Honderdste marathon voor Janneke Cazemier

Foto: Herman Rinket

LEEK – Janneke Cazemier uit Warffum had zich voorgenomen dit jaar haar 100e marathon te lopen. Stond de teller vorig jaar november (Terschelling) nog op 80, vandaag – speciaal in Leek – heeft ze haar droom gerealiseerd.

Janneke Cazemier met loopmaatje Gerik Mik

Vanuit deze plaats werd in het kader van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 eenmalig de Westerkwartier marathon inclusief deelafstanden georganiseerd. In de omgeving waarin Janneke is opgegroeid werd ze, met startnummer 100, onderweg begeleid door Gerik Mik uit Sint Annen en in de laatste kilometers van haar 100e marathon extra ondersteund door een tiental meelopende Artemissers. Bij de finish werd de Warffumse feestelijk en met veel gejuich onthaald door echtgenoot Klaas, familie, vrienden en bekenden, media en diverse Artemissers waaronder de activiteitencommissie.

De marathon op zich was mede door het warme weer loodzwaar. Janneke Cazemier finishte na iets meer als 5 uur moe maar zeer voldaan. Ze is in haar opzet geslaagd. Karakter kan haar dan ook niet worden ontzegd. Een topprestatie waarmee niet alleen Artemis haar van harte feliciteert. Maar wie nu denkt dat ze op haar lauweren gaat rusten komt bedrogen uit. Op zondag 4 november staat de marathon in het Portugese Porto al weer op de rol. Loopmaatje Gerik Mik, met startnummer 98, voltooide in Leek zijn 98e marathon onder de vlag van Artemis. Willem Hofman maakte in Leek een verslag.

Compleet Artemis-podium bij vrouwen 50+ in Uithuizermeeden
Met een compleet Artemis podium bij de vrouwen 50+ , bezet door Simone Binnema uit Eenrum, Gonny Houtman en Aleida Groothoff, beiden uit Winsum, en een zevental top-tien plaatsen kwam Artemis zaterdagmiddag tijdens de Eemsmondloop in Uithuizermeeden uitstekend voor de dag. Deze loop, de vijfde en voorlaatste wedstrijd van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, kende ondanks de grote concurrentie van andere regionale wedstrijden, met 216 deelnemers op de 5 en de 10 kilometer, een prima bezetting. Door het warme en benauwde weer vielen er in tegenstelling tot vorig jaar met veel regen weinig snelle tijden te noteren. De plaatselijke organisatie had een parcours van 5 kilometer in en om Uithuizermeeden uitgezet dat afhankelijk van de te lopen afstand een of twee keer moest worden afgelegd. De Artemis afvaardiging bestond uit twaalf deelnemers op de 10 kilometer en een deelnemer op de 5 kilometer.
Zoals gemeld kende het podium bij de vrouwen 50+ een volledige Artemis bezetting. Simone Binnema was in deze leeftijdscategorie verreweg de snelste en noteerde een keurige 44.41 minuten. De strijd om de volgende twee plaatsen was spannend. Aleida Groothoff had tot halverwege de race een minimale voorsprong op Gonny Houtman. Houtman kwam na zes kilometer langszij en legde vervolgens beslag op de tweede plaats in 47.52 minuten. Groothoff volgde op 20 seconden in 48.12 minuten.

Gonny Houtman (2e), winnares Simone Binnema en Aleida Groothoff (3e)

Bij de Artemis mannen was er evenals vorig jaar een vijfde plaats bij de mannen senioren voor Ricardo Damminga uit Baflo in 41.20 minuten. In de categorie mannen 40+ werden de plaatsen zes, zeven en acht ingenomen door Garco van den Berg uit Uithuizen, Jaap Smith uit Baflo en Arjen Kwint uit Loppersum in respectievelijk 44.23, 45.19 en 46.09 minuten. Wim Ammeraal uit Leens en Jan Vos uit Uithuizen zien we bij de mannen 50+ terug als negende en tiende in 45.29 en 45.38 minuten. Als dertiende en veertiende in deze categorie volgden Ab Slagter uit Hefswal in 46.27 minuten en Erwin Vos uit Uithuizen in 47.28 minuten. Wim Durenkamp uit Wehe den Hoorn werd bij de mannen 60+ zesde in 52.02 minuten. Op de 5 kilometer behaalde Arjan Hegge uit Winsum in een veld van 90 deelnemers een keurige dertiende plaats in 22.46 minuten. De 10 kilometer bij de mannen werd gewonnen door Gerard Vos uit Appingedam in 35.50 minuten. De winst bij de vrouwen op deze afstand ging naar Sariena Evertsz uit Delfzijl in 42.43 minuten.

De Eemsmondloop kende een prima organisatie met als herinnering voor alle deelnemers een zakje aardappelen. De zesde en laatste wedstrijd van het circuit de Ekensteinloop in Appingedam wordt gehouden op zaterdag 20 oktober.

Koen Rengers in de Terschelling Trailrun
Terschelling is bij uitstek geschikt voor trailrunning d.w.z hardlopen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en het bedwingen van natuurlijke hindernissen zoals heuvels, boomstammen, duinen, beekjes enz. Op het eiland is er bos, zijn er duinen, is er strand en is er veel ruimte. Bij deze opnieuw met 750 deelnemers uitverkochte trailrun heb je de keuze uit drie schitterende en zeer afwisselende routes van 15, 25 en 50 kilometer. De langste afstand is een echte uitdaging en daardoor alleen geschikt voor geoefende trailrunners. Nieuw Artemis-lid Koen Rengers uit Winsum mag zich inmiddels een ervaren trailrunner noemen. Samen met plaatsgenoot en oud Artemis-lid Danny Kuipers voltooide hij gisteren de 50 kilometer in 6.12.28 uur. In een veld van 46 deelnemers/deelneemsters eindigde Rengers als 33e.

Cookieinstellingen