Sneu puntverlies Rood Zwart Baflo in topper

TERNAARD – Rood Zwart Baflo keek in de topper in 5C na ruim een half uur spelen tegen een 3-0 achterstand aan, maar kwam vlak voor rust terug tot 3-1. Na de thee werd de achterstand omgezet in 3-4 met mogelijkheden op 3-5. Die viel niet en het was koploper Ternaard dat in de 99e minuut alsnog gelijkmaakte.

Waar inval-scheidsrechter Boland, die overigens fantastisch floot, de 9 minuten extra tijd weghaalde was iedereen een raadsel.  Het was volgens trainer Jan Potma ook minder relevant: “We hadden de mogelijkheden om na de 3-4 de genadeklap uit te delen en deden dat niet. Dat de tegenstander dan nog zo ver in extra tijd de gelijkmaker maakt is jammer. Meer ook niet. We hebben goed gespeeld en veerkracht getoond tegen een voetballende tegenstander, die zeer effectief was in het afstraffen van onze fouten. Ze zijn vijf keer bij het doel geweest en hebben 4 keer gescoord.”

De woorden van Potma klopten, immers z’n ploeg domineerde bijna de gehele wedstrijd en deed zichzelf tekort. Al na vijf minuten kregen de gasten uit Baflo de eerste goede mogelijkheid om de score te openen. Het was Duncan Torrenga die op snelheid drie Friese verdedigers omspeelde, alleen belandde de afwerking van de spits in het zijnet. Twee minuten later kwam de thuisploeg dan geheel tegen het spelbeeld in op voorsprong. Een mislukte pass bij de gasten leek ogenschijnlijk simpel weggewerkt te kunnen worden door Chris ten Boer, maar de aanvoerder gleed weg, waarop Ternaard-topscorer Gosse Reinder Kingma het cadeautje uitpakte, 1-0.

Rood Zwart Baflo werkt de bal na een hoekschop weg

Rood Zwart Baflo bleef de betere ploeg en kreeg mogelijkheden. Na twintig minuten spelen leek Marc van Zanten uit een voorzet van Duncan Torrenga de gelijkmaker binnen te gaan koppen, maar het was Taeke Jan Keegstra die ervoor sprong en de bal met het hoofd wegwerkte.

Na ruim een half uur spelen kwam de thuisploeg door over de linkerkant. Het was Jacob van der Veen die alle tijd en ruimte kreeg om de bal goed voor het doel te brengen, waar RZB-captain Chris ten Boer de bal ongelukkig op het hoofd kreeg en daarmee doelman Wim Beukema passeerde, 2-0. Twee minuten later leek de wedstrijd dan beslist. Weer werd er geen druk op de bal gezet en nu was het Gosse Reinder Kingma die de bal lekker voor de goal mocht ‘gooien’. Het was vervolgens Remko van de Kooi die met een steenharde kopbal de bal langs de kansloze doelman van RZ-Baflo werkte, 3-0.

Ondanks de 3-0 achterstand bleef het geloof in een goed resultaat bij de Bafloërs. Immers, de overwicht was er. Alleen de doelpunten ontbraken nog. Op slag van rust was het Duncan Torrenga die goed anticipeerde op een verre uittrap van Wim Beukema.

Verre uittrap van RZB-goalie Wim Beukema inleiding tot de 3-1

De Bafloër won het luchtduel van centrale verdediger Roel Hoekstra en ging op snelheid door. Vlak voor het strafschopgebied trok Hoekstra aan de noodrem, hij trok Torrenga onderuit. Een gele kaart, waar 8 van de 10 scheidsrechters rood hadden gegeven, nam hij op de koop toe. De toegekende vrije bal werd door het ‘slachtoffer’ langs de muur binnengeschoten, zodat er met 3-1 werd gerust.

Na de thee was het RZ Baflo dat al na drie minuten de aansluitingstreffer leek te gaan maken. Een prima voorzet van Jordi Potma werd met een uiterste krachtsinspanning door Melvin Folkerts verlengd, maar de bal ging via het been van Ternaard-goalie Anne Hellinga naast. Even daarvoor had de aangever ook al over geschoten. Het was nu Ternaard dat wat meer balbezit had. Rood Zwart Baflo liep tien minuten achter de feiten aan, overigens zonder dat de Friezen echt gevaarlijk konden worden. De gasten uit Baflo moesten het in deze periode hebben van momenten.

Trainer Jan Potma bracht daarom Justin van Solkema, die vorige week als invaller scoorde, binnen de lijnen en dat zou een goede keus zijn. In de 62ste minuut werd Duncan Torrenga in het strafschop gebied ingespeeld door Melvin Folkerts. Torrenga draaide bij Nutte Cuperus weg, maar werd onderuit getrokken. Scheidsrechter Boland kon niet anders doen dan de bal op de stip te leggen. Torrenga voltrok het vonnis zelf, 3-2.

Twee minuten later was dan het (eerste) moment van Justin van Solkema. Op de linkerkant kwam hij in balbezit, passeerde op snelheid twee Friese middenvelders, dook tussen twee verdedigers door het strafschopgebied in en schoot vervolgens diagonaal raak, 3-3. Prima goal.

Rood Zwart Baflo rook bloed en ging door. Zo was het eerst Jordi Potma die over de rechterkant langs z’n mannetje ging en met z’n voorzet bijna sluitpost Hellinga verraste. De bal belandde op de lat. kort hierna kreeg de geheel vrijstaande Marc van Zanten een niet te missen kans toen hij een voorzet van Duncan Torrenga niet binnen kopte.

Toch zouden de Bafloërs op voorsprong komen. Het was Justin van Solkema die in de ’16’ langs Nutte Cuperus glipte maar daarbij vol geraakt werd door de verdediger. Van Solkema bleef overeind, maar het was een overtreding die rijp genoeg was voor een strafschop. Vanaf de stip schoot Duncan Torrenga zijn team vervolgens naar de dikverdiende 3-4.

Blijdschap bij RZ Baflo na de 3-4

Het was de 81ste minuut, dus restte het team van Jan Potma nog 9 minuten. Met misschien nog een paar minuutjes extra tijd, aangezien er niet echt oponthoud was geweest. Die paar minuutjes extra tijd werden er wat meer. Negen om precies te zijn. Net genoeg voor Ternaard om niet tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan te lopen. Nadat de gasten hadden verzuimd om de definitieve nekslag uit te delen was het Jan Pieter Prins, veruit de beste man bij de thuisploeg, die in de ‘dying seconds’  de 4-4 langs RZB-doelman Wim Beukema schoot en Ternaard nog een punt bezorgde.

De aftrap werd nog genomen, maar luttele seconden later floot scheidsrechter Boland de leuke ’topper in 5C’ tot een einde. Eigenlijk toch nog veel te vroeg…………