Ezinge ruim langs VVSV’09

FEERWERD – De wedstrijd tussen VV Ezinge en VVSV ’09, die twee weken geleden werd gestaakt na een zware kwetsuur bij Ulrumer Harm Klaver, werd zaterdag uitgespeeld. In het restant – hervat in de 20ste minuut bij de stand 1-0 – was Ezinge veruit de betere ploeg, wist nog 4 keer te scoren en won zodoende met 5-0.

Klaver was deze middag ook aanwezig. Leunend op een kruk, vertelt hij z’n verhaal aan iedereen die ernaar vraagt. Ook de belangstelling van geschrokken Ezingers is groot.

Ezinger Ewold Staal (met cap) luistert naar het verhaal van Harm Klaver

Harm Klaver: “Ja, twee zijtakken van ruggenwervels gebroken. De eerste week heb ik ontzettend veel pijn gehad. Afgelopen week viel het gelukkig mee. Er staat 6 tot 12 weken herstel voor. Ik hoop dan ook dit seizoen alweer binnen de lijnen te staan.” In de thuiswedstrijd tegen Ezinge zeker? Even de dader terugpakken! “Haha, nee. Dit was een ongelukkig iets wat mij overkwam. Hij hoeft niet bang zijn”, aldus Klaver.

In de eerste helft – die 26 minuten duurde – was het eenrichtingsverkeer. Ezinge zette VVSV ’09 op eigen helft vast en creëerde tal van kansen, maar was niet scherp in de afwerking. Het werd uiteindelijk geholpen door de Ulrumers bij de 2-0 en 3-0. De 1-0 was twee weken geleden al door Ewart Gerritsen gemaakt. In de 27ste minuut werd een hoekschop van Ewart Gerritsen voor het doel geslingerd, waar Patrick Rienks de bal zomaar voor de voeten van Wiebe Leistra klaarlegde, die de bal van dichtbij tegen de touwen werkte, 2-0. Hierna kreeg Leistra nog een dot van een kans, maar moest hij z’n meerdere erkennen in VVSV-doelman Patrick Valkema. Een minuut later was het weer Valkema die redde, nu op een inzet van Jordy Huizing. De druk bleef aanhouden en in de 41ste minuut kon doelman Valkema de bal uit een hoekschop van Sil Douwsma niet goed wegwerken, waardoor Wiebe Leistra bij de tweede paal simpel z’n tweede treffer kon maken, 3-0.

Patrick Valkema mist de bal, de nauwelijks zichtbare Wiebe Leistra zal gaan scoren

De Ulrumer goalie moest voor de rust nog twee keer in actie komen. Eerst keerde hij een schot van Ezinge-captain Jasper Dijkstra en in de rebound pakte hij de inzet van Jordy Huizing. Zo werd er met 3-0 gerust.

De tweede helft was niet veel anders, al moet wel gezegd worden dat de verdediging van de gasten minder kansen weggaf. Toch was het drie minuten na de hervatting al weer raak. Jordy Huizing scoorde op aangeven van Ewart Gerritsen, maar scheidsrechter Rolf van der Molen keurde de treffer op advies van z’n assistent af. Ezinge werd gemakzuchtig en ging steeds meer fouten maken. Het spel oogde slordig, wat het er voor de kijkers in de ijskou niet prettiger op maakte. De enige die in de tweede helft nog leuke dingen liet zien was Nick Rosema. De 18-jarige middenvelder – technisch zeer vaardig, tweebenig en slim – was een genot om naar te kijken. VVSV ’09 zette daar veel strijdlust tegenover en bleef zo enigszins overeind. Het deelde daarbij nog wat speldenprikjes uit, maar Ezinge-doelman John Nooren werd niet echt op de proef gesteld.

In de 57ste minuut strafte Wiebe Leistra slecht wegwerken – wederom uit een hoekschop – af door zijn derde treffer van de middag te maken, 4-0. Hierna pikte ook Nick Rosema z’n goaltje mee. Alleen voor doelman Valkema bleef de jonger Ezinger zeer koel en schoof de bal beheerst binnen, 5-0.

Nick Rosema had er zin in

De wedstrijd bloedde dood, maar in de 81ste minuut ging de bal nog op de stip, nadat Jordi Mertens binnen de ‘beruchte lijnen’ Ewout Gerritsen onderuit had gehaald. Wiebe Leistra wilde vanaf 11-meter wel even het halve dozijn volmaken, maar de paal stond zijn vierde treffer van de middag in de weg.

Zo bleef het bij 5-0, een uitslag waar VVSV’09 – dat met veel tweede elftalspelers aantrad – wel tevreden mee kon zijn. De supporters van VV Ezinge vonden de uitslag wel oké, maar zien vooral uit naar de tweede competitiehelft.

“Dan gaat het gebeuren”, aldus een trotse supporter, doelend op de komst van Paul Broekhuizen. De voormalig spelverdeler van derdeklasser VV Hunsingo (vv Winsum zo) keert na een verblijf in het buitenland terug en heeft zich aangemeld bij de zaterdag vijfdeklasser. Ook doelpuntenmachine Dennis Abbas – eveneens ex-Hunsingo – hoopt dan na een lange blessure z’n rentree in de hoofdmacht van VV Ezinge te maken.

Paul Broekhuizen schermt de bal af, Dennis Abbas ziet het aan (Hunsingo-Stadspark, maart 2016)