VV Winsum naar kwartfinales bekertoernooi na winst op Pelikaan S

Foto: Ingmar Vos

WINSUM – De hoofdmacht van vv Winsum heeft zaterdag een overwinning geboekt op het Oostwoldse Pelikaan S. De wedstrijd leek door penalty’s beslist te moeten gaan worden, maar diep in de blessuretijd was het Rogier Krohne die de Winsumers naar 2-1 schoot. Pelikaan S kwam niet ongeschonden uit de strijd en zag drie rode kaarten.

Bij zowel Winsum als Pelikaan S ontbraken er vaste waarden. Winsum moest het zonder Hoormann, Streppel en Bello stellen, bij de gasten stonden Van Dijk en De Jonge Rosa niet op het wedstrijdformulier. Kijkend naar het wedstrijdformulier kon vooraf de conclusie worden getrokken dat de gasten over technisch betere voetballers beschikte. In het voetbal zegt dat soms niks, zo zou ook zaterdagmiddag blijken.

KNVB bekertoernooi

Beide verenigingen waren tot de laatste 16 ploegen in de districtsbeker gekomen, slechts twee hordes verwijderd van plaatsing voor de landelijke KNVB beker. Winsum had in de aanloop naar het duel Loppersum en Burgum uitgeschakeld, Pelikaan S was te sterk voor Noordster en Staphorst. Een plekje in de kwartfinales stond op het spel, dus stelden de trainers hun sterkst mogelijke elftal op. Winsum koos ervoor om zonder vaste spits te spelen en de aanvallers vrij te laten in hun positionering. Bij Pelikaan S werd een defensieve speelwijze aangehouden, met vijf verdedigers op papier.

De wedstrijd startte in evenwicht. De ploegen moesten wennen aan elkaars speelwijze, maar het was Winsum dat zich iets sterker toonde. De eerste echte kans voor de thuisploeg, uitkomend in de eerste klasse, was direct raak. Een vrije trap van Tim Hoff werd in eerste instantie weggewerkt door de defensie van Pelikaan S, maar de bal werd daarna goed onderschept door Bauke Hoekstra. De bal werd voorgebracht, waar Kay Bootsma de bal achter doelman Harmsma tikte. Zo stond er binnen 10 minuten 1-0 op het scorebord.

Kay Bootsma tikt de 1-0 langs doelman Devon Harmsma

Direct ging de eersteklasser op jacht naar de 2-0, maar de verdedigers van Pelikaan S lieten zich niet nogmaals verassen. De gevaarlijkste aanvallen van Winsum gingen over de flanken, maar een koning in de lucht ontbrak om de ballen in het net te werken. Een schot van Wouter Bloem zoefde net langs het doel en ook Kay Bootsma had een kans om de score te verdubbelen toen de keeper de bal uit zijn handen liet glippen, maar het speeltuig net op tijd bij het hoofd van Bootsma weg haalde. Er werd veel druk gezet door de voorhoede van Winsum, maar de gasten hielden het hoofd koel en vonden de weg naar voren keer op keer. Pelikaan S brak na zo’n 25 minuten door de verdediging van Winsum. Jeroen Haan passte de bal naar Handrit Hoxhaj, die samen met Fahim Bellghroub oog in oog kwam te staan met Germen Bouwman. In plaats van zelf in te schieten besloot Hoxhaj de bal breed te leggen op teamgenoot Bellghroub. Hem restte alleen nog het afronden, wat hij foutloos deed: 1-1. Bouwman hoefde verder niet veel in actie te komen in de eerste 45 minuten. Dat was voor zijn collega aan de overzijde wel anders. Voorzetten en vrije trappen van Winsum zorgden voor veel gevaar en zetten de verdedigers en doelverdediger van Pelikaan S flink aan het werk. Met een tussenstand van 1-1, een goede reflectie van de eerste helft, werd er thee gedronken.

Winsum aan zet

Als er in de tweede helft net zo gevoetbald zou worden als in de eerste helft, zou de wedstrijd beslist moeten gaan worden door penalty’s. Van extra tijd is in het amateurvoetbal geen sprake bij onbesliste duels waar een winnaar uit moet komen.
Winsum-trainer Bert Vos besloot in de rust routinier Rick Schaaphok in te brengen voor Wouter Bloem. Met Schaaphok in de voorhoede was de spitspositie terug bij de thuisploeg. Niet alleen is hij sterk in de lucht, Schaaphok zorgt op veel manieren voor gevaar en afleiding bij de tegenstander. Een wederom knappe vrije trap van Tim Hoff werd door Schaaphok voor het doel gekopt, waar Kay Bootsma de bal tussen de palen werkte. Helaas voor Bootsma stond daar doelman Harmsma net opgesteld. De keeper kreeg de bal hard in zijn gezicht, maar voorkwam wel dat de Winsumers op voorsprong zouden komen. Beide partijen kwamen anders uit de kleedkamer. Winsum bepaalde het spel in het eerste kwartier van de tweede helft, terwijl Pelikaan S zich verder terugtrok. Dat betekende overigens niet dat de gasten niet meer naar voren oprukten, integendeel. Foutjes van de Winsumers kregen een snelle counter als antwoord.

Pelikaan S in de tegenaanval

Na iets meer dan een uur voetballen voorzag Rogier Krohne zijn buitenspel staande teamgenoot Thomas Kauw van een prachtige pass, die Kauw in één keer in de bovenhoek werkte. Een knap doelpunt, maar helaas voor de thuisploeg geen geldige treffer.

Geen strafschoppen

Even later brak Pelikaan S uit. De bal werd voorgegeven op Anton Jongsma, maar die werd gevloerd door Flaviou Nzita Fatima. De prima leidende Gerlof Gils wilde niets van een penalty weten. Aan de overzijde was Kay Bootsma in het zestienmetergebied gevloerd, maar ook daar was geen strafschop toegekend door de Winschoter arbiter. Wesley Tankink brak door de defensie van de gastheren, werd aangetikt, raakte uit balans en kon daardoor niet goed uithalen, maar kreeg ook geen strafschop mee. De tijd op het scorebord tikte de negentig minuten aan, terwijl de stand nog altijd 1-1 was. Tot strafschoppen kwam het niet in de spectaculaire eindfase, waarin de ploeg uit Oostwold Westerkwartier het zonder aanvoerder Handrit Hoxhaj moest stellen. Hij kwam te fel en op een onnodige positie in op Kay Bootsma. De arbiter floot, rende naar de situatie toe en trok zonder twijfel een rode kaart voor de aanvoerder.

Handrit Hoxhaj – half achter Hans Zwakenberg (4) – ziet rood na een domme actie

Germen Bouwman hield zijn ploeg nog knap op de been nadat een speler van Pelikaan S hard inkopte. Katachtig en resoluut was de reactie van de doelman. Er werd behoorlijk wat tijd bijgetrokken. In de vijfde minuut van de blessuretijd trok Winsum nog eens ten aanval. Een hakje van Gerbrand de Boer bereikte Rick Schaaphok. De aanvaller knalde op doel, maar zijn inzet werd gepareerd door doelman Harmsma. De attente Rogier Krohne wist de rebound in het net te werken. Winsum kwam daarmee op 2-1 en was bijna zeker van de overwinning. In het feestgeruis van de thuisploeg werd Anton Jongsma door de scheidsrechter van het veld gestuurd. De allerlaatste minuten stonden de gasten dus met negen spelers te voetballen. Er kwam nog een vrije trap voor Pelikaan S. Alle spelers, inclusief doelman Harmsma, verzamelden zich voor het doel van Winsum. Tot een kans kwam het niet, waarna de arbiter het wel welletjes vond en het eindsignaal blies. Zijn taak zat er daarna nog niet op, want een reservespeler van Pelikaan S kwam nog even verhaal halen en moest dat bekopen met een rode kaart.

vv Winsum goalie Germen Bouwman heerst in de lucht

De felicitaties waren voor Winsum, dat zich dankzij de overwinning niet onterecht heeft geplaatst voor de kwartfinales van de districtbeker. De vereniging van voorzitter Wim Bulten zal in de toekomst waarschijnlijk vaker te vinden zijn op het sportpark in Winsum. In de tweede klasse staan de peli’s ruimschoots op de eerste plaats. Kijkend naar het voetballend niveau zal de ploeg uit Oostwold niet misstaan in de eerste klasse.

vv Winsum – VV Pelikaan S: 2-1 (1-1). 8. Bootsma 1-0, 25. Bellghroub 1-1 en 90+5. Krohne 2-1 Scheidsrechter: Gerlof Gils uit Winschoten. Rode kaarten: Hoxhaj, Jongsma en Holband (allen VV Pelikaan S).

vv Winsum: Bouwman; Hoekstra, Pannekoek, Zwakenberg, Nzita Fatima; Kauw (66. Andringa), Hoff, Haaksema (85. De Boer); Krohne, Bloem (45. Schaaphok) en Bootsma.
VV Pelikaan S: Harmsma; Kailie, Zimmerman, Van Dalen, Wagenaar, Elderman; Allaui (66. Jongsma), Tankink, Bellghroub (90. Terseimas); Haan en Hoxhaj.

Verslag + foto’s: Ingmar Vos

Reacties

article
133010
WINSUM – De hoofdmacht van vv Winsum heeft zaterdag een overwinning geboekt op het Oostwoldse
https://winsum.nieuws.nl/sport/20190303/vv-winsum-naar-kwartfinales-bekertoernooi-na-winst-op-pelikaan-s/
2019-03-03T17:38:13+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/03/03173350/20190302-Winsum-Schouwerzijlsterweg-VV-Winsum-Pelikaan-S-4-xxxx.jpg
Nieuws, Sport