Bekervoetbal: vv Winsum door, Rood Zwart Baflo eervol eruit

WINSUM/BAFLO – vv Winsum en Rood Zwart Baflo kwamen respectievelijk dinsdag en woensdag uit in de tweede ronde van de knock fase van de noordelijke districtsbeker. vv Winsum won moeizaam, doch verdiend van VV Loppersum. Rood Zwart Baflo ging eervol onderuit tegen het Asser Achilles 1894.

SC Loppersum – vv Winsum

De zaterdag eersteklasser uit Winsum won op eigen veld met 2-0 de ‘uitwedstrijd’ van het stugge SC Loppersum. Drie jaar geleden speelden beide teams ook tegen elkaar in de beker, vv Winsum – toen nog CVV Viboa – won destijds gelukkig met 0-1.(zie hier) De wedstrijd werd nu in Winsum gespeeld aangezien de tegenstander – dat twee klasses lager uitkomt – niet over een lichtinstallatie beschikt.

vv Winsum was de betere partij, maakte het spel, maar kwam voor rust niet tot scoren tegen het verdedigende Loppersum, dat op de counter loerde.

Na rust voerde het team van trainer Bert Vos de druk op en er moest een strafschop aan te pas komen om op voorsprong te komen. Invaller Bauke Hoekstra werd in het strafschopgebied gevloerd, waarna Rogier Krohne vanaf de stip raak schoot, 0-1.

Met nog ruim twintig minuten op de klok moesten de Loppersumers d±verdedigende stelling verlaten, waardoor de Winsumers meer ruimte kregen. Door de magere voorsprong bleef het spannend tot de laatste minuut, maar toen was het Reinder Haaksema die de verlossende 0-2 tegen de touwen werkte en vv Winsum verzekerde van de volgende bekerronde.

Rood Zwart Baflo – Achilles 1894

Zaterdag 4de klasser Rood Zwart Baflo moest het opnemen tegen zondaghoofdklasser Achilles 1894 uit Assen. Aangezien ook de Bafloërs niet over kunstlicht beschikken werd de wedstrijd in het naastgelegen Warffum gespeeld.

De Asser hoofdklasser begon voortvarend en kreeg binnen vijf minuten twee opgelegde kansen, maar vergaten die te benutten.

Na 7 minuten kreeg Rood Zwart Baflo de eerste kans. Duncan Torrenga anticipeerde goed op een lange doeltrap van goalie Cedric Tillema, kon net eerder bij de bal dan Achilles-sluitpost Morten Otto, maar kwam wel op de achterlijn uit. Hij omspeelde de doelman en zag dat z´n inzet op de doellijn werd gekeerd. De rebound was vervolgens voor Mark van Zanten, maar diens inzet werd door de doelverdediger met de voet gered.

Hierna lieten de gasten aanvallend weinig meer zien, mede door hard werken van de Bafloërs. Daarbij moet ook gezegd worden dat er veel onrust in de Bafloër verdediging zat, waardoor de bal vaak snel weer werd ingeleverd en er nauwelijks gecounterd kon worden.

In de twintigste minuut was het dan toch Rood Zwart Baflo dat verrassend op voorsprong kwam. Duncan Torrenga werd rond de middenlijn ingespeeld, bediende de weer goed spelende Melvin Folkerts met een hakje en werd direct diep gestuurd. Met twee verdedigers voor zich zocht de spits het duel op, glipte langs de twee Assenaren en schoot vervolgens met een fraaie curve de bal over doelman Otto in de verre bovenhoek, 1-0.

Tien minuten later werd de doelpuntmaker even over de middenlijn aangespeeld, wipte de bal met buitenkant voet op en probeerde ineens de voor zijn doel staande Asser sluitpost te verschalken. De lob miste net de juiste hoogte, zodat Morten Otto redding kon brengen en het dus geen 0-2 werd.

Rood Zwart Baflo hield vervolgens – ondanks dat de Assenaren de bovenliggende partij waren – vrij eenvoudig stand. Echt grote kansen waren er dan ook niet voor de hoofdklasser. In de 36ste minuut viel de gelijkmaker, nadat er een goedkope hoekschop was wegegeven. Het was Youri Schuur die eerst tegen de lat kopte en tot ieders verbazing ongehinderd alsnog kon binnenkoppen, 1-1.

Dit leek ook de ruststand te worden, maar zeer zwak uitverdedigen zorgde ervoor dat Achilles nog een keer gevaarlijk kon worden. Vanaf de rechterkant werd de bal hard het strafschopgebied ingewerkt, waarop de bal ongelukkig via het been van William de Roo in eigen doel ging, 1-2.

Na rust was het snel gedaan. Achilles 1894 schakelde een tandje bij en creëerde weer kansen. Een communicatiefoutje tussen doelman Cedric Tillema en centrale verdediger Chris ten Boer zorgde ervoor dat Rick Wiersma met een bekeken boogballetje de 1-3 kon maken. En binnen het uur mocht Roy Mertens ongehinderd raak koppen uit een hoekschop, 1-4.

De wedstrijd was gelopen en Rood Zwart Baflo kreeg het steeds moeilijker. Het moest zich beperken tot verdedigen en had geluk dat het vizier bij de Assenaren niet op scherp stond. Ook doelman Tillema moest nog een paar keer z’n klasse laten zien.

In de 70ste minuut hielp RZB-er Wouter van der Werf de gasten, door – met niemand in de buurt – een voorzet van dichtbij in eigen doel te schieten, 1-5. Was hij eraf gebleven dan had Rood Zwart Baflo een ingooi gehad.

Rood Zwart kreeg nog een grote kans. Uit een vrije bal van Duncan Torrenga was het Mark van Zanten die goed was vrijgelopen, maar binnen de ‘5-meter’ de bal van het hoofd liet glijden, precies in de handen van Morten Otto.

Na negentig minuten vond de prima leidende scheidsrechter Jaap Kingma het wel goed en floot hij de wedstrijd tot een einde.