Rood Zwart Baflo laat thuis weer punten liggen

BAFLO – Het thuispubliek in Baflo was het er na de wedstrijd van zaterdagmiddag wel over eens; Rood Zwart Baflo mocht blij zijn met een punt. En zo was het. Halverwege de eerste helft stond het 0-2, halverwege de tweede helft kwam Rood Zwart langszij, maar daar bleef het dan ook bij in deze slechte wedstrijd.

In de 4de minuut kwam de thuisploeg goed weg toen Luit Zuidersma na een goedlopende aanval in kansrijke positie naast schoot. Het bleek achteraf 1 van de slechts 2 echte uitgespeelde kansen voor de gasten te zijn deze middag. Rood Zwart Baflo was wakker en creëerde een aantal mogelijkheden. In de 17de minuut combineerden Melvin Folkerts en Duncan Torrenga door de verdediging van De Lauwers en werd Mark van Zanten goed aangespeeld op 5 meter van het doel, maar de aanvaller schoot de bal huizenhoog over. Een minuut later was het Torrenga, die uit een vrije bal van Arjen Potma op doel kopte, maar diens inzet was te zwak om doelman Marcel Kempenaar te verschalken.

Rood Zwart Baflo was tot dan de betere ploeg en het was dan ook wachten op het eerste doelpunt voor het team van trainer Jan Potma. Een foutieve kopbal in de verdediging zorgde echter voor wat paniek in de verdediging, maar het was Chris ten Boer die Jeffrey Brink met een ultieme sliding van scoren wist af te houden.

Onnodig een hoekschop weggeven was in de 23ste minuut de inleiding tot de 0-1. Vanaf de cornervlag werd de bal ingedraaid door Wouter Broers. Waar de verdedigers van de thuisploeg de bal lieten gaan, was het Ellery Paauw, die bukkend de bal tegen de touwen kopte. Op zich niets aan de hand zou je denken, maar amper 2 minuten later lag de tweede Friese treffer ook achter RZB-goalie Folkerts. Melvin Folkerts werd vanaf de zijlijn ingespeeld en wilde terugspelen op centrale verdediger Chris ten Boer. Folkerts raakte de bal verkeerd, waardoor de bal over Ten Boer heen ging richting achterlijn. Doelman Folkerts raapte de bal op, de meegereisde Friese supporters riepen “terugspeelbal”, de scheidsrechter reageerde laat, maar gaf de gasten wel een vrije bal. Balletje breed en de ongelofelijk harde poeier van Martijn Fokkema betekende de 0-2.

Het spel werd er daarna niet beter op. De Lauwers zakte in en leunend op de 0-2 hoopte het met counters Rood Zwart Baflo helemaal op de knieën te krijgen. Dit gebeurde echter niet doordat de verdediging van Rood Zwart Baflo toch redelijk eenvoudig stand hield. In de 38ste minuut moest Jacob Grijpma aan de noodrem trekken toen Duncan Torrenga zich even buiten het strafschopgebied in scoringspositie dacht te spelen. De toegekende vrije schop van Melvin Folkerts verdween via de rug van Robert Ozinga over de achterlijn. De daaropvolgende hoekschop werd door Torrenga genomen en in plaats van de bal weer ineens voor het doel te brengen legde hij dit keer kort af op Jordy Potma, die het hoofd van Mark van Zanten vond en diens kopbal betekende vlak voor rust de 1-2.

De tweede helft was het lang weinig genieten. Tot de 63ste minuut , toen Reinout Geuze binnen de lijnen verscheen bij de thuisploeg. Amper een minuut in het veld werd de aanvaller met een dieptepass bereikt, draaide bij z’n tegenstander weg en bracht de bal vanaf de rechterkant voor het doel. Jordy Potma kwam goed voor z’n man en kegelde de bal zonder na te denken snoeihard hoog in het doel, 2-2.

Jordy Potma

Rood Zwart Baflo wilde op dat moment meer, maar was niet bij machte om door te drukken. Daarnaast bleef het gevaar op de loer liggen bij de lange uitrappen van sluitpost Kempenaar. Het op één lijn verdedigen bij de Bafloërs getuigde van lef. Of was het naïviteit. Slim was het in ieder geval niet aangezien Martijn Fokkema op snelheid hierdoor onnodig gevaarlijk kon blijven in deze situaties. Chris ten Boer moest in de 68ste minuut dan ook nog een keer diepgaan om de Friese spits het scoren te beletten.

Waar Rood Zwart Baflo ploeterend op zoek was naar de winnende treffer, was het De Lauwers dat in de omschakeling op voorsprong had kunnen, moeten komen. Frans van Wieren soleerde over de rechterkant langs drie Bafloërs alsof ze er niet stonden en legde vanaf de achterlijn terug op Jeffrey Brink. Vanaf een metertje 3 verprutste de aanvaller deze 100% kans door de bal over te schieten.

De laatste kans van de weddstrijd was dan nog voor de thuisploeg. Vanaf de linkerkant was het Melvin Folkerts die de bal hoog voor het doel bracht. Waar de verdedigers van De Lauwers de bal verkeerd inschatten, was het Jordy Potma die bij de tweede paal de bal ineens op de pantoffel nam, maar zijn inzet verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

Zo bleef het 2-2 in Baflo. Duur puntenverlies voor de Rood-Zwarten, die weinig tot niets weggaven, maar toch 2 goals om de oren kregen en daarnaast aanvallend te weinig brachten.