Rood Zwart Baflo koploper na winst op concurrent Ternaard

BAFLO – Rood Zwart Baflo heeft zaterdagmiddag gedaan wat het moest doen; winnen van koploper Ternaard. Het werd na 0-0 bij rust een verdiende 2-0 overwinning voor het team van trainer Jan Potma, dat door de winst de koppositie in 5C heeft overgenomen van de Friezen.

“De wedstrijd van het seizoen”, zo werd er vooraf gezegd, leefde al een tijdje in Baflo. Via social media was iedereen die de Bafloërs en warm hart toedraagt gevraagd om naar de wedstrijd te komen, om de boys te supporteren. Aan de oproep was door velen gehoor gegeven, zodat voor aanzienlijk meer publiek dan normaal de topper in 5C werd gespeeld.

Ternaard had nog een probleempje, ze kwamen in hun thuistenue naar Baflo. Omdat de reservetenues van Baflo al in gebruik waren op veld 2, werd besloten om de shirts om te keren. Dit met goedkeuren van scheidsrechter Bouw uit Groningen, die er niet te moeilijk over deed. Wel vervelend voor de spelers van de thuisploeg, aangezien het niet kunnen zien van de rugnummers het coachen, “pak nummer 8” of “let op 9”,  verdomd lastig maakt. Ook voor de schrijvende pers waren de niet zichtbare rugnummers vervelend, maar gelukkig bracht een vriendelijke Ternaard-supporter uitkomst.

De eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Ternaard dat iets gemakkelijker voetbalde kreeg na een klein kwartiertje spelen de eerste mogelijk om de score te openen. Een vrije bal van Jitze de Beer werd door 5C-topscorer Gosse Reinder Kingma op doel gekopt, maar de inzet was te zwak om RZB-doelman Wim Beukema te verschalken. Rood Zwart Baflo zat hierna in een fase dat alle zeilen moesten worden bijgezet en teveel onnodige overtredingen werden gemaakt. Juist bij spelhervattingen waren de Friezen gevaarlijk.

In de 18de minuut legde de thuisploeg dan eindelijk voor het eerst een goede aanval op de mat. Het was Duncan Torrenga die met Jordy Potma de combinatie aanging en schuin op doel af kon gaan. Zijn schot in de korte hoek werd door doelman Anne Hellinga met de voet gekeerd.

Een minuut later kwam Rood Zwart Baflo goed weg toen Simon van de Weg uit een hoekschop van Jitze de Beer via de kruising over kopte.

Simon van de weg, gehinderd door William de Roo, neemt koppend het doel onder vuur

De thuisploeg kwam, doordat de linies niet aansloten, niet echt aan aanvallen toe en moest toezien hoe makkelijk Ternaard het middenveld kon oversteken en vaker in de buurt van de goal kwam. In de 27ste minuut was het Jan Pieter Prins die met een prachtige pass de diepgaande Jacob van der Veen wist te bereiken. Van der Veen tikte de bal langs de uitgekomen Wim Beukema voor het doel, maar zag dat Chris ten Boer de bal kon wegwerken voordat Gosse Reinder Kingma kon scoren.

William de Roo (r) in duel met Gosse Reinder Kingma

Na precies een half uur spelen kreeg Wiliam de Roo de gele kaart voorgeschoteld na een stevige charge, waarna een klein opstootje aan de zijlijn ontstond. Scheidsrechter Bouw stond erbij en keek ernaar. Niet veel later ontving ook Jitze de Beer de gele kaart, nadat hij Melvin Folkerts onderuit had geschoffeld. Verder hield de leidsman de kaarten op zak. Voor de thuisploeg was het even overleven, met 0-0 de rust in was op dat moment het belangrijkste. Nadat Stefan Kruizenga in de 40ste minuut een hoge bal verkeerd inschatte en Remco van der Kooi zomaar vrije doortocht bood leek de 0-1 in de maak. Het was echter Kruizenga zelf die z’n fout herstelde en daarmee zijn team voor een achterstand behoedde. Nog geen minuut later kwam Danny Post, door geklungel in de Bafloër verdediging, in balbezit. In kansrijke positie schoot de middenvelder van Ternaard echter naast, zodat er met 0-0 werd gerust.

Waar Ternaard voor rust het betere van het spel had, was het Rood Zwart Baflo dat vanaf minuut 46 de touwtjes in handen nam. Er werd hoger druk gezet waardoor Ternaard fouten begon te maken. Met name het inschuiven op het middenveld van Patrick Rutgers was van onschatbare waarde. De RZB-aanvoerder ging voorop in de strijd, zijn ploeg daarin meenemend. Bijna alle duels werden nu in het voordeel van de thuisploeg beslist en werden Jordy Potma en Duncan Torrenga makkelijker gevonden op de vleugels. Nadat de geheel vrijstaande Duncan Torrenga in 47ste minuut nog onterecht werd afgevlagd wegens buitenspel, was het Rood Zwart dat een minuut later de score opende. Het was Melvin Folkerts die de bal vanaf de rechterkant voor het doel bracht en tussen drie verdedigers was het Mark van Zanten die de bal het beslissende tikje gaf, 1-0. Drie minuten later dacht Duncan Torrenga te gaan scoren toen een verdediger van Ternaard een dieptebal verkeerd inschatte. Maar ook nu ging de vlag van de assistent-scheidsrechter gedecideerd omhoog, ondanks dat er minstens 2 meter tussen beide spelers zat. Scheidsrechter Bouw, die op opstand stond, kon niet anders doen dan te fluiten.

Vijf minuten later had de grensrechter wél moeten vlaggen toen Torrenga in balbezit kwam aan de linkerkant. Dit keer bleef de vlag echter naar beneden, maakte Torrenga z’n actie naar binnen en gaf voor, maar het was Jordy Potma die een teen te kort kwam om de bal tegen de touwen te werken.

De thuisploeg bleef druk zetten en kreeg nog een paar kansen. Zo was een schot van Jordy Potma met links te zwak om doelman Hellinga te passeren en was diezelfde doelman attent toen Mark van Zanten uit een vrije bal van Melvin Folkerts koppend Patrick Rutgers voor het doel probeerde te bereiken.

Linksback Robin Meinema speelde evenals de andere verdedigers een prima partij

Tussendoor had Ternaard één doelpoging gedaan. Taeke Jan Keegstra haalde uit van buiten de ‘zestien’, maar schoot daarbij, tot grote geluk van de thuisploeg, tegen teamgenoot Gosse Reinder Kingma aan, die in de ‘5-meter’ stond.

In de 72ste minuut was het de thuisploeg dat verdiend op 2-0 kwam. Een hoge dieptebal belandde achter de verdediging van Ternaard en leek een makkelijke prooi te worden voor doelman Anne Hellinga. Jordy Potma ‘geloofde ‘ in de bal en zette een sprint in, waarop Hellinga begon te twijfelen en terug naar z’n goal ging. Potma kreeg hierdoor alle tijd om de bal voor de achterlijn op te pikken en op maat terug te leggen op de inkomende Duncan Torrenga, die in de loop de bal beheerst in de linker onderhoek schoot, 2-0.

Drie minuten later had Torrenga de 3-0 moeten maken, toen Jordy Potma vanaf de rechterkant de bal goed voorgaf. Nu schoot de doelpuntenmaker tegen de voet van de Ternaard-sluitpost.

Met nog een kwartier op de klok was de wedstrijd beslist. Ternaard maakte niet de indruk dat het nog zou gaan scoren. De verdediging van Rood Zwart gaf geen krimp, mede door het harde werken van de middenvelders. Daarbij bleef de thuisploeg gevaarlijk in de counter, doordat Ternaard veel ruimte gaf achterin. Zo leken Duncan Torrenga en Mark van Zanten samen op weg naar de 3-0, maar werd Torrenga van achteren neergehaald.

Verzorger Jaap de Vries met ‘wonderwater’ bij Duncan Torrenga

Ook nu zag scheidsrechter Bouw er geen overtreding in en werd er gewoon weer doorgespeeld. Twee minuten later was Torrenga vanaf de linkerkant gevaarlijk en gaf de bal laag voor op Mark van Zanten, maar doelman Hellinga plukte de bal voor de voeten van de moegestreden Van Zanten weg.

Gosse Reinder Kingma probeerde in de 89ste minuut met een afstandsschot nog een doelpuntje aan z’n totaal van 29 goals toe te voegen, maar zonder succes. Pieter Jan Prins volgde Kingma’s voorbeeld ver in blessuretijd. Zijn schot leek in de rechter bovenhoek te gaan, maar werd door Wim Beukema spectaculair uit de kruising geranseld. Een mooi einde van de wedstrijd zal scheidsrechter Bouwman gedacht hebben, want hij floot meteen af.

Na afloop waren beide trainers het er wel over eens dat Rood Zwart Baflo verdiend had gewonnen. Het verschil zat volgens beide oefenmeesters vandaag in mentaliteit, kracht en effectiviteit.

De vreugde bij de Bafloër spelers en publiek was groot. Rood Zwart Baflo heeft gedaan wat het moest doen, is nu koploper, maar is nog zeker geen kampioen.