quinten voor de nodige dreiging en Leon vuurde samen met Sjoerd (ook vd O15-1,) de een na de andere bal op het strafschopgebied af. Leroy dirigeerde van achteruit. Het bleef onverminderd druk op de helft van Bedum. Er werd maar niet gescoord en na een eerste redding in de tweede minuut, verrichtte de keeper van Bedum in de 15e minuut opnieuw een miraculeuze redding.

Wanneer je hoog tempo blijft spelen, maak je weleens een inschattingsfout. Bedum, dat nagenoeg niet voetbalde, was in de 20e minuut nog zo fris als een hoentje en maakte gretig gebruik van de inschattingsfout. Leroy kon er weinig aan doen, 0 – 1. Hiermee kreeg Bedum even vleugels en binnen vijf minuten ontstond een vergelijkbare situatie. Weer een inschattingsfout en opnieuw een slinkse omschakeling van Bedum, 0 – 2. Winsum bleef voetballen en werd in de 30e minuut eindelijk beloond voor het goede spel. Een goed uitgevoerde aanval viel in het voordeel van de thuisploeg en met nog tien minuten te gaan kwam het geloof weer terug, 1 – 2. Helaas bleef het hierbij. Bedum ging opnieuw achteruit voetballen. De tien minuten waren te kort voor Winsum. Er werden nog twee schoten op doel gelost maar de keeper zat er goed tussen. Ook Leroy mocht nog één keer zijn kunsten laten zien. 1 – 2 bleef de eindstand en Bedum mag genieten van de eerste plek. Winsum mag ondanks het verlies met opgeheven hoofd op de wedstrijd terugkijken. Je kan ook goed verliezen.

Volgende week staat een inhaal bekerwedstrijd op het programma. DVC, ook uitkomend in de competitie, komt dan op bezoek. U bent om 10:30 welkom om de jongens aan te moedigen aan de Schouwerzijlsterweg.