Rood Zwart Baflo laat het afweten

BAFLO – Rood Zwart Baflo heeft dure punten laten liggen in de thuiswedstrijd tegen Holwerd. De gasten trokken in het doelpuntrijke duel met 3-4 aan het langste eind. Een nederlaag die de Bafloërs alleen maar zichzelf konden verwijten.

Het leek in de beginfase allemaal nog zo goed. De gasten werden teruggedrongen op eigen helft en de kansjes kwamen er voor het team van trainer Jan Potma. In de afwerking ontbrak het echter aan scherpte, waardoor Holwerd het doel, soms met enig geluk ook, schoon hield. Er waren voor Rood Zwart Baflo wel een aantal hoekschoppen te nemen, maar doordat Holwerd-goalie Sybren Dol geen strobreed in de weg gelegd werd kon hij de voorzetten vanaf de cornervlag ongehinderd en kinderlijk eenvoudig ‘plukken’.

In de 9de minuut kwam Holwerd voor de eerste keer over de middenlijn en was het meteen raak. Na een verre uittrap van Bafloër doelman Wim Beukema werd de bal kinderlijk eenvoudig opgepikt door Paul Bouma die meteen Jelle Soepboer aan het werk zette. Die werd geholpen door een mispeer van Stefan Kruizenga, kon naar binnen kappen en uithalen. De bal verdween in de korte hoek tegen de touwen, 0-1.

Rood Zwart Baflo bleef de bovenliggende partij en kreeg in de 13de minuut een vrije bal te nemen. De inzet van Duncan Torrenga leek een goal te gaan worden maar het was Erik Bakker die de bal op het laatste moment naast z’n eigen doel wist te werken. Na de eerdere genoemde hoekschoppen die niets hadden opgeleverd, koos Torrenga nu voor de korte variant. Hij gaf de bal mee op de weglopende Jordi Potma, die zich rond de ‘zestien’ vrij speelde en doeltreffend uithaalde, 1-1.

Vijf minuten later had Rood Zwart Baflo een strafschop moeten krijgen toen Duncan Torrenga binnen de beruchte lijnen onderuit werd geschoffeld door verdediger Erik Bakker. Het contact was over het hele veld te zien én te horen, maar scheidsrechter Swart zag er van grote afstand niets in. De enige echte fout van de leidsman deze middag.

Scheidsrechter Swart werd het niet makkelijk gemaakt, maar floot naar behoren

Rood Zwart bleef op zoek naar de 2-1. Nadat Mark van Zanten zijn prima kopbal uit een voorzet van Duncan Torrenga nog zag worden gered door sluitpost Dol, was het één minuut later wél raak. Van Zanten werd op rechts ingespeeld, draaide naar binnen en gaf op het juiste moment af op Arjen Potma. De middenvelder liet doelman Dol vervolgens kansloos met een geplaatste bal, 2-1.

Holwerd stelde er weinig tegenover. Toch kwamen de Friezen langszij. Een vrije bal vanaf de linkerkant werd hoog voor de ‘pot’ gebracht, waar de boomlange Egbert Dijkstra de bal met het hoofd verlengde in de uiterste hoek, 2-2.

Hierna was het weer de beurt aan de thuisploeg. Uit een vrije bal van Melvin Folkerts kopte Marc van Zanten de bal prima voor het doel, maar kwam aanvoerder Patrick Rutgers een teen tekort om de bal binnen te tikken. Even later redde doelman Dol met de voet op een inzet van Folkerts. Diezelfde Folkerts probeerde het in de 41ste minuut met een lob, toen de Friese doelverdediger buiten z’n strafschopgebied de bal zomaar in de voeten van de Bafloër schoot. Helaas voor het thuispubliek ging de poging van de middenvelder naast het lege doel.

De laatste kans voor rust was voor de gasten. Nadat een inzet van Richard Pieter Broersma in kansrijke positie via de rug van Marc van Zanten naast ging, was het René Elzinga uit de hoekschop, die in kansrijke positie over kopte. Zo werd er met 2-2 gerust.

Even de tegenstander op scherp zetten

Wat de ‘man van het scorebord’ in Baflo aan het doen was in de rust, was wat vaag. 3-2, 4-2, 5-2, 6-2, 6-0 en weer 4-2. Als het de bedoeling was om zijn ploeg op scherp te zetten, dan is ie niet in zijn opzet geslaagd. In tegendeel, het leek als ‘een rode lap op een stier te werken’ bij de gasten.

Holwerd nam vanaf minuut 46 het heft in handen en zorgde ervoor dat Rood Zwart Baflo de grip op het middenveld kwijtraakte. De Friezen waren feller, wonnen bijna alle duels en kregen daardoor meer balbezit. Scheidsrechter Swart werd onterecht door de Bafloërs hierop aangekeken. De frustraties liepen op bij de thuisploeg, dat zichzelf hierdoor uit de wedstrijd speelde. Zo pakte Marc van Zanten weer eens een domme kaart op de middenlijn, na en onbesuisde actie. De Holwerders hadden wel in de gaten dat de thuisploeg scheidsrechter Swart al tegen zich had gewerkt en bleven rustig, wachtten hun momenten af die zouden komen. Want het was al lang duidelijk dat die zouden gaan komen.

In de 58ste minuut kreeg Jelle Soepboer uit zo’n moment de kans om te gaan scoren. Hij mocht alleen op doelman Beukema af gaan. Op snelheid en met een prachtige sliding wist Stefan Kruizenga echter nog redding te brengen.

Na een uur spelen kwam Rood Zwart Baflo dan even onder de druk uit en was het Duncan Torrenga die met links uithaalde, alleen spatte het schot op de rug van Rick Vink uiteen. Vijf minuten later was Melvin Folkerts nog het dichtst bij de 3-3 toen hij door Marc van Zanten met een omhaal diep werd gestuurd. Folkerts verschalkte de uitkomende Friese doelman met een hoge lob, maar ook nu was het Vink die de bal voor de doellijn wegwerkte.

Hierna was gebeurd met de thuisploeg. Holwerd nam het heft weer in handen. Na en paar schoten van afstand, die een makkelijke prooi waren voor doelman Beukema, kwamen de gasten een kwartier voor tijd dan toch verdiend op voorsprong. Op de rechterkant wer Paul Bouma ingespeeld, die Mike Smit lei staan en een afgemeten voorzet gaf. Voor het doel was het aanvaller Jelle Soepboer die met een prachtige kopbal de 2-3 tegen de touwen werkte.

Jelle Soepboer kopt ondanks twee Bafloërs raak

Vijf minuten later was het de aangever van de 2-3, die wederom aan de rechterzijde van het veld in balbezit kwam. Nu dook hij naar binnen om vervolgens met z’n ‘chocoladebeen’ in de korte hoek doelman Beukema te passeren, 2-4.

Met nog 10 minuten op de klok was de wedstrijd gespeeld. Toch bracht invaller Dennis Tromp in de 87ste minuut de spanning nog eventjes terug door uit een hoekschop van Duncan Torrenga raak te koppen, 3-4.

Na drie minuten extra tijd vond scheidsrechter Swart het wel genoeg. De handen gingen omhoog bij de Holwerders, die na de winst op Ternaard (5-2) nu ook een andere titelkandiaat heeft weten te verslaan. De Bafloërs verlieten met gebogen hoofden het veld. Voor de trainer te hopen dat het van schaamte was; voor het vertoonde spel en gedrag deze middag. En dat ze er wat mee gaan doen.

Waar de meeste spelers en sommige supporters van Rood Zwart Baflo in scheidsrechter Swart de schuldige van de nederlaag zochten, was er ook een Rood Zwart-supporter aanzienlijk objectiever; “Het ligt enkel en alleen de spelers zelf. Vanaf minuut één liep een aantal al tegen de scheidsrechter te zeuren en haalde zichzelf daarmee uit het spel. Vreselijk dom en je naait je eigen team ermee. Sommige spelers leren het nooit.”