Coen Vermeltfoort wint ook Ronde van Groningen

De coureurs stoempend op de kasseienstrook van Zuidwolde.
Foto: Berto Merx

UITHUIZERMEEDEN – Coen Vermeltfoort heeft afgetekend de 41e Ronde van Groningen gewonnen. De renner van het Alecto-team soleerde in de 11 kilometer van de plaatselijke omloop aan het eind van de koers, met een hijgende groep renners achter zich aan. Vorig weekend schreef de renner die algemeen als topfavoriet werd gezien, de Ster van Zwolle op zijn naam.

De finale was spannend. Bij het binnenrijden van Uithuizen had Vermeltfoort, ex professional bij het Roompot team, een voorsprong van 30 seconden op de achtervolgende groep van zo’n 12 renners, waaronder Patrick van der Duim van het John Deere team die nog een poging ondernam om hem bij te halen. In die groep zaten ook René Hooghiemstra en Daan van Sintmaartensdijk, teamgenoten van Vermeltfoort die hun spel speelden zoals het gespeeld moet worden.

De armen hoog op de streep: Coen Vermeltfoort schrijft de 41e Ronde van Groningen op zijn naam.

In de ronde van elf kilometer om Uithuizermeeden liep de voorsprong van de koploper gestaag terug. Dat was met name het werk van Dion Beukeboom van het Vlasmanteam, een tijdrijder die in een poging het wereld uurrecord te verbeteren het net niet haalde (op 2,5 meter). Het was spannend in de finale en uiteindelijk won de man op kop de wedstrijd met nog 16 seconden voorsprong.

Burgemeester Henk Jan Bolding oefent van te voren met het startwapen na instructie van Onno Mulder van het Winsumse topperbedrijf SportsCom.

Burgemeester Henk Jan Bolding stuurde in Uithuizermeeden met het startschot om vijf over twaalf de 133 renners weg met 172 kilometer voor de boeg. Het was uitstekend koersweer, en na de neutralisatie bij Uithuizen zetten de mannen er het tempo in.

Duwen en trekken voor de beste plaats vlak voor het eind van de neutralisatie, de eerste kilometers dat de caravaan zich vormen moet.

Bij de afslag bij Rasquert naar de dijkdorpen was het pak nog geheel compleet. Na Hornhuizen werd het onrustige koers. Er ontstond een hoofdmacht van ongeveer 40 renners met alle favorieten, gevolgd door een tweede groep op 20 seconden met de rest van het peloton. Bij Zoutkamp was die hoofdgroep weer ingelopen. Na de passage van Warfhuizen ontstonden weer drie groepen, die werden ingelopen en weer kwam een groepje renners los van het peloton. Een verbrokkeld koersbeeld.

Bij de afslag naar Den Andel. Het peloton is nog keurig compleet.

Op de kasseienstrook van Zuidwolde had zich weer een groep losgemaakt, en denderde over de scheve stenen met zo’n 30 seconden voorsprong. Dat onrustig beeld bleef tot aan het viaduct bij Garsthuizen en eigenlijk is daar de slag geslagen. Een stevige kopgroep zette er de vaart in, met een groepje van zes renners in de achtervolging waaronder Peter Merx en zijn ploeggenoot Björn Bakker. Het lukte de tempobeulen niet om bij de koplopers te komen.

Uit de groep vluchters  vormde zich uiteindelijk het toppersgroepje dat het prijzengeld ging binnenhalen. Peter Merx, de Kolibri uit Warfhuizen kwam uiteindelijk in de groep achtervolgers binnen als 23e op ruim een minuut achterstand. Marcel Nagengast, ploegleider van het John Deere Team was tevreden over de prestaties van de renners: “Hier reden vijf teams mee die in de topcompetitie uitkomen, dat zijn internationaal rijdende ploegen. Wij hebben het als clubteam  met Patrick van der Duim op de vijfde plaats, Björn Bakker 17e en Peter Merx op plek 23 heel goed gedaan. Ik ben een tevreden ploegleider.”

Local Hero Peter Merx tekent de startlijst vlak voor de koers.

De Kolibri uit Warfhuizen zei na de koers: “Ik heb een goede koers gedaan. Vanaf het begin heb ik attent gereden en was ik steeds mee in de wisselende kopgroepen. In de finale kreeg ik last van kramp en dan mis je de slag.”

Wethouder Harmannus Blok verrichtte de ceremonie protocollaire. Jordi Meeus van het team SEG Racing Academy stond op de tweede plek van het ere-podium; Arvid de Kleijn van het Metec team op de derde. De winnaar van vorig jaar Rick Ottema werd negende in de uitslag.

Wethouder Harmannus Blok reikt de eretrui uit.

 

Tekst en foto’s: Berto Merx

Reacties

article
132930
UITHUIZERMEEDEN – Coen Vermeltfoort heeft afgetekend de 41e Ronde van Groningen gewonnen. De renner van
https://winsum.nieuws.nl/sport/20190302/coen-vermeltfoort-pakt-dit-seizoen-tweede-grote-zege-in-ronde-van-groningen/
2019-03-02T20:05:44+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/03/02193038/a1.jpeg
Nieuws, Sport