Artemissers actief in binnen- en buitenland

Aleida Groothoff blij met plaats 3 in Oldenburg
Foto: Artemis

WINSUM – Leden van de loopgroep Artemis waren het afgelopen weekend actief in Oldenburg (D), Appingedam, Lengerich (D) en Amsterdam.

Derde plaats en PR voor Aleida Groothoff in Oldenburg (D)

Aleida Groothoff uit Winsum heeft zondag met een derde plaats bij de vrouwen 55+ in de marathon van Oldenburg(D) een uitstekende prestatie neergezet. Het totaal aantal lopers op de diverse afstanden in Oldenburg bedroeg 5100, waarvan 400 op de marathon. Het eerste gedeelte van route van de marathon met de start in Bad Zwischenahn was uitgezet rondom het Zwischenahnermeer om vervolgens via verharde paden en een zandweg door het prachtige buitengebied richting Oldenburg te gaan. Het centrum van de stad vormde het decor van het tweede deel. Deze marathon is de Winsumse goed gezind. In 2012 liep ze in Oldenburg al eens een marathon in 3.49.21 uur, een persoonlijk record en goed voor een derde plaats bij de vrouwen 45+. Zondag deed ze er in haar vijfde marathon nog een schepje bovenop door opnieuw als derde, nu bij de vrouwen 50+, te eindigen in een uitstekende tijd van 3.42.12 minuten, een persoonlijk record. Deze tijd betekende een aanscherping van haar oude toptijd op deze afstand met 7.09 minuten. In het overall klassement bij de vrouwen werd in een veld van 69 deelneemsters een verdienstelijke zevende plaats behaald. `Ik heb lekker ontspannen gelopen. Na 30 kilometer werd het zwaarder maar ik kon goed doorlopen. Ik heb genoten van de laatste 200 meter waar een erehaag van toeschouwers en een muur van geluid de deelnemers tot de eindstreep aanmoedigden`, aldus de zeer tevreden Groothoff.

Dubbelslag Artemissers in Ekensteinloop, Appingedam 

Simone Binnema in actie in Appingedam

Met een eerste en tweede plaats bij de vrouwen 50+ voor respectievelijk Simone Binnema uit Eenrum en Gonny Houtman uit Winsum kwam Artemis zaterdagmiddag in de Ekensteinloop bij Appingedam weer goed voor de dag. De Ekensteinloop was de zesde en laatste wedstrijd van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2018. De deelname van totaal 177 lopers had niet over. Concurrentie van andere wedstrijden in de regio en de herfstvakantie waren hier ongetwijfeld debet aan. De plaatselijke organisatie had op het in prachtige herfstkleuren getooide landgoed Ekenstein een ronde van 5 kilometer uitgezet dat door de wedstrijdlopers twee en door de recreanten een keer moest worden afgelegd. Het geaccidenteerde terrein met gedeeltelijk onverharde paden en het nodige bochtenwerk maakten het de deelnemers niet gemakkelijk.

Op de 10 kilometer gingen onder ideale weersomstandigheden bijna honderd deelnemers, waaronder vijf Artemissers, van start. Podiumplaatsen waren er voor Simone Binnema bij de vrouwen 50+ die met een prima tijd van 43.37 minuten haar op de tweede plaats geëindigde clubgenote Gonny Houtman, eindtijd 48 minuten precies, ruim voor bleef.

De snelste Artemisser was als zo vaak Ricardo Damminga uit Baflo. Hij werd met een tijd van 39.54 minuten zevende bij de mannen senioren. Wim Ammeraal uit Leens kwalificeerde zich als twaalfde bij de mannen 50+ in 44.14 minuten. Jeannet Bakema uit Loppersum, in de voorbereiding op de marathon van Porto (Portugal) over twee weken bleef keurig binnen het uur. Haar 57.54 minuten resulteerde in een vijfde plaats bij de vrouwen 50+. De 10 kilometer bij de mannen werd met overmacht gewonnen door Maurice Smit uit Delfzijl in 32.51 minuten.

De winst bij de vrouwen ging naar Sariena Evertsz, eveneens uit Delfzijl, in 41.41 minuten. Op de 5 kilometer eindigde Marianne Waterman uit Sauwerd met een tijd van 32.33 minuten als 64e overall.

In het Schathoes op het landgoed vond na afloop de uitreiking van de dagprijzen en die van de eindklassementen overall en in de diverse leeftijdscategorieën plaats. Om hiervoor in aanmerking moest aan tenminste vijf van de zes wedstrijden zijn deelgenomen, waarbij de per wedstrijd te behalen punten de doorslag gaven.

Bij het eindklassement van de vrouwen 50+ ging deze vlieger echter niet op. Er was slechts een deelneemster die vijf wedstrijden had voltooid en met 93 van de totaal te behalen 175 punten als eerste eindigde. Om het podium toch compleet te maken koos de organisatie er voor om de volgende twee plaatsen toe te kennen aan de loopsters met de meeste punten ongeacht het aantal gelopen wedstrijden. Op grond hiervan ging de tweede plaats naar Gonny Houtman met 121 punten na vier wedstrijden. Simone Binnema werd derde met 100 punten na drie wedstrijden. Aleida Groothoff werd vijfde met 82 punten na drie wedstrijden.

Ricardo Damminga behaalde een keurige tweede plaats bij de mannen senioren, na vorig jaar derde te zijn geworden. Bij de mannen 50+ eindigde Wim Ammeraal als vijfde.

Overall winnaars werden met een maximale score van 175 punten Sariena Evertsz uit Delfzijl bij de vrouwen en Remco Oost uit Kantens bij de mannen.

Winnaars diverse eindklassementen                            Foto: Jannes Klaassen

Teutolauf, Lengerich (D)

In het Duitse Lengerich vond zaterdag de jaarlijkse Teutolauf voor hardlopers en wandelaars plaats met keuze uit een vijftal afstanden. De routes, uitgezet in het heuvelachtige gedeelte van het Teutoburgerwald, worden als zeer zwaar aangemerkt. Deze lauf trekt elk jaar weer veel Nederlandse deelnemers waaronder drie Artemissers. Arjen Kwint uit Loppersum en Tini Visker uit Gieten kwamen uit op de 29 kilometer. Kwint finishte na 2.44.13 als 42e bij de mannen 45+. Hij was met deze tijd 40 seconden langzamer dan vorig jaar. Visker noteerde met een keurige zevende plaats bij de vrouwen 55+ een tijd van 3.03.47 uur. Bert Hulsing uit Groningen koos uiteindelijk voor 12,2 kilometer. Zijn tijd van 1.12.35 uur betekende een vijftiende plaats bij de mannen 60+.

Halve marathon Amsterdam

Naast de marathon werd zondag in Amsterdam ook een halve marathon georganiseerd. Op deze afstand gingen totaal 16.000 lopers van start waaronder drie Artemissers, allen uit Winsum. Willem Hofman noteerde bij de mannen recreanten een tijd van 1.43.23 uur. Anna de Munck liep bij de vrouwen recreanten een persoonlijk record. Haar tijd van 2.10.26 uur betekende een verbetering van haar oude toptijd op deze afstand van 2.20 minuten. Elizabeth Hofman sloot haar elfde halve marathon na een constant gelopen race af in 2.12.59 uur.

Reacties