Derdeklasser wipt vv Winsum uit de beker

WINSUM – vv Winsum is uit het bekertoernooi geknikkerd door derdeklasser Grijpskerk. De gasten namen in de eerste helft verrassend de leiding, vv Winsum kwam in de 90ste minuut langszij. Strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen, welke door Grijpskerk beter werden genomen.

De thuisploeg begon voortvarend aan de bekerstrijd. Grijpskerk werd vanaf minuut 1 op eigen helft vastgezet, zoekend naar een snellegoal. De gasten vonden het allemaal prima, zij probeerden juist vanuit een gesloten verdediging te counteren met de snelle voorwaartsen.

Zo kwam de thuisploeg in het begin goed weg toen Ron Stoutmeijer in het strafschopgebied opdook en onderuit werd gehaald. De Winsumer supporters vreesden een strafschop tegen, scheidsrechter Kraan zag er niets in. En in de 9de minuut nam Stan Buikema wel heel veel risico toen hij met een sliding de bal van de voeten Stoutmeijer ontfutselde en de Grijpskerker meenam.

Ondanks het vele balbezit van de Winsumers, werden er geen tot zeer weinig uitgespeelde doelkansen gecreëerd. Wel waren er doelpogingen, maar waren deze vaak van afstand. Zo nu en dan was Rick Schaaphok met een individuele actie gevaarlijk, alleen verdwenen zijn inzetten in de handen of op de vuisten van de zeer betrouwbare Grijpskerk-goalie Dirk Jan Postma. Verder trachtte de thuisploeg het met hoge ballen in de ’16’, maar ook dat had geen succes. De meeste voorzetten waren te hoog of te laag en waar ze wel goed voor het doel kwamen was het de ijzersterk spelende Stephan Reker die alle luchtduels won, geholpen door zijn doelman.

Doelman Postma en Stephan Reker (4) heersend in de lucht

Na 10 minuten spelen was het Thomas Kauw die het dan maar eens van afstand probeerde. Zijn schot was fantastisch, de redding van doelman Postma niet minder.

Daarnaast had vv Winsum in de 14de minuut pech toen Tim Hoff vanaf de linkerkant oprukte en de bal voor wilde geven. De bal verdween via de lat, binnenkant paal zomaar in het doel. Scheidsrechter Kraan keurde het doelpunt echter af omdat de hard werkende Rick Schaaphok voor het doel een overtreding zou hebben gemaakt.

De thuisploeg bleef druk houden op de Grijpskerker verdediging, maar moest attent blijven op de vlijmscherpe uitvallen van de gasten. Zo werd in de 19de minuut Stoutmeijer op de linkerkant weggestuurd, gleed zijn bewaker Bauke Hoekstra weg, en kon de aanvaller richting doel. Winsum-sluitpost Cedric Tillema verkleinde goed z’n doel, zodat de inzet van Stoutmeijer voorlangs ging. Twee minuten later was diezelfde Tillema attent toen de geheel vrijgelaten Teie van de Hoek in kansrijke positie werd ingespeeld. In het duel, buiten het strafschopgebied, kwam Tillema als winnaar tevoorschijn. De klutsbal pakte goed uit voor hem.

Tussendoor had Wouter Bloem, na een prachtige individuele actie, nog de paal geraakt. Deze actie had zeker meer verdiend.

Wouter Bloem ontwijkt de inkomende Pieter Kars van de Kamp

Na ruim een half uur spelen viel dan toch het doelpunt waar de wedstrijd zo aan toe was. Nadat de zoveelste hoekschop van vv Winsum niets opleverde was het Grijpskerk dat er goed uitkwam. Na een aanval over vele schijven kwam de bal voor de voeten van Jorin de Boer, die van dichtbij doelman Tillema kansloos liet, 0-1. Speaker Kees Pol had er schijnbaar wat moeite mee om de juiste doelpuntenmaker te noemen, volgens hem was het Raymond Pietens. Hij corrigeerde echter snel. Het was toch echt De Boer, die twee seizoenen geleden nog z’n wedstrijden speelde aan de Schouwerzijlsterweg, toen vader Ron hoofdtrainer was van Viboa.

Doelpuntmaker Jorin de Boer glipt langs Flaviou Nzita Fatima

De voorsprong van de Grijpskerkers had 3 minuten later alweer teniet kunnen worden gedaan. Het was Wouter Bloem die op snelheid over de rechterkant denderde en de bal ter hoogte van het strafschopgebied opzij speelde. De pass was niet eens goed, maar werd door het wegglijden van verdediger Jarno Eeuwema een 100% kans voor Rick Schaaphok. Het vizier van de Winsumer stond deze middag niet op scherp, de bal verdween recht in de hand van doelman Postma.

Zo werd er met 0-1 gerust.

Na de pauze werd het spel er niet beter op. vv Winsum probeerde het met lange ballen; pompen in de ’16’. Het had weinig zin, want Stephan Reker stond nog steeds binnen de lijnen. In de 64ste minuut had Jorin de Boer de kans om zijn ploeg vroegtijdig in veilige haven te loodsen. Met een fantastisch steekballetje van invaller Rick Bremer kwam De Boer vrij voor doelman Tillema, maar was het de Winsumer sluitpost die redding wist te brengen en z’n team daarmee in de wedstrijd hield.

vv Winsum speelde vol inzet, maar bleek machteloos om de gelijkmaker te kunnen forceren. Creativiteit ontbrak bij de Winsumers, waardoor men bleef pompen en hoopte dat de bal een keer goed zou vallen. Of met afstandsschoten. Tien minuten voor tijd was het invaller Reinder Haaksema die het doel van Grijpskerk onder vuur nam, maar doelman Postma wist het schot met enige moeite te pareren. Aande andere kant kreeg Grijpskerk nog een enorme kans, nadat Winsum-goalie Tillema z’n enige ‘slippertje’ maakte. Hij liet een indraaiende vrije bal van Jorin de boer los, waarna Brian Tefi leek te gaan scoren. De invaller aan de kant van Grijpskerk haalde uit, maar zag zijn inzet gekeerd door teamgenoot Stephan Reker. Zo bleef het een wedstrijd. In de 87ste minuut probeerde Stan Buikema het nog maar eens van afstand. Zijn inzet viel zomaar voor de voeten van Marcel Pannekoek, maar ook de oud-prof wist het net niet te vinden. Hij schoot van dichtbij over.

Grijpskerk leek de 0-1 over de streep te trekken, maar het was Heinze Andringa die goed stond bij een hoge ‘alles of niets’ inzet van ploeggenoot Buikema. Op een paar meter van het doel liet de verdediger doelman Postma kansloos, 1-1. De klok gaf 44.48 minuten aan. vv Winsum rook bloed en wilde meer. Met in het achterhoofd dat een strafschoppenserie ‘fifty fifty’ is ging men op zoek naar de 2-1. En die kwam er bijna nog. De enige echt goedlopende aanval van de wedstrijd aan Winsumer-zijde ging daaraan vooraf. De onvermoeibare Thomas Kauw ging aan de rechterkant langs een aantal Grijpskerkers, speelde vervolgens Wouter Bloem in, die met een hakballetje Kauw in positie bracht. Tot grote spijt van het thuisplubliek miste het schot de juiste richting en moesten strafschoppen de beslissing brengen.