vv Winsum boekt belangrijke zege

WINSUM – Terwijl de eerste toeschouwers al van sportpark Schouwerzijlsterweg waren vertrokken en zich hadden neergelegd bij een gelijkspel, was het Wouter Bloem die alsnog uit het niets in de 90ste minuut toesloeg. Op aangeven van invaller Rick Schaaphok maakte hij de 2-1.

Op het Tibetaanse grasvlakte lijkende speelveld was het moeilijk voetballen bleek al snel. Het hobbelige gele veld vergde veel van techniek van spelers, iets wat bij velen een tekortkoming bleek deze middag. Hierdoor aan beide kanten veel balverlies, foutpasses, mislukte dribbels en slechte voorzetten. Voor de neutrale toeschouwer niet echt leuk om naar te kijken.

Er zijn gelukkig uitzonderingen: aan Winsum-zijde waren dat in de eerste helft Rogier Krohne, Tim Hoff en Roy Streppel. Wanneer deze spelers in balbezit kwamen leek het er nog een beetje op. Rustig en vertrouwend op hun kwaliteiten bleef de bal dan langer in de ploeg en zag je een idee achter een actie, in plaats van de bal maar gewoon naar voren of over de zijlijn te rossen.

Al in de tweede minuut kwam Rogier Krohne over links door en krulde hij de bal prachtig achter de laatste linie van de gasten. Wouter Bloem startte aan de andere kant te laat om er wat mee te doen. Diezelfde Bloem veroverde na een kwartier spelen de bal van Julian Zwoferink en kon zomaar op OV-doelman Tom Holleboom af gaan. In plaats van zelf op snelheid het doel te zoeken besloot hij af te geven op Thomas Kauw die inmiddels alweer door terugsnellende verdedigers van Olde Veste was achterhaald. Weg goede mogelijkheid, maar amper een minuut later werd Bloem diep gestuurd door Rogier Krohne. Bloem trok dit keer goed door en legde in de ’16’ terug Thomas Kauw, alleen kon hij de bal door het hobbelige en zanderige veld niet lekker meekrijgen.

Daarna was het Erwin van Luik namens de bezoekers die het met een vrije bal van een metertje of 40 probeerde, maar doelman Cedric Tillema wist de bal over de deklat te tikken. Niet veel later ging Rochendy Constancia op snelheid langs Flaviou Fatima en gaf vanaf de achterlijn hard en laag voor. Ook nu was doelman Tillema attent en stortte zich op de bal voordat Sjorick Bootsma bij de eerste paal kon binnentikken.

Pas na een klein half uur spelen werd de eerste echte goede aanval van de Winsumers op de mat gelegd, wat ook meteen serieus gevaar opleverde. Uit een lange pass van achteren volgde een fantastische aanname van Rogier Krohne, die daarmee direct twee tegenstanders afschudde en richting de achterlijn kon gaan. Hier behield hij het overzicht en legde terug op Thomas Kauw die de bal niet goed onder controle kreeg, waardoor het speeltuig zomaar voor de voeten van Wouter Bloem viel. Die bedacht zich niet en schoot uit een moeilijke hoek op doel. Doelman Holleboom doorzag het gevaar en bracht redding. De daarop volgende hoekschop werd door Hans Zwakenberg goed ingekopt, maar kon op de doellijn worden gekeerd door een Steenwijker verdediger. In de scrimage van spelers die volgde verdween de bal uiteindelijk via het lichaam van Wouter Bloem naast het doel.

Na de twee ‘net-niet-doelpunten’ van vv Winsum was de druk op het doel van de gasten over en zakte het voetbal weer naar een bedenkelijk niveau. In de 37ste minuut veroverde ‘d Olde Veste de bal ter hoogte van de dug outs en werd het speeltuig breed gegeven op de geheel vrijstaande Tarik Bourakba. Vanaf randje zestien schoot hij de bal langs de kansloze Tillema, 0-1. Dit was tevens de ruststand.

De tweede helft was amper twee minuten oud of vv Winsum kwam langszij. Het was Wouter bloem die vanaf de rechterkant de bal voor het doel bracht, Rogier Krohne liep daarop de bal binnen, 1-1.

Een leuke opsteker voor het team van trainer Robert Bos, die direct ook wissels liet warmlopen. Eerst was het Bauke Hoekstra, die de geblesseerde Heinze Andringa kwam vervangen en halverwege de tweede helft kwam Rick Schaaphok voor de jonge Tim Hoff. Een wissel die niemand begreep, aangezien Hoff weer een van de betere spelers aan Winsumer-zijde was. Toch zou de wissel dit keer goed uitpakken.

Met Schaaphok kwam een sterke aanspeelpunt in de ploeg. Maar vooral ook voetbalgogme. Amper binnen de lijnen gaf hij met een slimme steekpass Thomas Kauw vrije doortocht richting doelman Holleboom. Helaas was daarna de pass op Krohne onnauwkeurig en werd een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen om zeep geholpen.

In de 73ste minuut kwam Roy Streppel op het middenveld in balbezit en soleerde langs vijf Steenwijkers. Net toen hij vrij voor doelman Holleboom verscheen en wilde uithalen was het verdediger Nick Spijker die met een ultieme sliding op de bal redding bracht. Hij nam echter wel Roy Streppel mee in z’n actie. In de meeste gevallen gaat de bal dan op de stip en krijgt de overtreder de rode kaart voorgeschoteld. Scheidsrechter Werkhoven zag er geen overtreding en restte vv Winsum slechts een hoekschop.

Ook vier minuten later kreeg vv Winsum geen strafschop toen Bauke Hoekstra vanaf de rechterkant de bal voor het doel bracht en Rick Schaaphok binnen de beruchte lijnen in de rug onderuit werd geduwd.

De laatste minuten waren dan weer voor de gasten en moest vv Winsum oppassen dat het niet tegen een nederlaag op zou lopen. Zo kreeg de ploeg uit Steenwijk nog een enorme mogelijkheid op de 1-2 toen invaller Jorick Nils van der Galiën teveel ruimte kreeg en over links richting Winsumer doel mocht gaan. In plaats van de bal breed te leggen op de meegelopen en geheel vrije Pim ter Voorde ging Van der Galiën voor eigen succes, maar wist Winsum-goalie Cedric Tillema met een geweldige reactie de inzet te keren. Een zeer belangrijke redding zo zou blijken, want vijf minuten later was het aan de andere kant wél raak. Het was Rick Schaaphok die, tussen drie Olde Vesters in, het overzicht behield en met een prima pass Wouter Bloem 1 op 1 zette. De snelle Winsumer schudde zijn tegenstander van zich af en maakte voor doelman Holleboom geen fout, 2-1.

Na drie minuten extratijd vond scheidsrechter Werkhoven het wel goed. Net als de Winsumers, die dit keer als gelukkigste van het veld stapten. Dat is dit seizoen wel anders geweest.