Zwaarbevochten zege bezorgt Noordpool UFC koppositie

UITHUIZEN – De derby Noordpool UFC – ZEC is met pijn en moeite gewonnen door de thuisploeg. Er moest een eigen doelpunt aan te pas komen om de drie punten in Uithuizen te houden.

Eerder dit seizoen werd de heenwedstrijd in Zandeweer bij de stand 0-5 gestaakt en zal nog moeten worden uitgespeeld. Met dit in het hoofd begonnen beide teams aan de wedstrijd. Het was al snel duidelijk dat Noordpool de wedstrijd in handen wilde krijgen, de gasten wilden wel mee voetballen, maar gokten met uitvallen toe te slaan. In de 7e minuut resulteerde dit al in een doelpunt. Aan de rechterkant werd Robert Bakker ingespeeld, die z’n directe tegenstander uitkapte en de bal meegaf aan Colin de Vos met een verdekt schot verschalkte de middenvelder Noordpool-goalie in de verre hoek, 0-1.

Een minuut later had Martijs Delker z’n ploeg op gelijke hoogte kunnen brengen, maar het was ZEC-sluitpost Jacco Knol die redding bracht. Kort daarna kwam Noordpool-aanvoerder Nick van der Berg vrij voor doelman Knol, hij werkte de bal net over het doel.

ZEC kwam er sporadisch uit en leek na een kwartier spelen op 0-2 te komen. Een prima voorzet van Ronnie Bakker werd in kansrijke positie door Robert Bakker tegen de lat gekopt.

Scheidsrechter Wiersema had de thuisploeg toen al twee keer benadeeld, door niet de voordeelregel toe te passen. Twee ongelukkige beslissingen van de verder prima fluitende leidsman. Het was dan trouwens ook nog maar de vraag geweest of het team van trainer Jur Smit er wat mee had gedaan, want de ploeg sprong zeer slecht om met de geboden kansen deze middag.

ZEC-goalie Jacco Knol maakt een Uithuizer aanval onschadelijk

In de eerste helft kwam het niet verder dan een paar vrije schoppen van afstand. Echter, de schoten van Nick van der Berg en Vincent Zijlstra waren een simpele prooi voor doelman Knol.

In de 42e minuut kwam de thuisploeg dan nog goed weg toen Robert Bakker de bal veroverde, oprukte en breed legde op broer Ronnie. De altijd trefzekere spits zocht het doel dit keer echter veel te hoog.

De laatste kans in de eerste helft was dan nog voor Martijs Delker, maar hij wist een prima voorzet van Gijs Balkema bij de eerste paal niet tot doelpunt te promoveren.

Terwijl de spelers na het rustsignaal de kleedkamers opzochten, werd het publiek getrakteerd op muziek van een afvaardiging van de Usquerder muziekvereniging Boreas. Na een aantal meezingers, waaronder ‘Bloody Mary’, was het weer de beurt aan beide teams.

Trainer Smit bracht aan het begin van de tweede helft Richard Haan binnen de lijnen, wat direct z’n uitwerking had op het team. Noordpool zat er nu bovenop, gaf ZEC geen ruimte/tijd meer om rustig op te bouwen.

Dit leek in de 47ste minuut al z’n vruchten af te werpen. Gijs Balkema kwam op 30 meter van de achterlijn in balbezit, snelde langs z’n tegenstander en gaf op maat voor. Marco Oost liet zien dat een ‘niet te missen kans’ weldegelijk gemist kan worden. Vanaf 5 meter werkte hij de bal naast. Ondanks het meerdere balbezit, deed de thuisploeg er verder maar weinig mee.

Aan de andere kant leek Ronnie Bakker even later de 0-2 te gaan maken, toe hij door Jasper Dijk de diepte werd ingestuurd. Het was doelman Kevin Gjaltema die de bal nog net voor de voeten van Bakker wist weg te graaien en z’n team daarmee in de wedstrijd hield.

Een tweede wissel aan Noordpool-zijde, Marko van den Berg voor de onzichtbare Marc Bos, zorgde ervoor dat het middenveld nog steviger in handen kwam van de thuisploeg. Vanaf de zijkanten werden de ballen vaker de ’16’ ingebracht, de gelijkmaker hing in de lucht. Toch hield de ZEC-verdediging nog lang gemakkelijk stand, tot de 68ste minuut. Vanaf de rechterkant was het Jens Posthumus, die het hoofd van de geheel vrijgelaten Martijs Delker vond. De topscorer in de vijfde klasse C kopte keurig diagonaal binnen, 1-1.

Vanaf de aftrap was het ZEC dat weer de aanval zocht. Vanaf de linkerkant wist Ronnie Bakker de bal voor het doel te werken, waar Sander Kruit controleerde en uithaald. Het was wederom doelman Gjaltema die een doelpunt van de Zandeweersters in de weg stond.

Nadat Martijs Delker eerst nog in kansrijke positie een prachtige voorzet van Raymond Kooman naast had gekopt, was het in de 77ste minuut dan toch Noordpool UFC dat op voorsprong kwam. Gijs Balkema gaf de bal richting tweede paal, waar Pascal Koolhof de bal jammerlijk langs doelman Jacco Knol in eigen doel werkte, 2-1.

ZEC probeerde er nog een slotoffensief uit te gooien om toch nog een puntje mee naar huis te nemen. De verdediging werd hierdoor verwaarloosd, wat countermogelijkheden bood voor de thuisploeg. Zo kreeg Richard Haan vijf minuten voor tijd zomaar vrije doortocht richting ZEC-goalie Jacco Knol. Het was echter Dion de Vreeze die met een uiterste inspanning, een sprint van 30 meter, gevold door een geweldige sliding, Haan van scoren afhield.

In de 87ste minuut sloeg dan nog even de vlam in de pan: duel voor de Noordpool dug-out tussen Richard Haan en Pascal Koolhof, wordt opstootje en Koolhof maakt slaande beweging (rechtse hoek) naar Haan. Spelers van alle kanten erop af, duw en trekwerk over en weer, tot op de bank bij Noordpool UFC. Scheidsrechter Wiersema keek het even aan en toonde Koolhof de rode kaart.

Scheidsrechter Wiersema toont Koolhof de rode kaart

De laatste minuten verliepen rustig, alsof er niets was gebeurd. Zo ook na de wedstrijd toen de spelers elkaar de hand schudden.

Noordpool UFC won uiteindelijk verdiend met 2-1, maar had daar wel de hulp bij nodig van de ‘Man of the Match’; Pascal Koolhof. De Uithuisters zijn nu koploper met 23 uit 12, ZEC staat op plaats 12 met maar 2 verliespunten minder. Over scheve verhoudingen gesproken.