Rood Zwart Baflo met speels gemak langs Wardy

BAFLO – Rood Zwart Baflo had zaterdag geen kind aan Wardy. Doelman Rick Folkerts had een rustige middag en er werd nu weer eens flink gescoord. Na 90 minuten spelen floot de zeer goed leidende en pas 17-jarige scheidsrechter Jeffrey Wolthof uit Kolham af bij de stand 6-0.

De thuisploeg, met de gepasseerde Melvin Folkerts op de bank, begon goed aan de wedstrijd en kreeg al vroeg wat kansen. In de tweede minuut kon Wardy-doelman Brend van der Kooi een vrije bal van Duncan Torrenga niet controleren, waarna Arjen Potma in de rebound tegen de doelman op schoot. Een minuut later was het Dennis Tromp die voor het doel de overzicht bewaarde en Jordy Potma inspeelde, maar diens inzet uit een moeilijke hoek werd door de Friese sluitpost uit de onderhoek geranseld.

Hierna bleef het qua doelkansen lang rustig, tot de 25ste minuut. Uit een hoekschop van Duncan Torrenga was het Arjen Potma die de bal met het hoofd tegen de paal werkte. Vijf minuten later was het dan toch raak. Duncan Torrenga werd op zo’n 25 meter van het doel aangespeeld, waarop de middenvelder het maar eens alleen probeerde. Met een versnelling verraste hij de Friese verdedigers en alleen voor doelman Van der Kooi schoof hij de bal in de hoek, 1-0.

Duncan Torrenga (10) heeft zojuist gescoord

Drie minuten later leek Jordi Potma de score te verdubbelen, maar zijn geplaatste bal werd door de Friese doelman uit de bovenhoek geplukt. Rood Zwart Baflo was heer en meester en legde in de 36ste minuut de mooiste aanval van de wedstrijd op de mat. Linksback Robin Meinema ging een dubbele combinatie aan met Duncan Torrenga en Arjen Potma en verscheen zomaar vrij voor het vijandelijk doel. Meinema probeerde schuin voor het doel de bal langs de Friese sluitpost te krullen, maar mikte net te hoog. Wellicht was een balletje breed op de meegelopen Dennis Tromp een betere optie geweest, maar dat is allemaal achteraf.

In de 40ste minuut was het dan wel raak voor het team van trainer Jan Potma. Een indraaiende vrije bal van Duncan Torrenga belandde in de ’16’ zomaar voor de voeten van Chris te Boer, die al glijdend de bal tegen de touwen werkte, 2-0. Met deze stand werd er ook gerust.

Waar de ploeg uit Ferwert in de rust misschien nog enige hoop had op een goed resultaat werd dit al 2 minuten na de hervatting aan flarden geschoten door Duncan Torrenga. Aan de rechterkant van het veld ontving hij de bal uit een ingooi, draaide bij z’n man weg, versnelde en slalomde langs nog vier verdedigers om vervolgens de doelman van dichtbij te passeren, 3-0.

De thuisploeg bleef veelvuldig in balbezit, maar werd wat slordiger. Ook zakte het tempo en was men slordig met de eindpass.

Melvin Folkerts (15) komt in het veld voor Dennis Tromp

Nadat Melvin Folkerts in het veld was gekomen voor de moegestreden Dennis Tromp leefde de boel op en ging Rood Zwart Baflo weer draaien. In de 59ste minuut leidde dit dan tot de 4-0. Na een afgeslagen aanval belandde de bal aan de linkerkant voor de voet van Robin Meinema. Met z’n rechter krulde hij vervolgens de bal richting doel en zag tot zijn verbazing dat de bal door niemand werd beroerd, maar wel in het netje ging, 4-0.

De bal wordt door iedereen gemist……….

De thuisploeg pakte door en twee minuten later was het alweer raak. Met een prachtige steekpass, buitenkantje rechts, gaf Marc van Zanten invaller Melvin Folkerts vrije doortocht richting Friese goal. Folkerts omspeelde vervolgens eenvoudig de sluitpost en schoof de bal binnen, 5-0.

Met nog een klein half uur op de klok leek een monsterscore mogelijk aangezien de gasten nog geen kans hadden gehad en de thuisploeg de duimschroeven aandraaide. Mogelijkheden kwamen er dan ook wel voor de Bafloërs, alleen zat het in de afwerking even niet mee. Zo stuitten Jordi Potma, William de Roo en Melvin Folkerts op de Friese sluitpost en schoot Duncan Torrenga net voorlangs. Vier mogelijkheden in een tijdsbestek van 5 minuten.

In de 68ste minuut kwam Wardy dan pas voor het eerst goed over de middenlijn. Nadat een voorzet nog werd afgeslagen was het Hessel Kingma die het maar eens van afstand probeerde en zijn inzet op de lat uiteen zag spatten. Het was het enige dat de gasten deze middag in Baflo aanvallend lieten zien.

Grassprieten tellen voor doelman Rick Folkerts

Het slotaccoord kwam dan nog van de thuisploeg. Het was Duncan Torrenga die met een bekeken balletje Arjen Potma vrijspeelde, waarop de jongste Potma met een geplaatste trap de bal over doelman Van der Kooi werkte en daarmee het halve dozijn volmaakte, 6-0.

Na precies 90 minuten vond de uitmuntend leidende scheidsrechter Wolthof het wel prima en floot de zeer sportieve wedstrijd ten einde. Spelers, trainers en publiek waren na afloop lovend over de jonge leidsman: “Zo een willen we elke keer wel”. Ben echter bang dat Jeffrey Wolthof z’n laatste wedstrijd in Baflo heeft gefloten en heel snel hogerop gaat. Een ding is zeker; hij gaat een hele mooie toekomst tegemoet als scheidsrechter.