‘Hera’ wint ook in Roodeschool

ROODESCHOOL – Na de eclatante 10-2 nederlaag aan het begin van het seizoen, wilde Corenos zaterdag graag revanche nemen op De Heracliden. Het had er in het begin van de wedstrijd even alle schijn van dat dit misschien wel eens zou kunnen gaan lukken deze middag. Echter, na 90 minuten voetbal stond er 2-5 op het scorebord in Roodeschool.

De thuisploeg kwam goed uit de startblokken in deze derby. Dit resulteerde in de 9e minuut al tot een doelpunt. Uit een ingooi ontving Germen Tamsma de bal, draaide mooi bij z’n man weg, kapte vanaf op de achterlijn nog een verdediger uit om vervolgens met z’n linker in de korte hoek raak te schieten. Prima goal, 1-0.

Germen Tamsma (11) heeft uitgehaald voor de 1-0

Na de snelle openingstreffer was het voetbal van beide kanten niet om aan te zien. Veel duels, maar weinig passes die goed aankwamen. Nou moet erbij gezegd worden dat het veld ook verre van vlak was. Met enig geluk – een misschatting in de verdediging van Corenos – kwamen de gasten in de 38ste minuut zomaar uit het niets langszij. Mark Knol pompte de bal van ver het strafschopgebied in, waar Elwin Wezeman volledig langs de bal trapte en Frank de Boer alleen voor doelman Christiaan Buntjer geen fout maakte, 1-1. Drie minuten later kreeg Mark Knol nog een vrije kopkans, maar de bal verdween recht in de handen van de Roodeschoolster sluitpost. Zo werd er met 1-1 gerust.

Veel duels in Roodeschool

Na de thee gebeurde er meer. Het waren de Meijsters die de wedstrijd in handen namen en Corenos op eigen helft vastzetten. Nadat Tim Ottema in de 51ste minuut nog van afstand rakelings naast had geschoten, was hij vijf minuten later wél trefzeker. Een dieptebal werd door Corenos-verdediger Marco Dijk helemaal verkeerd ingeschat, waarop Ottema de bal controleerde en diagonaal binnenschoot, 1-2.

De Heracliden – met aanzienlijk meer kwaliteit in de ploeg – bleef de wedstrijd controleren, Corenos probeerde veelal met lange ballen Tamsma te bereiken, maar de aanvaller had weinig tot niets in te brengen tegen de felle verdedigers. Toen Jeroen Oosterhuis in de 77ste minuut met een geweldige streep doelman Christiaan Buntjer verraste, leek de wedstrijd vroegtijdig gespeeld, 1-3.

Dat zal ook ‘Hera’-trainer Ronald Bouwman gedacht hebben. Hij bracht kort achter elkaar wisselspelers Stef Oosterhuis en Sebe-Jan Vogel – op elkaar ongeveer 5 meter hoog – binnen de lijnen. Oosterhuis’ eerste contact was met Corenos-invaller Lars Baar binnen de ‘beruchte’ lijnen, het betekende een strafschop voor de thuisploeg. Germen Tamsma legde de bal op de stip, nam z’n aanloop en wachtte op het fluitsignaal van scheidsrechter Martin Wever. Toen die werd gegeven was het simpel scoren, aangezien doelman Buikema nog tegen de paal aan stond. Hij was nog niet gereed. De jonge leidsman – hij is nog een tiener – keurde het goed, al had dat natuurlijk nooit gemogen. Zo zat de thuisploeg weer in de wedstrijd en was er voor het team van trainer Marco Pesiwarissa weer hoop.

Sebe-Jan Vogel leek de thuisploeg daarbij te helpen, toen hij uit een hoge voorzet rakelings over eigen doel kopte. Waar Corenos in de slotfase vol voor de gelijkmaker ging, sloeg De Heracliden genadeloos toe. In de 86ste minuut was het Frank de Boer ‘buitenspel’ omzeilde en de 2-4 langs Corenos-goalie Buntjer schoot. En twee minuten later ging Stefan Haan de combinatie aan met Frank de Boer, om vervolgens met een schot in de verre hoek Meijsters vijfde doelpunt op het scorebord te zetten, 5-2.

Doelman Buntjer is kansloos op het schot van Haan

Verloor De Heracliden de laatste 6 wedstrijden voor de winterstop, de tweede competitiehelft hebben de Meijsters nu 6 uit 2 (doelsaldo 12-3). Door deze twee overwinningen heeft De Heracliden de voorlaatste plaats verlaten en is aansluiting in de (grote) middenmoot binnen handbereik. Corenos staat nu een na laatste en zal beter voetbal moeten laten zien dan in deze derby. Anders lijkt degradatie onafwendbaar.